Ajattelun vapaus

5. syys, 2019

Ajattelun vapaus

Mistä huomaa syksyn saapuneen? Siis pimenevien iltojen, viipyilevien aamujen, harmaan sateen ja puimuroitujen sänkipeltojen lisäksi? No ainakin erilaisista teemaviikoista (kuva ohessa), joiden aiheissa myöskin me Aurinkorinteellä ko. viikkoja pyrimme viettämään. Paitsi tämän viikon teemaa (Keliakiaviikko 2 - 8.9.) en ainakaan itse huomannut ennen kuin yksi asiakkaista siitä mainitsi.

Muistiviikko 16 - 22.9. ja Vanhustenviikko 6 - 13.10. ovat vakiintuneet tärkeimmiksi teemaviikoiksi Aurinkorinteen näkökulmasta lähinnä syystä, että teemat ovat lähellä meidän asiakaskuntaa. Muistiviikon ydinajatuksena on Muistiystävällisiä tekoja, joita tekoja pyrimme toteuttamaan parhaamme mukaan pitkin viikkoa ja muutenkin päivittäin viikon teemasta huolimatta. Myös Vanhustenviikolla 6 - 13.10. Varaudumme vanhuuteen monipuolisina ohjelmakokonaisuuksina, joista lisää lähempänä ko. viikkoa. Kannattaa seurata ilmoittelua ja kotisivun "Ohjelmaopas" osiota.

Teemaviikoissa (katso kuvaa) kiinnostava on myös Aivoviikko loka-marraskuun vaihteessa ja sen viikon ajatus Korvaamaton kovalevy. Mikä onkaan sen tärkeämpi kuin ihmisen aivot? Tärkeä on myöskin Mielenterveysviikko niinikään marraskuussa, joka onkin ajankohtainen mitä tulee viimeaikaisen uutisointiin nuorten mielenterveysongelmista, jotka ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina. Tämä kehitys on todella huolestuttavaa, koska - kuten tiedämme - tämän päivän nuoret ovat huomisen aikuisia eli juuri heitä, jotka hoivaavat meitä sitten kun tulemme tarpeeksi vanhoiksi. Nimittäin jos heitä on lukumääräisesti tarpeeksi, jotta pystyvät meitä hoitamaan saati elättämään, jota myös huoltosuhteeksi sanotaan.

Ai mikä huoltosuhde? "Taloudellisella huoltosuhteella tarkoitetaan työllisten lukumäärän suhdetta työttömiin ja työvoiman ulkopuolella oleviin. Työvoiman ulkopuolisiksi lasketaan 0–14-vuotiaat, opiskelijat ja koululaiset, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet, eläkeläiset sekä muut työvoiman ulkopuolella olevat."  Vaikka tämä on tärkeä aihe, on se myös todella tylsä,  en viitsi kirjoittaa siitä nyt enempää. Lukekaa lisää täältä: https://findikaattori.fi/fi/32

Oheinen kuva on viimeisimmästä Terveydeksi-lehdestä, jota saa maksutta mukaan apteekeista. Lehdessä on myös toimittaja, uutisankkuri ja kirjailija Matti Röngän haastattelu, jossa hän mainitsee mm. ajattelun vapaudesta: " Joka päivä yritän muistaa, että pitäisi oppia jotain uutta --- tunnen olevani aika vanha, mikä on yllättävää. Se on sen takia myös pinnalla, että uusinta kirjaani varten olen pohtinut ja ajatellut paljon ikääntymistä --- olen päättänyt pitää kiinni vapaudestani. Se on minulle tärkeä asia. Se tarkoittaa, että minulla pitää olla ainakin illusio taloudellisesta vapaudestani. Ja minulla täytyy olla ajattelun vapaus".

Rönkä puhuu ko. haastattelussa myös työstä, jonka sosiologinen termi on vieraantumaton työ, joka tarkoittaa työtä, jonka tuloksen näkee heti. Hänelle se saattaa olla metsätöitä, monille naisille käsitöitä, jota Aurinkorinteellä voidaan ainakin käsityölankojen puolesta harrastaa runsaasti. Olemme nimittäin jälleen saaneet lahjoituksena upeita lankoja, joista Lämmin Kiitos, ja samoin myös kaikille aiemmille lahjoittajille tätäkin kautta! 

"Kun sinulle tulee ikää, huomaat, että sinulla on kaksi kättä - toinen, auttaaksesi itseäsi, toinen, auttaaksesi muita." - Audrey Hepburn

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu