Digiyhteiskunnan ulkopuoliset

26. tammi, 2018

Digiyhteiskunnan ulkopuoliset

Moni ikäihminen on edelleen digiyhteiskunnan ulkopuolella, kertoo Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli Ry.n Ikäteknologiakeskuksen selvitys.  Kysely ikäihmisten sähköisestä asioinnista toteutettiin kevään 2017 aikana. Kyselyyn vastasi liki 900 ikäihmistä, joista yli puolet paperilomakkeella.

Neljännes kaikista kyselyyn vastanneista ei ollut koskaan tunnistautunut sähköisesti. Paperilomakkeella vastanneista (479 henkilöä) lähes puolet ei ollut asioinut verkossa millään tavalla, selviää kyselystä. "Kun julkiset palvelut siirtyvät entistä enemmän sähköisiksi, on huolehdittava niiden helppokäyttöisyydestä ja saavutettavuudesta. Erilaisten käyttäjäryhmien tasavertaisuus ja palvelujen saanti on taattava", sanoo toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:sta. "Iäkkäille ihmisille on myös varmistettava riittävä tuki ja neuvonta sähköiseen asiointiin." 

"Ikäihmiset haluavat olla aktiivisia ja hoitaa omia asioitaan. Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää tietokonetta, vaikka haluaisivat. Vastaajat kertoivat, että heillä ei ole sopivia laitteita tai tunnistautumisvälineitä. Monella ei ole varaa tietokoneeseen tai älypuhelimeen", kertoo Vallin Ikäteknologiakeskuksen kehittämispäällikkö Sanna Kaijanen.

Meillä Aurinkorinteellä yksi digiongelma (edellämainittujen ohella) liittyy arkiseen tiedottamiseen. Meidän asiakkaat kun ovat tottuneet lukemaan kaikki tärkeät asiat ja uutiset paperisesta "pitäjän lehdestä" eli UutisOivasta. Oman kyselyni perusteella varsin harva meidän asiakaskunnasta käyttää tietokonetta, ja ovat siksi ulkopuolella vähän kaikista tapahtumista. Ainostaan silloin kun joku omainen tulee käymään, he pääsevät heidän kauttaan osalliseksi digimaailmaan.  

Moni asiakas kysyy myös, miksemme ilmoita ohjelmastamme UutisOivassa. Joudun vastaamaan ettemme taloudellisista syistä voi niin tehdä ja että ainoa ilmoituskanavamme on sähköinen Aurinkorinteen postituslista sekä FB-sivut ja muutamat paperiset esitteet, joita saa mm. Aurinkorinteen infopisteestä. Onneksi meillä on vapaaehtoisia, jotka tulostavat ja jakavat paperisia viikko-ohjelmia (kuvassa) esim. kauppojen ilmoitustauluille, kerrostalojen infotauluille jne. Aamulehden Menoinfossa (ilmaispalvelu) on myös meidän ohjelma päivittäin, mutta valitettavasti se on vaikea löytää muiden samankaltaisten ilmoitusten joukosta.

Toivottavasti Aurinkorinteen "puskaradio" eli postituslista ja FB-sivu toimii välittäjinä ja "etsivänä vanhustyönä" niin, että tavoittaisi mahdollisimman monia yksinäisiä ja meidän palveluista yhä tietämättömiä ikäihmisiä Aurinkorinteen palvelujen äärelle.

Teksti ja kuva: Raija Westergård

Jaa tämä sivu