Käsin tekemisen filosofiaa

15. syys, 2016

Käsin tekemisen filosofiaa

Millainen elämäntapa liittyy kasityön tekemiseen? Mitä käsin tekeminen merkitsee tekijän hyvän elämän kannalta? Mikä on ihmisen käsityöllisen tuottamistoiminnan merkitys luonnolle ja koko maapallolle? Kirjassa Käsin tekemisen filosofiaa Seija Kojonkoski - Rännäli kysyy ja vastaa juurikin näihin filosofisiin kysymyksiin käsityöstä, koska tänä päivänä tarvitsemme käsityön filosofiaa.

Tänään Torstaikahvilan syyskauden avajaisissa Kurjenmäkikodissa esiteltiin Eco Art-patalapputaideteos, jonka nimeksi tuli (yleisöäänestyksessä) LÄMPÖISIN TERVEISIN (kuvassa). Taideteos koostuu noin 300 patalapusta, jonka ovat valmistaneet mm. asiakkaat, myös meidän päiväklubin asiakkaat. Huikea työ, vaikuttava taideteos!

"Käsityö on konkreettista, käytännöllistä työtä ja arkista tekemistä, silti siinä on myös kysymys ihmisen alkuperäisestä suhteesta maailmankaikkeuteen. Ruumiillisena, maailmallisena, ihminen kohtaa muun olevaisen maailmassa käsilläolevuutena. Sen hän ottaa huomioon ja siitä hän huolehtii, ´katsoen sen perään´. Kysymys on käytännöllisestä toiminnasta, käsilläolevan maailman käyttämisestä välineenä ja materiaalina. Se on huolehtien valmistamista, maailman rakentamista ja korjaamista. Seuraavan suuren kertomuksemme on väitetty olevan ekologinen sivistysprojekti. Se on pedagogis-poliittinen sivistysprojekti, jossa luodaan kohtuuden etiikkaan perustuvaa globaalin ajan sivistystä. Silloin on ymmärrettävä myös käsin tekemisen merkitys uudella tavalla, sillä aistimellis-kehollinen maailmassa oleminen on ihmisen materiaalia ja luontoa kohtaan kokeman empatian lähde.

Miten ymmärsi Aristoteles ihmisen tuottamistoiminnan? Millaisesta työstä haaveili Marx? Mitä tarkoitti Arendt prole-työllä tai valmistamisella? Miten on käsityöelämässä nyt? Mitä yhteistä on tietokyvyllä ja käsityötaidolla tietokykykapitalismissa? Tässä kirjassa pyritään seuraamaan käsin tekemisen historiaa työnä antiikista nyky-yhteiskuntaan ja löydetään se kulttuurina ja poliittisena toimintana tästä ajasta". (Kojonkoski - Rännäli 2014)

Käsityö liittyy läheisesti itseeni myös henkilökohtaisella tasolla. Pidän erityisesti virkkaamisesta ja kesällä tein kanavatöitä. Samalla kun kädet tekevät työtä, ajatuksilla on vapaa kanava lentää korkeuksiin. Tässä kohtaa tulee mieleeni mietelause (luen usein mietelauseita päivän päätteeksi ennen unta):

"Rauha löytyy sieltä, missä sielulla on tilaa levittää siipensä" (Tähtien loisteessa - Antoine De Saint-Exuperyn kauneimpia ajatuksia, Kirjapaja 2016).

Kuva ja teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu