Tie kotiin

17. tammi, 2019

Tie kotiin

Jokaiselle meistä tie kotiin on perin tuttu. Mutta entäpä jos sen tien unohtaa? Niin voi käydä meille kaikille jonain päivänä, koska muistisairaudet lisääntyvät tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä muistisairaita on Suomessa lähes 200 000, ja hurjempaa on luvassa, sillä vuonna 2050 muistisairata onkin jo kaksin- tai jopa yli kolminkertainen määrä.

Ikääntyneiden asuminen on murroksessa. Kun kotona ei enää pärjää yksin, olisi löydettävä paikka, jossa asuminen ja eläminen olisi turvallista, yhteisöllistä ja kuitenkin kodikasta. Sama ongelma on monissa Suomen kunnissa, palveluasuntoja rakennetaan, erilaisia hoivapaikkoja suunnitellaan ja ja samaan aikaan monikansalliset hoivakodit tarjoavat palveluitaan ikääntyneille.

Lapinjärvellä Uudellamaalla haluttiin tehdä toisin. Suunniteltiin kirkonkyläkylä kokonaisuudessaan muistiystävälliseksi. Vuonna 2016 Lapinjärvi pääsi sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeeseen. Siitä tulisi ensimmäinen kunta, joka muuttaisi koko kirkonkylänsä muistiystävälliseksi. Ministeriö rahoittaisi muistiystävällisen taajaman suunnittelutyön: kävelyreitti olisi ympyrä, joka veisi aina kotiin. Reiteille tuotaisiin penkkejä lepopaikoiksi vähintään 150 metrin välein. Siellä täällä olisi kohtaamispaikkoja, pieniä aukioita.

Katsoin oheista kuvaa ja huomasin, että siinähän on vähän kuin Hämeenkyrön hyvinvointikampus (tai millä nimellä aluetta sitten kutsutaankaan kun Sote valmistuu ja selkenee - ja koska se tapahtuu, tai valmistuuko koskaan). Siis aivan samaan tapaan kuin Lapinjärvellä, voisi Hämeenkyrössäkin toteuttaa muistiystävällisen kylän?  Ja malli sopii muillekin kuin vain muistisairaille. Kylä olisi turvallinen alue esimerkiksi vanhuksen  käyskennellä yksinkin eikä pelkoa eksymisestä ole. Kävelytie veisi aina ihmisen kotiin, asui hän sitten Kurjenmäkikodilla, Veteraanitalossa, Siljankodilla... Ja meidän Aurinkorinne olisi monitoimitalo, kuten tälläkin hetkellä.

Niin, kuka kieltää toivomasta ja ajattelemasta tulevaisuutta?  

"On hyvä olla olemassa määränpää, jota kohti kuljemme, mutta loppujen lopuksi vain matkalla on merkitystä." - Ursula K. Lequin

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Lue tästä linkistä enemmän muistiystävällisestä kylästä:

Jaa tämä sivu