Teknostressi ja käsityön parantava voima

31. loka, 2019

Teknostressi ja käsityön parantava voima

Virkkuukoukusta on moneksi kuten myös sukkapuikoista. Nimittäin niillä voi taistella sangen tehokkaasti nykypäivän suurinta aikasyöppöä eli digitaalista maailmaa ja sen monia lieveilmiöitä vastaan. Lieveilmiöistä sen verran, että yksistään jo Facebook syö ihmisen aikaa suhteettoman paljon. Tai tietysti riippuu siitä, miten paljon rollaa päivityksiä, sillä niitä kyllä riittää ja riittää. 

Tampereen yliopiston entiselle työhyvinvoinnin professorille ja nykyiselle dosentille Marja-Liisa Mankalle käsityöt ovat aina olleet kallisarvoinen harrastus ja tapa irrottautua hektisestä työelämästä. – Kaikki sai alkunsa jo lapsuudesta, sillä äiti ompeli ja kutoi kaiken itse. Manka muistelee, että koulussa hän sai käsitöistä arvosanaksi seitsemän. Vuodet ovat kuluneet ja taidot hioutuneet käsityöammattilaisen tasolle. Vaikka Manka on jäänyt eläkkeelle professorin työstään, tekee hän edelleen oman yrityksensä kautta suuren määrän Suomen Kädentaitojen teemapuheen kaltaisia puheenvuoro- ja luennoitsijakeikkoja.

Työn merkityksellisyys on Mankalle isoa asia. Pieni maailman parantaminen ja hyvän mielen tuottaminen puskevat häntä eteenpäin. – En vain malta lopettaa. Työt ovat hirveän kivoja ja olisi harmi jättää vuosien varrella kertynyt osaaminen jakamatta.

Työhyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta puhuessaan Manka mainitsee usein myös käsitöiden parantavan voiman. Tutkimuksissa on havaittua, että käsillä tekeminen parantaa ihmisen kognitiivisia taitoja ja auttaa älyllisessä kehittymisessä. Käsityöt rentouttavat ja auttavat irrottautumaan nykypäivän virikkeellisestä ympäristöstä. – Käsitöissä täytyy olla läsnä. Keskittyminen palauttaa hyvin ja toimii vastaiskuna nykypäivänä ihmisiä vaivaavalle teknostressille. Käsitöiden parissa rauhoittuminen tuo takaisin työssä kadotettuja voimia ja auttaa kestämään stressiä paremmin.

Mankan mukaan teknostressin myötä tietotulva rasittaa ihmisten ajatuksia. Ympärillämme on jatkuvasti vaatimuksia ja keskeytyksiä. Paine kasvaa ja väsymme.  Käsitöiden tuoma ilo ja hyvä olo huokuvat Marja-Liisa Mankan olemuksesta ja koko kodin hengestä. Värejä täynnä oleva koti kilpailee kauneudestaan isoista lasi-ikkunoista näkyvän ruskamaiseman kanssa. Kuka voisikaan olla osuvampi ihminen pitämään Iloa ja hyvää oloa käsitöistä - teemapuheen Suomen Kädentaitojen avajaisissa perjantaina 15.11.2019.  

Myös Aurinkorinteellä harrastetaan käsitöitä ja tulevalla viikolla avautuu lisäksi Lyhtytyöpaja, jossa Raija Mäensivun opastuksella valmistamme tuikkulyhtyjä kierrätysmateriaalista eli hyödynnetään lasinkeräykseen menevää materiaalia tuottamaan tekemisen iloa asiakkaillemme. Jokainen saa sitten lähempänä joulua tekemänsä lyhdyn mukaansa kotiinvietäväksi joko itselle tai lahjaksi läheiselle. Paras joululahja kun usein on juuri se itse tehty olkoon sitten villasukka, kaulahuivi tai tuikkulyhty. 

Lauantaina vietetään pyhäinpäivää, jonka juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.
Siispä minäkin hiljennyn ja sytytän kynttilän... 

"Ei mistään voi löytää niin hiljaista ja tyventä rauhan satamaa kuin omasta sielustaan." - Marcus Aurelius

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu