Jää sulaa

21. huhti, 2019

Jää sulaa

Tänään aurinko paistaa ja on pääsiäinen, kevään, ilon ja valon juhla. Ja kevään ihmeitä onkin nyt luonto tulvillaan. Perennapenkkini on räystään alla paikassa, johon tietysti kasaantuu talvella paljon lunta katolta sekä myös kolaamislumia. Viikko sitten ajattelin, että tuo lumikinos ei tuosta sula ennen toukokuuta. Mutta kas, tänään siinä kohtaa nousee jo narsissit. 

Järvellä näkyi kaiken kattava jää vielä muutama päivä sitten ja nyt Purimon salmessa lainehtii  ja lähirannoilla tumma hyhmäinen jää, joka sulaa aivan näinä päivinä. Jään sulaminen ja kevät on meille aina iloinen asia, mutta samalla pohdin jään sulamista koko meidän planeetan mittapuussa: "Etelämantereen jää sulaa tällä hetkellä kuusi kertaa nopeammin kuin 40 vuotta sitten. Vuodesta 1979 vuoteen 1990 Etelämantereella suli vuosittain keskimäärin 40 miljardia tonnia jäätä. Vuosien 2009 ja 2017 välillä sulaneen jään massa oli kasvanut jo 252 miljardiin tonniin vuodessa.

Tutkijoiden mukaan nykyinen sulamisvauhti johtaa merenpinnan tuhoisaan nousuun. Etelämantereen jää sulaa tällä hetkellä kuusi kertaa nopeammin kuin 40 vuotta sitten. Vuodesta 1979 vuoteen 1990 Etelämantereella suli vuosittain keskimäärin 40 miljardia tonnia jäätä. Vuosien 2009 ja 2017 välillä sulaneen jään massa oli kasvanut jo 252 miljardiin tonniin vuodessa. Tutkijoiden mukaan nykyinen sulamisvauhti johtaa merenpinnan tuhoisaan nousuun.

Tutkimuksen vastuuhenkilö Eric Rignot Kalifornian yliopistosta huomauttaa, että nykyisellä tahdilla merenpinta noussee useita metrejä tulevina vuosisatoina. Vuoteen 2100 mennessä merenpinnan odotetaan nousevan 1,8 metriä, mikä aiheuttaa mittavia tulvia useisiin rannikkokaupunkeihin. Tutkijoita huolettaa erityisesti havainto, että jäät sulavat myös aiemmin vakaina pidetyillä alueilla Etelämantereen itäosissa. Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa vertaisarvioidussa Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa. Lähde: AFP 15.1.2019"

Näistä katastrofaalisista ilmastouutisista huolimatta toivotan pääsiäisen rauhaa ja valoa kaikille lukijoille!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu