Hitaat muuttolinnut

31. elo, 2019

Hitaat muuttolinnut

Ihmisen osa, mikä se on tai millainen se on? Entä jos ihminen ei olekaan kokonainen vaan jostain syystä rikkoutunut joko fyysisesti tai psyykkisesti? Jos ihminen ei ole kokonainen, hänen täytyy olla jotenkin osissa, eikö niin: osatyökyvytön, osa-aikaeläkeläinen, osaksi työssä, osaksi eläkkeellä jne, jne. Olen pohtinut näitä asioita viime aikoina liittyen lähinnä maan hallituksen tavoitteeseen 75 prosentin työllisyydestä ja miten esimerkiksi osatyökykyiset työikäiset ja työhaluiset ihmiset saataisiin jälleen työn syrjään kiinni: "Rinteen mukaan työllisyystavoite voidaan saavuttaa määrätietoisella politiikalla. 75 prosentin työllisyys on määrä tavoittaa vuoteen 2023 mennessä. Siihen vaaditaan noin 60 000 uutta työllistynyttä." (Maaseudun Tulevaisuus 19.6.2019)

Tiedämme varmasti kaikki, että sotealoilla (varsinkin vanhustyössä) on huutava pula työvoimasta jo nyt saati sitten, kun hoitajamitoitus 0.7 konkretisoituu - tai jos konkretisoituu.  Mistä muuten saadaan kaikki noin 4500 puuttuvaa hoitajaa?  Vanhustyö kun ei valitettavasti ole kovin vetovoimainen ala nuorten keskuudessa, vaikka alalle on maassamme koulutettu paljon väkeä viime vuosina. THL:n taannoisen selvityksen mukaan Suomessa oli yli 72 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka eivät työskentele alalla lainkaan. (HS 30.8.-19)

Vaikuttaa siltä, että osa- ja kokoaikaisia työikäisiä ja myös eläkeikäisiä todella tarvitaan lähitulevaisuudessa ja monissa pienissä kunnissa vanhustenhoito on jo nyt aika pitkälle eläkeläisten harteilla. Esimerkiksi Viitasaarella tilanne on varsin tuttu: "Viitasaarella sairaalan ja erityisryhmien vuokratalon sijaislistoilla ei ole muita kuin eläkeläisiä. Täällä todellakin mummot hoitavat mummoja. Yksi heistä on jo 76-vuotias, täyttä häkää paahtava ja pidetty hoitaja. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että ilman eläkeläisiä tämä homma ei pyörisi. Nämä vuorot eivät vain toimisi. On taivaan lahja, että meillä on näitä eläkeläisiä”, sanoo hieman alle 40 vanhuksen ryhmäkodissa Helmiinassa työskentelevä sairaanhoitaja Sirpa Hautsalo.

Lue koko juttu otsikolla Vanhusten hoito eläkeläisten hartioilla  täältä: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006222767.html

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kirjoittaa hienosti ihmisen osasta, monista osista tai osattomuudesta sekä välitiloista: "Välitilat ja siirtymävaiheet kuuluvat elämän kulkuun. Joskus ne alkavat yllättäen, itsestämme riippumattomista seikoista johtuen, toisinaan ne ovat seurausta valinnoista. Ikäkriisit saapuvat ja lähtevät kuin hitaat muuttolinnut. Syntymät ja kuolemat tulevat milloin tahtovat. Niiden jälkeen seistään aina hetki elämän eteisessä ja ihmetellään, mistä ovesta nyt kuljetaan. Rakkaudessa kärsitään, erotaan ja palataan taas yhteen, saman tai jonkun toisen kanssa. Ja aina väleissä seistään suuren humisevan tyhjyyden keskellä seurana yksinäisyyden pelko tai halu. Kunnes jonain päivänä kokeilemme, josko jalat taas kantaisivat ja astumme tapahtumien virtaan, joka välittömästi tempaa meidät mukaansa. Se saa unohtamaan kärsimykset ja koettelemukset, koska haluamme vain elää, kaikesta huolimatta." (Hannu-Pekka Björkman, Eeva-lehti 7/2013)

"Rakkaus työhön on rakkautta elämään, sen juhlaan ja arkeen." - Sylvi Kekkonen 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu