Elämänkaarimatkailu

6. loka, 2017

Elämänkaarimatkailu

 Vain kesyt linnut kaipaavat, villit lentävät. 

                   ~Elmer Diktonius~

Päiväkeskus Aurinkorinteellä kehitämme jatkuvasti uusia palveluita ikäihmisille ja miksei vähän nuoremmille myös. Tiedämme, että ihmisen elämänkaari jakautuu monimuotoisiin osiin: lapsuus, nuoruus, aikuisuus (ruuhkavuodet), keski-ikäisyys, ikääntyvä, vanhuus... Näiden määreiden rajapinta on kuin veteen piirretty viiva. On hyvin vaikeaa karsinoida ihmistä tiettyyn osioon, ja ikääntyminen on erittäin yksilöllistä ja henkilökohtaista: 100-vuotias voi olla "nuori" ja 30-kymppinen "vanha"...

Esimerkkinä ikääntymisestä (tai iättömyydestä) kustantaja Heikki A. Reenpää, jolle myönnettiin vastikään ajokortti 100-vuotiaaksi asti: ”Vaikka kaikki sanovat minulle, että eihän se riitä ollenkaan, ja siitä vaan eteenpäin, niin minulla on sellainen epäilys, että he veikkaavat väärin.” Lue Reenpään mielenkiintoinen haastattelu Helsingin Sanomissa kokonaisuudessaan täältä: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005389714.html

Tällä viikolla, Vanhusten viikolla teimme asiakkaittemme kera tutustumismatkoja kirjastoon, jossa vierailimme siis neljänä päivänä maanantai, keskiviikko, torstai ja perjantai-ryhmien kanssa. Tiistain asiakkaamme eivät valitettavasti päässeet kirjastovierailulle, koska silloin vietimme Hyvinvointi-iltapäivää Aurinkorinteellä. Joka tapauksessa retkeemme kirjastoon osallistui noin 30-40 asiakasta eli aika suurella joukolla retkeilimme ja ikäpolvet kohtasivat Vanhustenviikolla. 

Matkat ovat olleet hienoja kokemuksia ja monet asiakkaat ovat kertoneet etteivät ole käyneet vuosikymmeniin missään kirjastossa saati tässä hienossa, uutuuttaan hehkuvassa, avarassa ja värikkäässä Hämeenkyrön kirjastossa (kuva). Pilvisen Pirkko hoiti päävastuun vierailujen emännöimisessä ja paikalla oli koko kirjaston henkilökunta. Saimme paljon tietoa kirjaston nykypäivästä esim. kotikirjastopalvelusta, kirjavinkkarista, mitä muuta (kirjojen ohella) kirjastosta voi lainata, kirjastokoira esittäytyi jne. Uutta meidän asiakkaille oli myös se, että enää kirjastossa ei tarvitse olla hiiren hiljaa, siellä voi kahvitella, rupatella ja kokoontua rennosti juttelemaan, kirjastossa on kahvi/tee/kaakaoautomaatti, kirjastossa voi vapaasti esim. syödä eväitään ym. 

Aurinkorinteen "Kulttuuriklubin elämänkaarimatkat" lähtee jatkossakin reissuun. Ehkäpä seuraava kohde on uusi Mahnalan koulu tai/ja Sasin päiväkoti. Myös uusi jätevedenpuhdistamo voisi kiinnostaa ainakin meidän miesasiakkaita. Matkailemme siis kunnan sisällä nykypäivän palveluiden teemassa. Juuri sitä "elämänkaarimatkat" Aurinkorinteen asiakkaiden näkökulmasta tarkoittaa: ikäihmisen/vanhuksen matkoja nuoruuteen, koulumaailmaan, nykypäivään, joka todentotta näyttää hämmentävän. Maailma on muuttunut ja sen pitääkin muuttua - tämän me haluamme näyttää meidän asiakkaille juurikin elämänkaarimatkojen muodossa. 

Teksti ja kuva: Raija Westergård

Jaa tämä sivu