Yhteinen pöytä

13. joulu, 2018

Yhteinen pöytä

Näinä päivinä olen iloinnut erityisesti siitä, että Hämeenkyrön Kunta huomioi Aurinkorinteen Kulttuuriklubin vapaaehtoiset ja kutsui heidät kaikki kiitokseksi yhteistyöstä yhteiselle jouluaterialle terveyskeskuksen ruokalaan. Lämmin kiitokseni tästä Hämeenkyrön Vanhusneuvostolle ja kunnalle sekä tietysti teille kaikille noin 100 henkilölle vapaaehtoisia, jota monin eri tavoin mahdollistatte Kulttuuriklubin päivittäisen ohjelman sekä tunnelman. Ilman teitä klubimme ei toimisi niin kuin se toimii nyt. Ja matka jatkuu...

Viimeisimmässä Askel-lehdessä Mari Teinilä kirjoittaa Joulun yhteisestä ateriasta ja että miten monimuotoisia näitä ateriahetkiä voi olla: yllätysillallinen, eroperheiden jouluateria, pakolaisleirin ateria, leipää ja kalaa hiilloksella, illallispiirejä jne. Teinilä kirjoittaa myös miten "hetki taivasta toteutuu jo täällä maan päällä, kun saa aterioida yhdessä". (Askel-lehti 12/2018)

Pohdin kuitenkin, miten monta yksinäistä ateriahetkeä saatetaankaan viettää arkena, mutta myöskin Jouluna. Sieluni silmin näen, miten yksinäinen vanhus avaa tyhjiöpakkauksen ja lämmittää sitä hetken mikrolla ja istahtaa keittiön pöytään syömään - yksin, suoraan rasiasta, koska miksi tehdä suotta tiskiä siitä, että kumoaa ruoan lautaselle. Tiedän myös ettei kaikki vanhukset edes lämmitä ruokaansa, koska se on liian työlästä, liian vaivalloista, ei jaksa seisoa niin pitkään mikron äärellä, on kiire takaisin lepäämään. Ja näitä vanhuksia on tässä maassa paljon ja joukko vaan kasvaa. 

Ruoka-asioissa vielä: Tampereella muuten on hieno hanke menossa liittyen nimenomaan yhteiseen ruokailuun eli Yhteinen keittiö. "Yhteinen keittiö on kaikille tarkoitettu tila, joka vahvistaa osallisuutta ja ehkäisee yksinäisyyttä. Matalalla kynnyksellä tarjotaan kaikille mahdollisuutta yhdessä toimimiseen ja mielekkääseen tekemiseen. Yhteisen keittiön tarkoituksena on luoda uusi toimintakulttuuri, joka perustuu useiden toimijoiden yhdessä tekemiseen.

Yhteisessä keittiössä valmistettavat ruoat ovat terveellisiä ja edullisia perusruokia, joita voi helposti tehdä kotonakin. Vaikka ruoka on tärkeää, pääpaino yhteisessä keittiössä on mukavassa yhdessä olossa. Yhteiseen keittiöön on kuka tahansa tervetullut. Yhteinen terveellisen ruoan suunnitteleminen ja valmistaminen sekä yhteinen ateriointi voivat olla osa yhteisen keittiön toteutusta pääpainon ollessa yhteisöllisessä kohtaamisessa. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä terveitä elintapoja, arjessa selviytymistä sekä vähentää ruokahävikkiä. Tampereen yhteiset keittiöt ovat Peipontuvan korttelikerhossa Peltolammilla, Pispan palvelukeskuksessa Hyhkyssä ja Koilliskeskuksessa Linnainmaalla".

Minusta tästä Tampereen mallista pitäisi ottaa ns. koppi muuallakin. Yhteinen keittiö saattaisi toimia hienosti esimerkiksi Hämeenkyrössä, jos nimittäin tahtoa löytyy. Ja miksei löytyisi? Täytyy muistaa, että Yhteinen keittiö-malli vähentäisi huomattavasti ruokahävikkiä, vähentäisi yksinäisyyttä ja hillitsisi ilmastonmuutosta sekä vahvistaisi yhteisöllisyyttä. Me voisimme oikeasti muuttaa varsinkin yksinäisten ja perheettömien koko ruokailukulttuurin inhimillisempään  suuntaan, sillä olisi myös taloudellisia vaikutuksia sekä erittäin suuri merkitys yhteisöllisyyden näkökulmasta. Eikä se vaatisi kovin paljoa järjestelyjä tai työtä, eikä edes viitseliäisyyttä. Miksi emme kokeilisi tällaistakin?

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu