Elämän lähde

25. heinä, 2019

Elämän lähde

Näillä helteillä vesi on ensiarvoisen tärkeää. On juotava itse riittävästi ja kehotettava myös muita - varsinkin ikäihmisiä ja lapsia - juomaan riittävästi vettä pitkin helteistä kesäpäivää. Meillä Suomessa on monien tutkimuksien mukaan maailman puhtain vesi, ainakin vettä voi juoda suoraan hanasta kaikkialla Suomessa toisin kuin useimmissa maailman maissa, jossa on turvauduttava pulloveteen.

Kuten tiedämme, vesi on elämän lähde ja ilman vettä elämä maapallolla on mahdotonta. Viime aikoina kuitenkin on tullut huolestuttavia uutisia mm. Nasalta, että miten käytettävissä olevat pohjavedet voivat loppua maailman kuivilla alueilla  muutaman vuosikymmenen aikana. Varantojen loppuminen uhkaa kuivia alueita, joilla pohjavesiä käytetään juomavetenä ja viljelyskasvien kasteluun.

Tutkijoiden mukaan muutaman vuosikymmenen saatossa jopa 1,8 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti saattaa asua alueilla, joilla pohjavedet ovat lähes loppuneet. Joidenkin lähteiden mukaan puhtaan veden puute konkretisoituu jo vuonna 2040, siis 20 vuoden kuluttua!

Nämä ovat todella huolestuttavia uutisia. Täytyy vaan luottaa viisaisiin tiedemiehiin, jotka kehittävät systeemeitä, joilla merivedestä voidaan suodattaa juomakelpoista vettä. Jonain päivänä se tapahtuu, mutta vielä onneksi vettä riittää niin, että huuhdomme maailman puhtaimmalla vedellä jopa vessamme!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

raija.westergard@hameenkyro.fi

Jaa tämä sivu