Kertomuksia sairasvuoteelta

12. elo, 2018

Kertomuksia sairasvuoteelta

Kirjoitan tätä toipilaana, siis pääasiassa sairasvuoteelta, kuten kirjoitti aikoinaan englantilainen runoilija ja tuomiorovasti John Donne (1572 - 1631), jonka laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu myös erikoinen teos  "Devotions upon Emergent Occasions" vuodelta 1624. Teos - suomennettuna siis Kertomuksia sairasvuoteelta - sisältää mielenkiintoisia välähdyksiä vakavasta sairaudesta ja lääketieteen käytännöstä 1600-luvun alussa.

Donne sairastui vuonna 1623 vakavaan kuumetautiin, joka oli taudinkuvasta päätellen toisintokuume, eli hengenvaarallinen tartuntatauti. Sairautensa aikana hän pohti yhtymäkohtia ruumiillisen sairautensa ja ja hengellisen tilansa välillä.  Taudin hoitomuodot 1600-luvun Englannissa ovat varsin mielenkiintoisia: jos taudissa esiintyi esimerkiksi sekavuutta aiheuttavia höyryjä päässä, niiden poistamiseksi asetettiin potilaan jalkoja vasten tapettuja kyyhkysiä, joiden tarkoituksena oli johtaa vaaralliset höyryt pois päästä ja estää niitä aiheuttamasta kuolettavaa vahinkoa. 

Donnelta on myös jäänyt jälkipolville hienoja sitaatteja ja ns. lentäviä lauseita, kuten kuvan "Ihminen ei ole saari" sekä "älä koskaan lähetä kysymään kenelle kellot soivat, ne soivat sinulle". Tätä lausetta (Kenelle kellot soivat) lainasi kirjansa nimeksi Ernest Hemingway (1899–1961). Eli alunperin lause on peräisin Donnelta.

No niin, tämä sairaudesta, onneksi oma vaivani on lähinnä vain fyysisiä kipuja tuottavaa ja vähitellen taantumassa ja elämänvoima palaamassa. Sairasvuoteella luen paljon ja viikolla sattui silmiini Kotimaa-lehden artikkeli psykiatri, politiikko ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipaleesta, joka ei 75-vuotiaana vielä aio hiljentää vauhtia. Hiljattain ilmestyi uusi kirja Mielisairaala, joka on muistelmateoksen ohella myös  sosiaalipoliittinen ja lääketieteellinen ohjelmajulistus.

Taipale kirjoitti viime helmikuussa Uusimaa-lehdessä, että "eduskunnassa ja mielisairaalassa työskentelyssä ei ollut juurikaan eroa". Taipale jatkaa: "Raamatussa mainitaan kolme tautia: lepra, epilepsia ja mielisairaus. Lepra on hävitetty maailmasta ja epilepsiasta on tullut tauti muiden sairauksien joukossa. Mielensairauksien stigma poistuu vasta, kun ne ymmärretään aivotoiminnan sairauksiksi ja potilaiden sosiaalinen asema kohennetaan muiden sairaiden tasolle."

Taipale on todella tehnyt uraauurtavaa työtä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tai kuten hän itse mainitsee "yhteiskunnasta syrjäänheitettyjen ihmisten" puolesta. Taipale on myös ylilääkärinä käyttänyt sumeilematta kaikki käytössään olevat varat parantaakseen potilaiden olosuhteita. Kyse on usein ollut aivan muusta kuin varsinaisesta lääkehoidosta, kuten arboretumin rakentamisesta, taidehankinnoista ja erilaisista virkistysretkistä. Niiden merkitys on ollut potilaille suuri. Taipale sanookin, että työtä lähimmäisen parhaaksi pitää tehdä intohimolla, ei setelinkuvat silmissä häämöttäen. Taipale antaa myös risut nimeltä mainiten: tällöin kyse on lääkäreistä, jotka ovat tuleet imaisseeksi liian pitkän kulauksen byrokratian ja säästämisinnon pikarista. (Kotimaa 32/2018)

Näissä ajatuksissa tänään, ja edelleen sairasvuoteella.

Raija Westergård

Jaa tämä sivu