Idiootit ympärilläni

1. elo, 2019

Idiootit ympärilläni

Jokin aika sitten olin eräässä seurueessa, jossa keskusteltiin ruotsalaisen yritysvalmentaja Thomas Eriksonin kirjasta Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena 2017). Teos on erittäin mielenkiintoinen ja antaa merkityksellisiä eväitä ymmärtää mm. ihmisen kehityspsykologiaa. Arvata saattaa, että keskustelusta (jossa siis olin mukana) tuli sangen kiinnostava ja erilaiset persoonat todellakin kipunoivat eri väreissä. 

Kirjan esittelytekstissä kerrotaan näin: "Onko ympärilläsi idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin. Oletko joskus juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa kumpikin puhuu aivan eri asioista? Oletko saanut kollegalta sähköpostia, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa et käsitä mistä muut puhuvat, eikä kukaan tunnu ymmärtävän mitä sinä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti? Oletko ajatellut, että kaikki ympärilläsi ovat idiootteja?"

Erikson on kehittänyt simppelin mallin ihmisten luokitteluun ja keskinäisen vuorovaikutuksen kohentamiseen. Hän jakaa ihmiset neljään kategoriaan, ja malli on yksinkertaisuudessaan yllättävän toimiva. Miten pärjää viileä pilkunviilaaja sininen innostuvan minäpuheen suoltajan keltaisen kanssa? Tai kilpailuhenkinen päättäjä punainen varovaisenvetäytyvän vihreän kanssa? Katso kuva.

Malli ei kuitenkaan lyttää ketään, vaan toteaa erilaisuuden olemassaolon. "...yksikään käyttäytymismalli ei ole oikea tai väärä; suuri osa käyttäytymismalleista on ihan hyviä. Mikään käyttäytymismalli ei ole korrekti tai epäkorrekti. Sinä olet sellainen kuin olet, eikä sitä kannata miettiä sen kummemmin. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Olet hyvä riippumatta siitä, kuinka päätät käyttäytyä tai kuinka muut tulkitsevat käytöstäsi. Tietyissä rajoissa, tietenkin."

Luen usein päivän päätteeksi aforismeja, jotka ovat sopivan lyhyitä ja usein hetkeen osuvia juurikin unimaailman porteille. Avaan kirjan sattumanvaraisesti ja ensiksi avautuva teksti usein sopii täydellisesti ajatuksiini sillä kohtaa. Voisi melkein ajatella, että teksti on viesti tai ohje. Eikö tässä elämässä muutenkin kaikki ole vain sattumaa ja siksi ihmisen on todellakin oltava valmis kaikkeen, aivan kaikkeen.  

"Älä oleta mitään. Ole valmis kaikkeen." - Samurai Chan 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu