Tulevaisuutta etsimässä

12. syys, 2019

Tulevaisuutta etsimässä

Tätä kirjoittaessani samaan aikaan taustalla telkkarista tulee A-Talk, jossa keskustellaan mm. siitä, tarvitaanko meillä Suomessa työperäistä maahanmuuttoa ns. matalapalkkatöihin, joihin luetaan mm. koodaajat, hitsaajat, siivoojat, hoitajat jne. Taisin edellisessä tekstissäni jo mainita, että jotta 0.7 hoitajamitoitus täyttyy, tarvitaan vähintään 4000 uutta hoitajaa. Koska kotimaista hoivahenkilöstöä ei löydy riittävästi ”tähän hätään” eikä kuulemma heidän palkkaamisekseen riittäisi edes rahat (eduskunnan kyselytunti tänään12.9.-19), nyt julkisuudessa väläytellään laajasti ja tosissaan työperäisen maahanmuuton tuntuvaa lisäämistä.

 Ja kuinka paljon on tuntuva lisääminen? TEM eli Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 20 000 ihmistä. Vuodessa. Samoilla linjoilla kuuluu olevan A-Talk.n keskustelijat tuossa selkäni takana. On siis selvää, että lähivuosina meidän yhteiskuntajärjestelmä tulee muuttumaan paitsi demografisista (väestötieteellisistä) syistä, myös ilmastonmuutoksen tuomien uudenlaisten ongelmien vuoksi – joiden laajuutta on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Voimme todeta, että vain muutos on pysyvää.

 Keskustelin tässä joku päivä erään seniori-ikäisen henkilön kanssa, joka oli muuttamassa ja toivoi kovasti Hämeenkyröön senioreille tarkoitettuja palveluasuntoja. Tai oikeastaan puhe oli kokonaisesta seniorikorttelista, jollainen sopisi hienosti esimerkiksi Aurinkorinteen yhteyteen tai välittömään läheisyyteen.

Kiinnostuin aiheesta ja aloin googlettamaan lähikuntien senioriasuntotarjontaa. Naapurikunnassa Ylöjärvellä on noin vuosi sitten valmistunut Seniorikoti Valkokulta: - Olemme mukana tukemassa mahdollisimman kodikasta asumista elämän loppusuoralla. Monen ikäihmisen pelkona on laitostuminen tai yksinäisyys ja juuri tähän haluamme muutosta. Vuokrattavien asuntojen joukossa on myös kaksioita, joihin voi muuttaa pariskuntia, joista toinen tarvitsee tehostettua hoitoa, mutta toinen ei. Näin he voivat asua yhdessä silloinkin, kun omat voimat eivät enää riitä toisesta huolehtimiseen yksin.

Niin, vaikka tiedän ettei Hämeenkyrössä pitäisi investoida juuri mihinkään muutamaan vuoteen, senioriasuntoihin varmasti täytyy. Siis jo lähivuosina. Nimittäin vanhusväestön määrä kasvaa nopeaa vauhtia ja tarvitaan palveluasuntoja ihmisille, jotka eivät vielä tarvitse hoivakotipaikkaa, mutta toisaalta eivät kotonakaan pärjää, ainakaan yksin. Siispä oikea ratkaisu olisi seniorikortteli sotekampuksen lähistölle niin, että kortteli voidaan yhdistää palveluihin esim. tunnelilla tai maanpäällisellä käytävällä.

Tämä on vain idea, ajatus, joka tuli mieleeni em. seniorikansalaisen kanssa käymän keskustelun tuloksena. En pohdi rahoitusta tai tonttia tässä vaiheessa. En myöskään aikaa, koska Roomaakaan ei rakennettu yhdessä yössä. Eikä pyramideja. Mutta näidenkin syntymekanismeissa ensin oli ajatus…

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu