Haavoittunut enkeli

29. maalis, 2018

Haavoittunut enkeli

Saimme Aurinkorinteelle jälleen tauluja, tosin lähinnä julisteita, mutta kuitenkin. Tämä oheinen kuva osui ja upposi ja katsoin, että se sopii ehdottomasti meidän pianon yläpuolelle seinälle. Kuten tiedätte, kuvan alkuperäinen öljyvärityö on Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli vuodelta 1903, joka tällä hetkellä on Ateneumin kokoelmissa. 

Kun Haavoittunut enkeli valmistui, Simberg ei antanut sille mitään nimeä, vain pelkkä viiva. Hän oli sitä mieltä, että jokainen katsoja voi nimetä taulun oman käsityksensä mukaan. Jokainen voi olla joskus kuvan enkelin kaltainen, haavoittunut ja apua tarvitseva... 1900-luvun alussa Simberg sairasteli itsekin ja kerrotaan, että hän ehkäpä maalaisi itsensä tauluun juurikin enkeliksi. 

Jokainen meistä tarvitsee joskus toisen ihmisen apua, jokainen on varmasti joskus elämässään kuvan enkelin kaltainen, side otsalla ja siivet voimattomina. Silloin on hyvä, että löytyy kantajia tai kannattelijoita. Kaikki haavat eivät näy ulospäin, ja monia haavoittuneita on lähellämme joka päivä arjen keskellä. Joskus pohdinkin, että osaammeko olla valppaita ja kantaa juuri silloin, kun apua kaikista kipeimmin tarvitaan?

Vielä kuvan symbolismiin: ketä ovat nuo tummapukuiset pojat? Mihin he ovat matkalla ja mihin he kantavat enkeliä? 1900-luvun alussa (kun Simberg taulunsa maalasi) Suomi oli osa Venäjää ja uusi vuosisata vasta alussa. Kuvassa näkyvä järvimaisema on Helsingin Töölönlahti, jonka rannalla sijaitsi mm. lastensairaala. Ehkäpä sairastavista lapsista Simberg sai aiheensa tauluun, tai jostain muualta, joka tapauksessa teos on vaikuttava, myös kopiona Aurinkorinteen seinällä!

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille lukijoilleni! Toivataan aurinkoa ja leppoisia päiviä!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja

Jaa tämä sivu