Onnelliset hetket pitävät ihmiset hengissä

28. loka, 2016

Onnelliset hetket pitävät ihmiset hengissä

Tytär kirjoitti kirjan isoäidistään, jonka Stalin karkotti alkeellisiin oloihin Siperiaan, mutta onnelliset hetket pitivät hänet hengissä, sanoo Guzel Jahina Helsingin kirjamessuilla, joita vietetään paraikaa.

Suleika avaa silmänsä -teos kertoo Stalinin Neuvostoliitossa 1930 alkaneista väestönsiirroista, kun ainakin 2–3 miljoonaa ihmistä karkotettiin kotiseuduiltaan Siperiaan ja Keski-Aasiaan. Iso osa heistä oli kulakkeja eli omillaan toimeen tulevia talonpoikia, loput erilaisia etnisiä ryhmiä. Mukana oli myös kirjailijoita, tutkijoita ja muita älymystön edustajia.

Olot työsiirtoloissa olivat alkeelliset ja tappoivat jopa liki puolet karkotetuista. ”Totta kai Siperiassa koettiin kaikenlaisia tunteita, ja isoäitinikin kertoi iloisista ja onnellisista hetkistä. Ne pitivät ihmiset siellä hengissä --- Halusin ennen muuta kirjoittaa naisen muutoksen tarinan, ja romaanini on siis feministinen”, hän sanoo. ”Vallankumous vapautti monia naisia, kuten ikivanhojen sääntöjen kahlitsemia tataareja.” 

Onnelliset hetket vanhuudessa...

Jäin pohtimaan onnellisuuden käsitettä Jahinan teoksen pohjalta. Onnelliset hetket todellakin pitävät ihmisen (varmasti hengissä), mutta myös virkeänä vanhuudessa, yksinäisyydessä, tai muissa elämän vastoinkäymisissä ja monimuotoisissa käännekohdissa. Tamperelainen sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola (82 v.) sanoo, että lapsenlapset tuottavat hänelle paljon iloa, sekä tietysti punaviini ja olut silloin tällöin varsinkin ruokajuomina. Hän siteeraa mielellään Dylan Thomasta: "Älä sovinnolla lähde siihen hyvään yöhön. Vanhuuden pitää roihuta ja riehua kun päivä päättyy. Raivoa, valon sammumista vastaan raivoa". (Apu 42/2016)

Olen ehdottomasti Eskolan kanssa samaa mieltä siitä, että elämän täytyy roihuta täysillä myös ikääntyneenä ja vanhuudessa. On uskallettava elää omaa elämäänsä, sanoi ne lapset ja lapsenlapset sitten mitä tahansa.  

Kuva ja teksti: Raija Westergård

"Emme koskaan voi paeta todellisuutta liihottelemalla unelmissa ja utopioissa. Mutta voimme antaa utopioiden johtaa toimintaamme tässä hetkessä. Ja voimme pala palalta muuttaa todellisuutta niin että se lähenee utopioita." - Olof Palme

Jaa tämä sivu