När livet vänder

12. joulu, 2019

När livet vänder

Armoitettuna aamuvirkkuna herään jokaisena aamuna noin klo 4-5 aikoihin. Jonkun mielestä tuo saattaa olla aikaista, minulle ollut normaalia koko elämäni. Ja juuri aamuisin auringon vielä viivytellessä horisontin takana, ajatukseni ja luomisvoimani ovat korkeimmillaan ja juuri aamuisin kirjoitan (mielestäni) parhaimmat tekstini. Ja kirjoitan myös näitä blogeja juurikin näinä aamun varhaisina tunteina. 

Joinakin aamuina olen avannut telkkarin katsoakseni (tai kuunnellakseni) lähinnä uutisotsikoita ja sitten eräänä aamuna todellakin jämähdin katsomaan ruotsalaista ohjelmaa nimeltään När livet vänder eli Elämä käännekohdassa. Toimittaja Anja Kontor tapaa tässä ohjelmassa ihmisiä, jotka ovat kohdanneet elämässään sellaisia traagisia tapahtumia, jotka ovat suistaneet elämän raiteiltaan ja kääntäneet sen suuntaa ratkaisevasti. Voi vaan ihmetellä sitä ikiaikaista ihmisen elämänvoimaa ja valoa, jota kuitenkin aina löytyy ja ihminen selviytyy esimerkiksi siitä kaikkein pahimmasta eli oman lapsen kuolemasta.  Jopa kahden pienen lapsen väkivaltaisesta kuolemasta kuten tämän aamun När livet vänder - jaksossa oli aiheena. Koska ohjelma on paikoitellen raskas, en halua kirjoittaa siitä nyt enempää, mutta ohessa linkki, josta voi lukea lisää tai katsoa ohjelma torstaisin TV 1 klo 05.55 alkaen: https://areena.yle.fi/1-3513266 

 Vaikka ikkunan takana on edelleen pimeää, tietoisuus valosta kuitenkin antaa toivoa ja voimaa. Nimittäin kohta aurinko kääntyy ja pohjoisen pimeys alkaa vähitellen väistymään. Myös joulu kynttilöineen antaa valoa keskitalven kaamokseen ja joka kerran kynttilän syttyessä tuo valon ihme tapahtuu sydämissämme. Kynttilän liekillä on siis paljon syvempi merkitys ja valon salaisuus on meidän kaikkien sisimmässä varmasti erilainen muistoineen ja kokemuksineen. Valo kuitenkin myös yhdistää samaan tapaan kuin ihmiskunnan aamunkoitossa ihmiset kokoontuivat yhteisen leirinuotion ympärille.

Aurinkorinteellä emme saa polttaa paloturvallisuussyistä eläviä kynttilöitä (paitsi ulkona), mutta kokoonnumme silti yhteisen "leirinuotion" eli  puuropadan ympärille tiistaina 17. 12. klo 15 alkaen, jonne ovat kaikki tervetulleita. Tilaisuudessa tarjolla monipuolista ohjelmaa puuron ja rusinakeiton kera. Ilmoitus on myös tämän päivän Oivassa, Menoinfossa sekä Fb-sivuilla. Muista ilmoittautua p. 044 3073262.

Kutsumme myös kaikki yksinäiset joulusaunaan torstaina 19.12. klo 17 -20. Seuraa ilmoitteluamme myös tästä tapahtumasta. Ilmoittautuminen ja lisätiedot p. 050 3787432.

Joulua ja valoa kohti.

Elämä on jalkojesi juuressa leikkivä lapsi, työkalu lujasti kädessäsi, puutarhasi penkki jolle istahdat illansuussa  - Jean Anouilh

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu