Käsityö tekee hyvää aivoille

5. helmi, 2016

Käsityö tekee hyvää aivoille

Käsitöiden tekeminen kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja, mikä parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä, vakuuttaa aivotutkija ja Helsingin yliopiston kognitiotieteen professori Minna Huotilainen.

Meillä klubilla harrastetaan ahkerasti käsitöitä. Kuvassa isoäidin neliöistä tehdyt nojatuolinpäälliset, joita on vielä kaksi lisää valmiina ja yksi keskeneräinen. Aiemmin asiakkaamme kutoivat niinikään neliönmuotoisista lapuista sohvanpäällisen, joka myös on huikea saavutus ikäihmisiltä. Kaiken lisäksi osa asiakkaistamme kutoo/virkkaa kotonaan ahkerasti, jopa myyntiin asti ovat käsitöitä valmistaneet. Ja on kyllä yhdyttävä em. professorin tutkimustuloksiin siinä, että erittäin virkeitä ja aktiivisia nämä meidänkin käsityöihmiset ovat kaikin tavoin muutenkin.

Käsitöissä käytettävät materiaalit ja töiden kolmiulotteisuus stimuloivat aivoja ja kehittävät näin kolmiulotteista hahmottamiskykyä. Käsitöiden yhteys aivojen hyvinvoinnille on huomattu mediassakin (mm. Helsingin Sanomat 25.5., Talouselämä 24.6.).

Minulla itselläni usein jää joku virkkaus/neulomus kesken, tulee vaan jotain mielenkiintoisempaa tekemistä ja käsityö helposti unohtuu siinä vaiheessa. Mutta ei hätää, professori Huotilainen kirjoittaa armosta ja armahtamisesta myös keskeneräisyyttä kohtaan:

Käsityö voi myös opettaa meille armollisuutta. Huotilaisen mukaan keskeneräiseksi jääneet käsityöt pitäisi piilottamisen sijaan nostaa esille, sillä ne ovat osoitus ponnistelusta omien taitojen ylärajoilla, mikä on tulevan onnistumisen ehto. Oman keskeneräisyyden sietäminen on keskeistä älyllisen kehityksen kannalta. Ja ilman keskeneräisiä töitä olisit totaalisesti epäonnistunut haasteiden asettamisessa!

Eikö olekin hienosti sanottu? Siispä keskeneräisyys kunniaan!

(Kuva ja teksti: Raija Westergård)

Lue aiheesta lisää täältä:

Jaa tämä sivu