Taiteen mahdolliset maailmat

14. helmi, 2016

Taiteen mahdolliset maailmat

Luovuus ei ole meidän ulkopuolellamme, se on meidän sisäpuolellamme. Luominen ei rajoitu kuvaan, maalaukseen; itsensä ja oman ilmaisun löytäminen laajentuu ja vaikuttaa tasapainottavasti koko elämään. Me olemme luojia, sillä meillä on mielikuvitus, joka luo uutta, aamusta iltaan ja unissamme yli yön.

Törmäsin tässä eräänä päivänä Veda-taiteeseen. Ai mitä se on? Intiassa Vedaa on harjoitettu jo ainakin 6000 vuotta eli kyseessä on ikivanha taidemuoto, jonka kantavana voimana on tekijänsä sisäinen valo, itse luovuus. Esimerkiksi musiikin voi maalata mielikuvituksen väreillä, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää, vain oma sisäinen maailma, ei muuta.

  www.vedicart.fi -sivuston mukaan Veda-taide sopii kaikenikäisille, myös ikäihmisille, ja maalaaminen voikin olla toisille koko elämänikäinen prosessi, jota voi harrastaa yksin tai ryhmissä koko elämänsä ajan. Kuvassa "meidän" Karoliinan taidetta, jota voi mitä ilmeisemmin sanoa juurikin Veda-taiteeksi eli klubillamme on jo yksi Vedan asiantuntija!

Tässä kohtaa jäänkin pohtimaan, miten Veda-taidetta voisi tuoda laajemmin ikäihmisten ulottuville, ja niin, että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus luovuuteen sillä: "Ei ole olemassa ihmistä, joka ei osaisi luoda; on vain ihmisiä, jotka eivät ole vielä löytäneet, miten tuoda luovuutensa tuloksia toisten näkyviin, aistein havaittaviksi. Veda-taide on tähän tarkoitukseen kehitetty reitti; kuin pieni puronen, jota voi laajentaa vetämällä kepillä viivaa puolisulaan maahan, sulavan jääveden valua eteenpäin. Ganges-virta alkaa myös pieninä noroina ylhäältä Himalajan jäätiköiltä, sieltä, missä jumalat syntyivät. Luoja syntyy pienestä purosta, tikulla hiekkaan vedetystä viivasta. Viiva on ensimmäinen seitsemästätoista luovuuden ohjeesta Veda-taiteessa".

Kuva: Karoliina Kanniston työ/kuvannut Raija Westergård, teksti: Raija Westergård)

Jaa tämä sivu