Olipa kerran...

3. helmi, 2018

Olipa kerran...

”Ääneen lukeminen toiselle ihmiselle jakaa tiedon, tarinat ja ystävyyden”, toteaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen. Presidentti Halonen on Minä luen sinulle -kampanjan suojelija. Kampanja huipentuu lukuviikkoon 5.2. - 11.2.2018, jolloin maahanmuuttajat toteuttavat lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukuviikon startti on 1.2. kansainvälisenä maailman ääneen lukemisen päivänä. Maahanmuuttajien lukuhetkeen Helsingissä osallistuu kirjailija ja psykiatri Claes Anderson.

”Meissä on aina enemmän yhteistä kuin erilaista. Selkokielinen lukuhetki on oiva tapa tutustua”, toteaa projektisuunnittelija Minna Salonen Kehitysvammaliiton Selkokeskuksesta. ”Toivomme, että vanhus- ja vammaistyön yksiköt, maahanmuuttajakoulutuksen järjestäjät sekä muut monikulttuurisuuskentän toimijat ympäri Suomea lähtevät kampanjaan mukaan. Erityisen lämpimästi toivotamme tervetulleiksi myös maahanmuuttajien omat yhdistykset”, kannustaa Valli ry:n projektisuunnittelija Aili Korteniemi.

”Lukuhetki tuo iloa ja hyötyä kaikille. Maahanmuuttajat oppivat suomen kieltä ja saavat kokeilla vapaa-ehtoistoimintaa. Iäkkäät ja kehitysvammaiset ihmiset saavat jakaa elämänkokemustaan ja tutustuvat uusiin suomalaisiin. Selkokieliset aineistot tuovat lukuelämykset kaikkien saataville”, Salonen kertoo.

Meillä Aurinkorinteellä on toteutettu "lukuviikkoa" oikeastaan jo viime vuoden keväästä, jolloin ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset nuoret tulivat meille työharjoitteluun. Lähinnä kyseessä on työelämään valmentautuminen ja kielen oppiminen, jonka opettamisen meidän asiakkaat ovat ottaneet omakseen. Erilaiset kysymyskortit ovat oivallinen keino vuorovaikutteiseen oppimiseen ja samalla syntyy keskustelua milloin mistäkin aiheesta. 

"Lukeminen kannattaa aina" (Jörn Donner) ja olen aivan samaa mieltä. Myös ääneen lukeminen kannattaa aina paitsi lapsille, myös muille ikäryhmille. Minä luen sinulle...

Raija Westergård

"Kävin nopean lukemisen kurssin ja luin Tolstoin Sodan ja rauhan kahdessakymmenessä minuutissa. Siinä puhuttiin Venäjästä." - Woody Allen  

Jaa tämä sivu