Päiväkeskus Aurinkorinne

11. marras, 2016

Päiväkeskus Aurinkorinne

Muutaman viikon sisään pääsemme muuttamaan uusiin toimitiloihimme Siljankodin alakertaan, jolla on jo uusi nimikin: päiväkeskus Aurinkorinne. Perusturvalautakunta valitsi tämän yksimielisesti asiakkaidemme antamien 16 nimivaihtoehdon joukosta. Mutta vielä toimimme siis muutaman viikon entisissä tiloissamme ja toisinaan kohtalaisen tiiviistetyissä tunnelmissa. Mutta sopu tilaa antakoon ja niinhän se tekeekin...

Feniks-malli

Helsingin Sanomissa oli muutama päivä sitten mielenkiintoinen artikkeli Peijaksen sairaalassa toteutetusta taidenäyttelystä Valoa kohti. Taiteilijaryhmään ko. sairaalassa osallistuivat skitsofreniaa sairastavat potilaat, jotka vielä vähän aikaa sitten (ennen taideprojektia) palasivat aina uudelleen ja uudelleen sairaalaan takaisin, psykoosissa. Nyt, taideprojektin jälkeen noin puolet potilaista on kiinni työelämässä, se on poikkeuksellisen suuri onnistuminen.

Euroissa tämä tarkoittaa noin miljoonan euron säästöä yhteiskunnalle, vuosittain. Peijaksessa on siis keksitty toimintatapa, jolla estetään skitsofreniaa sairastavia luisumaan takaisin psykoosiin. Sen nimi on Feniks-malli ja taide on siitä vain yksi osa.

”Tämä on ihmisten kohtaamista. Ei tarvitse miettiä, onko tällaiseen toimintaan resursseja. Tämä lähtee siitä, mikä on jokaisen ihmisen sisällä”, sanoo sairaanhoitaja Jenna Ilvonen. Siis aivot ja sydän, siinä kuulemma ammattilaisten tähän tarvitsemat työvälineet. Taidetta ryhmä päätti kokeilla tämän vuoden ajan. Toiminta- ja ryhmätaideterapeutti Ira Hynninen-Sundelin kertoo, että prosessi on itse asiassa tärkeämpi kuin lopputulos, vaikka näyttely komea onkin. Kaikki ryhmässä saavat kokeilla ja opetella uutta siinä mitassa kuin jaksavat. Ensi kertaa huovuttava lääkäri tarvitsee potilaalta neuvoja eikä toisin päin.

Musiikki kuvaksi...

Toteutamme taideterapiaa myös päiväklubilla, nimittäin opiskelijani Hilla suorittaa näyttönsä nimenomaan taiteen keinoin, pastelliliiduilla. Asiakkaamme voivat toteuttaa sisäistä maailmaansa piirtämällä/värittämällä ja esimerkiksi maalaamalla musiikin kuvaksi paperille. Myös jatkossa tulemme käyttämään taideterapiaa osana toimintaamme, nyt vielä on vaiheessa toiminnan suunnittelu, mutta ainakin soveltuvin osin taideterapia istuu hyvin myös ikäihmisten arkeen.

"Taideterapia on terapiamuoto, jossa käytetään hyväksi erilaisia taiteellisia ilmaisumuotoja, mutta johon ei kuitenkaan liity taiteellisia tavoitteita. Terapian välineenä voi toimia musiikkiterapia, luova tanssi tai kirjallisuusterapia". (Taideterapia)

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu