Me pääsemme tähtiin

17. maalis, 2018

Me pääsemme tähtiin

Maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi englantilaissyntyinen Stephen Hawking menehtyi muutamia päiviä sitten. Hän sairastui ALS-tautiin (liikehermoja rappeuttava ja tuhoava sairaus, https://www.lihastautiliitto.fi/fi/ALS_MND_) jo 21-vuotiaana ja lääkärit lupasivat hänelle elinaikaa vain muutamia vuosia. Hawking eli vakavasta sairaudestaan huolimatta 76-vuotiaaksi ja tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi monista kansantajuisista tiedeartikkeleista, haastatteluista ja luennoista. 

Hawking ansioitui uransa aikana erityisesti avaruuden mustien aukkojen tutkijana. Fyysikon keskeisimpiä tutkimusaloja olivat kosmologia, kvanttigravitaatio ja säieteoria. Hän oli innostunut maailmankaikkeudesta, ja sen vaiheita kuvaava Ajan lyhyt historia (2012) on maailman menestynein tietokirja. Lue aiheesta myös Kari Enqvistin kolumni: https://yle.fi/uutiset/3-10118499 

Hawking kirjoitti useita artikkeleita mm. ilmastonmuutoksesta: - Olemme lähellä pistettä, jossa maapallon lämpeneminen muuttuu peruuttamattomaksi. Planeettamme muuttuu Venuksen kaltaiseksi paikaksi, jossa lämpötila on 250 astetta ja taivaalta sataa rikkihappoa, Hawking kertoi taannoin BBC:lle. 

Joku lukijoistani varmasti nyt kysyy, että miksi kirjoitan tänään Hawkingista, ilmastonmuutoksesta, planeettamme tilasta ja mustista aukoista? Miksi en vaan pysyttelisi Aurinkorinteen asioissa? Niinpä niin. Vastaan, että miksipä en kirjoittaisi tästä tiedemaailman  erityisestä ihmisestä ja hänen uskomattomasta elämästään? Meillä kaikilla toki on erityinen elämä, mutta eräät joutuvat kaiken muun häslingin lisäksi taistelemaan parantumatonta sairautta vastaan vielä silloinkin, kun kaikki, siis aivan kaikki liikuntakyky katoaa. Mutta aivot toimivat.

Pyörätuolistaan ja puhesyntetisaattorin avulla Hawking  pystyi avaamaan silmämme ja tietoisuutemme ilmastonmuutoksen peruuttamattomuudelle erityislaatuisella tavalla: - Pelkäänpä, että evoluutio on saanut ahneuden ja aggressiivisuuden rakentumaan ihmisten geeneihin. Ei ole olemassa merkkejä konfliktien vähenemisestä ja sotilasteknologian sekä joukkotuhoaseiden kehitys voi koitua tuhoksi. Ihmisrodun selviytymiseksi paras toivo olisi löytää siirtokunta avaruudesta.

Tänään siirtokunta jossain tuolla universumissa tuntuu todella, todella kaukaiselta ajatukselta. Mutta ilmastomuutos tulee varmasti koskettamaan meitä jokaista tavalla tai toisella. Voiko ihminen enää pysäyttää vääjäämätöntä muutosta maapallolla? Jotain toki voimme tehdä. Ihan ensiksi pitäisi varmastikin päästä maailman meriä ja juomavesiä saastuttavasta muovista eroon, joka sekin tuntuu olevan ylivoimainen työ - avaruuden siirtokunnista puhumattakaan. Toivoa kuitenkin on, merestä kerätystä jätemuovista nimittäin valmistetaan tänä päivänä jo joitakin kulutustavaroita kuten lenkkitossuja, itsellänikin on jätemuovistä tehdyt silmälasikehykset, todella hyvät ja kevyet.

Kotiplaneetalle ja Aurinkorinteelle vielä palatakseni, voin kertoa uutisia: suuren kävijämäärän ja lisääntyvän kysynnän vuoksi lisäämme eläkeläisten kuntosalivuoroja Aurinkorinteen kuntasalilla. Jatkossa myös tiistaisin klo. 12 - 16 voi tulla kuntoilemaan. Ilmoitan viikko-ohjelmassa ja muissakin tiedotteissa kuntosalivuorot näin: kuntosali eläkeläisille avoinna ma - ke ja la klo. 12 - 16.

"En usko, että ihminen selviytyy seuraavasta vuosituhannesta, ellemme muuta avaruuteen. Liian monet onnettomuudet uhkaavat yhdelle planeetalle rajoittuvaa elämää. Olen silti optimisti. Me pääsemme tähtiin" - Stephen Hawking - (1942-2018)

Raija Westergård

Jaa tämä sivu