Kun mennyt kohtaa tulevan...

6. syys, 2018

Kun mennyt kohtaa tulevan...

Tänä vuonna juhlimme eurooppalaista kulttuuriperintöä. Vuoden teema on otsikon mukaisesti: Kun mennyt kohtaa tulevan... Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden tarkoituksena on, että yhä useampi kansalainen tutustuisi Euroopan kulttuuriperintöön ja kiinnostuisi siitä. Tämän myötä tunne kuulumisesta yhteiseen Eurooppaan vahvistuisi. 

"Ihmisten olisi päästävä tiiviimpään yhteyteen kulttuuriperintönsä kanssa. Siksi teemavuoden aikana järjestetään lukuisia tapahtumia ja pannaan vireille monenlaisia hankkeita eri puolilla Eurooppaa. Kulttuuriperintö on osa identiteettiämme ja jokapäiväistä elämäämme. Se ympäröi meitä Euroopan kaupungeissa, luonnonmaisemissa ja arkeologisissa kohteissa. Kulttuuriperintö ei ole vain kirjallisuutta, taidetta ja veistoksia. Se on myös kädentaitoja, jotka olemme oppineet esivanhemmiltamme, tai tarinoita, joita kerromme omille lapsillemme. Kun nautimme herkullista ruokaa mukavassa seurassa, kyse on kulttuuriperinnöstä. Tai kun katsomme elokuvaa ja tunnistamme siinä itsemme." (https://europa.eu/cultural-heritage/about_fi)

Sauna on osa ainakin meidän suomalaisten kulttuuriperintöä. Myös meillä Aurinkorinteellä sauna on edelleen erittäin tärkeä asiakkaille, vaikka saunojien joukko onkin ollut viime aikoina vähenemään päin. Monet kertovat, että käyvät mielellään kotona saunassa ja tulevat Aurinkorinteelle muista syistä eli kuntosalille, muihin hyvinvointipalveluihin (kampaaja, hieronta, jalkahoito) ja ruokailemaan ja nauttimaan Kulttuuriklubin annista. 

"Kulttuuriperinnöllä on universaali merkitys yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnille. On tärkeää säilyttää kulttuuriperintö ja siirtää se tuleville sukupolville. Joku voisi ajatella, että kulttuuriperintö on jotain aikansa elänyttä ja paikalleen jämähtänyttä. Näin ei kuitenkaan ole. Kulttuuriperintö kehittyy, kun ihmiset ottavat sen haltuunsa ja alkavat työstää sitä. Sitä paitsi Euroopan kulttuuriperinnöllä on suuri merkitys, kun rakennamme maanosamme tulevaisuutta. Tämä on yksi syy siihen, miksi teemavuoden aikana pyritään tavoittamaan erityisesti nuoria ihmisiä." (https://europa.eu/cultural-heritage/about_fi)

Omalta osaltani voin kertoa, että ainakin yritän siirtää kulttuuriperintöä tuleville sukupolville myös Aurinkorinteen osalta. Nimittäin olen näinä vuosina ottanut satoja, ellen jo tuhansia kuvia, samoin videoita, digitoinut vanhoja materiaaleja jne. Kuvia voi katsella mm. täältä kotisivuilta, ja nyt onnistuin (kiitos vinkistä Heikki K-V.) yhdistämään kymmeniä Kulttuuriklubilla kuvaamiani videonpätkiä yhdeksi kokonaiseksi aineistoksi, jota voi katsoa Youtuben kautta. Vielä tämä aineisto ei ole julkinen, koska minun täytyy kysyä julkaisuun lupaa videoilla esiintyjiltä jne.

"Kun vaalimme kulttuuriperintöämme, saatamme havaita, kuinka monia erilaisia kulttuuriperinnön muotoja Euroopassa on. Tämän havainnon jälkeen voimme aloittaa kulttuurien välisen keskustelun siitä, mikä meitä yhdistää. Ei varmaankaan ole parempaa tapaa rikastuttaa elämäänsä kuin opetella tuntemaan omaa ja muiden ihmisten kulttuuriperintöä. Siis kaikkea sitä, jonka vuoksi me olemme me. Kulttuuriperinnön ei saa antaa pilaantua, rapistua tai tuhoutua. Siksi vuonna 2018 Eurooppa juhlistaa kulttuuriperintöään ja pohtii, miten se säilytetään." (https://europa.eu/cultural-heritage/about_fi)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu