Kesän viimeiset lehdet...

14. loka, 2016

Kesän viimeiset lehdet...

Tänään haikealla mielellä, syksy kääntymässä myöhäisyksyyn ja talveen, ja luonto siirtymässä lepoon talven alle. Näinä päivinä joskus tulee pohtineeksi, että jospa voisikin mennä karhun tavoin itsekin talviunille nallen kainaloon - ja heräisi keväällä virkistyneenä uusiin seikkailuihin. No, mielikuvitus sijansa saakoon, onhan tässä syksyn pimeydessä puolensa, voi esimerkiksi sytytellä paljon kynttilöitä ja viipyä hetkiä tuijottamassa tuleen...

Päiväklubilla viikko vierähti monimuotoisissa kuvioissa, uusia palveluita suunniteltiin ja käytäntöjä pohdittiin palaverissa. Haluamme asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja tässä kohtaa pitää osata katsoa riittävän kauas, ei vain tähän päivään tai vuoden päähän. Kymmenen vuoden kuluttua asiakaskuntamme on jokseenkin erilainen kuin nykyinen ja juurikin tätä haastetta pohdimme tosissamme: millaisia palveluja halutaan, millä hinnalla ja kuka palveluja tuottaa?

Sote sanelee omat käsityksensä ja on sanottava, että mielenkiinnolla odottelen vuoden 2019 alkua, jolloin uusi Sote (Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus ja maakuntauudistus) pitäisi astua voimaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja...

Viimeisimmät uutiset Soten etenemisestä koskee valinnanvapautta, joka astuisi siis voimaan juurikin 1.1. 2019. Ihminen saisi itse valita palveluntuottajan, jolta hän voisi saada rajattuja perusterveydenhuollon palveluja ja sosiaalihuollon yleistä neuvontaa ja ohjausta. Tällöin (virkamiesten ehdotuksen mukaan) käyttöön otettaisiin asiakasseteli. Maakuntien pitäisi ottaa kyseinen asiakasseteli käyttöön ainakin kotiin anettavissa palveluissa, esimerkiksi vanhusten kotihoidossa.

Soten kakkosvaihe astuisi voimaan 2021, jolloin asiakkaan suoraan valitsemien palvelujen valikoima laajentuisi muihinkin peruspalveluihin. Todennäköisesti joitakin mutkia saattaa tulla eteen matkan varrella, parikin muuttujaa, koska aikajanalle mahtuu parit-kolmet vaalitkin, jolloin poliittiset voimasuhteet vaihtuvat jne. Eli mikään ei ole varmaa, paitsi epävarmuus. Näillä mennään.

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu