Nostalgiaa

21. helmi, 2016

Nostalgiaa

Oheinen kuva löytyi päiväklubin valokuva-arkistosta. On sanottava, että noin 30-vuoden aikana dokumenttia on kertynyt melkoisesti ja suurin osa kuitenkin siististi albumeissa ja kansioissa, joista on helppo katsella menneisyyden tapahtumia myös asiakkaiden kanssa. Valokuvan ottaja on todennäköisesti Hilkka Tomperi, joka on myös pitänyt arkistosta hyvää huolta aikanaan.

Kukaan ei enää tiedä/muista keitä kuvan ihmiset ovat, mutta päivätoiminnan (silloisen päiväosaston) asiakkaista on kuitenkin kyse. Kuva on otettu todennäköisesti 1990-luvun alussa, koska kyseisellä paikalla on nyt Veteraanitalo, joka valmistui muistaakseni 1992. Huomatkaa kaunis maisema Raipalan suuntaan, todellinen kulttuurimaisema kaikessa kauneudessaan.

Kuvan ihmiset ovat tyytyväisiä ja reippaita, leikkisiäkin. Huomatkaa miesten ilmeet, kun rouva ottaa heitä kaulasta ja ilme sanoo, että "hymyilkää, olemme kuvassa". Tätä kuvaa katsoessa tulee mieleen, miten monta hämeenkyröläistä ikäihmistä tällä tontilla onkaan kulkenut, käynyt päiväseltään päivätoiminnassa kuten kuvan ihmiset, asunut Kurjenmäkikodissa, Veteraanitalolla ja Siljankodilla ja ollut hoidossa terveyskeskuksen puolella. 

Joka tapauksessa historia ja menneisyys puhuu ja puhuttelee meitä nuorempia joka päivä monin tavoin tällä tontilla. On etuoikeus työskennellä vanhusten parissa, sillä juuri he ovat elävä ikkuna omaan historiaamme. Ellemme tunne omaa historiaamme, emme tunne itseämme.

(Kuva: päiväosaston kuva-arkisto, teksti: Raija Westergård) 

Jaa tämä sivu