Hankkeesta seuraavaan...

15. loka, 2017

Hankkeesta seuraavaan...

Suomi on hankkeiden luvattu maa. Ja kokeilujen maa:  http://kokeilevasuomi.fi/etusivu. Kannattaa käydä lukemassa em. sivuilta esimerkiksi julkishallinnon kokeilukulttuurista, joka ainakin minusta vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

Toisaalta en viitsisi enää kirjoittaa Sotesta riviäkään, mutta kirjoitan silti. Kuka muuten muistaa Sotea edeltävän hankkeen, Paras-hankkeen? Niin, mihin se hautautui? Ja kuinka paljon siihen hankautui taloudellisia ja muitakin resursseja?  Ihan vaan mielenkiinnosta kaivoin esiin (googlettamalla) jotain tietoa tästä vuosia sitten kumoutuneesta hankkeesta:

"Kunta- ja palvelurakenneuudistus (PARAS-hanke) oli Vanhasen I hallituksen keväällä 2006 käynnistämä kehittämishanke. Sen tarkoituksena oli eheän kuntarakenteen muodostaminen, kuntapalvelujen tuottaminen taloudellisesti ja kuntien vastuulla olevien palvelujen tuottaminen riittävän vahvoina yksiköinä sekä rakenteellisesti että taloudellisesti.[1]Valtioneuvostossa hanketta johti peruspalveluohjelmaa valmisteleva ministerityöryhmä. Käytännön toteutusta valmisteli ja ohjasi kunta- ja palvelurakenneryhmä, jonka puheenjohtajana oli alue- ja kuntaministeriHannes Manninen. Mannista avusti määräaikainen poliittinen sihteeri Antti Mykkänen. Uudistukseen liittyvä laki tuli voimaan helmikuussa 2007 ja se oli voimassa vuoden 2012 loppuun. Paras-hanke kuitenkin pysäytettiin Kataisen hallituksen aikana vuonna 2011".

Tänään Helsingin Sanomissa on  pääkirjoitus otsikolla "Sotevalmistelu tarvitsi jälleen yhden aikalisän". Pohdin artikkelia lukiessa, että kaatuuko tämäkin hanke lopulta poliittiseen vääntöön tai omaan mahdottomuuteensa muilta osin. Valinnan vapaus tuottaa ongelmia ja on siinä muutakin, lukekaa itse: 

Taidan olla turhan epäluuloinen, jospa Sote sittenkin saadaan maaliinsa ja kaikki ovat tyytyväisiä? Ihmisen on kuitenkin uskottava huomiseen ja että kaikki lopulta järjestyy parhain päin. Tätä maailmaa ei voi rakentaa taaksepäin katsoen ja virheitä laskien, on uskallettava ottaa suunta kohti horisonttia ja purjehdittava eteenpäin. Lainaan tähän loppuun aforismin eräältä kuuluisalta ajattelijalta. Juuri näin ajattelen minäkin, vaikka realismi minussa joskus tahtoo nostaa liikaakin epäluuloisuuden ajatuksia:

 Elämä, joka kuluu virheitä tehtäessä, 
on paitsi kunniakkaampi, myös käyttökelpoisempi 
kuin elämä, joka kuluu ei mitään tehtäessä.

-George Bernard Shaw

Teksti ja kuva: Raija Westergård

Jaa tämä sivu