Luovuusvoima pitää elämää yllä

18. maalis, 2016

Luovuusvoima pitää elämää yllä

Esimiehemme Sirpa H. jakoi oheisen kuvan Facebookissa. Jaan kuvan ja sanoman sataprosenttisesti myös itse. Kyllä, todellakin, arki (ja pyhäkin) on paljon hauskempaa kun antaa luovuuden kukkia. Ja kuka meistä kuolevaisista on sanomaan toinen toisistamme kuka on normaali, kuka jotain muuta? Minä ainakin olen ja haluan olla juurikin jotain muuta - eikä liioin haittaa, vaikka joku kirjoittaisi minulle "hullun papereita" kaiken aikaa, omapa on asiansa.

Löysin netistä mielenkiintoisen artikkelin leikistä, leikkimielisyydestä, luovuudesta, luovuusterapiasta ja siis lapsenomaisesta kyvystä leikkiä ikävuosiin katsomatta:

"Aikuinen on unohtanut arvokkaan kyvyn ja yksinkertaisen menetelmän leikkiä. Leikkimisen muistijäljet ja taipumukset tuntuvat kokemusten perusteella olevan kyllä aika pinnassa: paljoa ei tarvitse pintaa raaputtaa ja yllyttää leikkiin, kun maailman järkevimpänä ihmisenä pidettykin riehaantuu leikkimään ja luomaan mitä upeampia juttuja. Aina se on ryhmän vetäjälle yhtä suuri elämys ja yllätys, kuinka mielellään ihmiset hulluttelevat. Ja luovuus purskahtaa esiin.

Luovuusterapioissa on tavoitteena tarjota osallistujille mahdollisuus avata ja eheyttää omaa sisintä, hätyytellä uutta luovat voimat ulos ahtaista koloistaan elämän rakennustarpeiksi ilman teknisen osaamisen vaatimuksia. Lopputuotoksen laatu tai määrä ei ole tärkeä, tärkeää on itse tekeminen, prosessi.

Erilaiset luovuusterapiat käyttävät usein hyväkseen eri ei-sanallisten taidelajien (kuvataide, musiikki, tanssi) menetelmiä, koska niiden on todettu pelkkään puhumiseen perustuvia terapioita helpommin saavuttavan ja eheyttävän ihmisen tunne-elämää.  Luova ilmaisu kirvoittaa lisäksi esiin itse kussakin piileviä voimavaroja, jotka ovat syystä tai toisesta jähmettyneet hyödyttömiksi. Luomisvoima pitää elämää yllä". (Tuula Heiskanen ja Seija Hiisijärvi: Toiminnalliset menetelmät)

(Kuva: Facebook, teksti: Raija Westergård)

Jaa tämä sivu