Kasvien salainen elämä

2. touko, 2019

Kasvien salainen elämä

Aurinkorinteen kulttuuriohjelmat ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta. Kiitos kaikille palautteesta, jota on ilo vastaanottaa. Myös tulevalla viikolla meillä on varsin mielenkiintoista ohjelmaa tarjolla esimerkkinä Pirkanmaan maakuntapelimannien vierailu torstaina 9.5, sekä tiistaina 7. 5 puhetta luonnosta eli Riitta Angervuon ja Aarre Leskisen kirjaesittely otsikolla Kasvien salainen elämä: 

"Kasvien älykkyys on yksi viime vuosien kiinnostavimmista tutkimusaiheista. Monien tutkijoiden mielestä kasvien neurobiologisista ominaisuuksista on selviä tieteellisiä todisteita, jotka muuttavat käsityksemme kasvien elämästä. Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen selvittävät kirjassaan, mitä tutkimuksissa kasvien toiminnasta ja älykkyydestä on tähän mennessä saatu selville. 

Italialaisen neurobiologin Stefano Mancuson mukaan kasvit ovat suorastaan neroja, jos älykkyys määritetään kyvyksi ratkaista ongelmia. Tel Avivin yliopiston professori Daniel Chamovitz on puolestaan selvittänyt, kuinka kasvit omalla tavallaan näkevät, haistavat, tuntevat, kuulevat ja ovat tietoisia kasvuympäristöstään. Kasveilla on myös kyky oppia ja muistaa. Kasvit osaavat sopeuttaa toimintaansa olosuhteiden vaihdellessa ja viestivät keskenään niin kemiallisin tuoksuin kuin sähköisinkin signaalein. Ne tekevät myös yhteistyötä keskenään. 

Eläimet ja kasvit muistuttavat toisiaan sittenkin yllättävän paljon. Kasvien ja eläinten ja jopa ihmisen geeneissä on paljon yhteistä. Kuinka älykkäitä kasvit sitten ovat? Siinä mieltä kutkuttava kysymys, johon Angervuon ja Leskisen kirja pyrkii vastaamaan".

Eli varsin mielenkiintoinen toukokuinen viikko tulossa. Kirjaesittelyn ja pelimannimusiikin  lisäksi Aurinkorinteellä tarjolla vanhoja kansakoululauluja yhteislauluna (keskiviikkona) ja perjantaina pelaamme Bingoa, jossa aina palkinnot. Kulttuuriklubimme avautuu päivittäin klo 13 ja sinne on kaikilla vapaa pääsy. Tervetuloa! 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu