Alussa oli sana

17. syys, 2017

Alussa oli sana

Noin 60.n maailman eri uskontokuntien dokumentoiduissa luomiskertomuksissa maailman synnyllä on jollain tavalla sama darwinilainen järjestys, Charles Darwinin (1809-1882) evoluutioteoria. Tiedämme, että meidän oman kalevalaisen mytologian mukaan maailma syntyi sotkan munasta, jossain muualla kookospähkinästä jne. Osmo Rauhalan teoksessa "Alussa oli sana" (kuvassa) on yksi luomiskertomus, joka paljastettiin Monitoimikeskus Sillan vihkiäistilaisuudessa viime perjantaina.

Hämeenkyröläissyntyinen taiteilija Osmo Rauhala kertoi tilaisuudessa Alussa oli sana-teoksestaan sekä mielenkiintoisesti että hauskasti: pyöreästä osasta voi tarkastaa näkönsä samalla kun käy kirjastossa ja se toimii myös lunttilappuna koululaisille (ensimmäisen solun, aminohapon neljä kirjainta). Teoksen vasemmanpuoleisessa osassa alhaalla elämä alkaa suuresta mysteeristä, autiomaasta, jossa ensin oli vesi ja vähitellen vesieläimet, sitten maa ja kasvit, matelijat, linnut ja ylimmäisenä nisäkkäät, peura, joka usein toistuu muissakin Rauhalan teoksissa.

Osmo Rauhala täytti hiljattain 60 vuotta. Hänellä on tällä hetkellä 60-vuotisnäyttely Didricshsenin taidemuseossa Helsingissä. Näyttelyn nimi on Peilitesti , joka pohtii taiteen ja tieteen roolia ympäröivän todellisuuden ymmärtämisessä. Näyttely koostuu noin 40 maalauksesta ja yhdestä videoteoksesta. 

Aiemmin Rauhalan teoksissa ovat vaeltaneet peurat, sudet ja joutsenet, tällä kertaa rauskut eli jokihelmisimpukka. Rauhala sanoo, että "Pythagorasta lukiessani tai heti sen jälkeen lepuuttaessani silmiäni, näin poikkeuksellisen usein mielessäni uivia rauskuja. Ilmiö on toistunut monta kertaa, ja se on johdattanut tutustumaan tähän muuten meille pohjolan asukkaille outoon eläimeen".

Varsin mielenkiintoista on se, että tämä jo miljoonia vuosia maapallollamme elänyt laji, rausku on osoittautunut ainoaksi kalaksi, joka reagoi kuvaansa peilissä, tutkijoiden mukaan se on merkki tietoisuuden esiasteesta. Tähän ei ole mitään lisättävää... Paitsi, että kaikkien hämeenkyröläisten kannattaa käydä Monitoimikeskus Sillan etupihalla ja pysähtyä hetkeksi Rauhalan teoksen äärellä, katsoa huikeaa ihmisen luomiskertomusta silmiin ja ajatella peilejä... Alussa oli sana.

Teksti. Raija Westergård

Jaa tämä sivu