Ajatuksia saamelaisten päivänä

6. helmi, 2020

Ajatuksia saamelaisten päivänä

Tänään oli puhetta asiakkaiden kanssa siitä, että mikä erityinen päivä juuri tänään 6.2 on? Ei, Runebergin päivä oli eilen 5.2 ja sen muistaa - jos ei muusta - niin makoisista tortuista. Toki meillä oli ohjelmaa liittyen juuri Runebergiin, josta puhui kiinnostavasti Jouko Hannu. Tämä eilisestä, mutta siis mikä päivä tänään on?

 No, tänään on saamelaisten kansallispäivä, josta keskusteltiin Aurinkorinteellä sen verran, että kerroin muinaisen legendan liittyen Nokian Siuroon ja Murhasaareen. En tiedä haluatteko lukea siitä, mutta kirjoitan silti, koska minusta tarina on mystinen, liittyy saamelaisuuteen ja saattaa olla jopa totta. Ja kuka tietää miten paljon meissä jokaisessa on saamelaista sukujuurta?  Lyhyesti kerrottuna tarina menee näin:

Noin 15 000 vuotta sitten, kun mannerjäätikön sulamisen jälkeen maa paljastui ja alkoi vähitellen kasvaa heinää, vaeltavat eläimet (hirvet, peurat, porot) saapuivat ja niiden jäljessä ihmiset, joista osa leiriytyi nykyisen Murhasaaren ja Linnavuoren korkeimmille rinteille. Vesiraja oli silloin kaiketi kymmeniä metrejä korkemmalla kuin nykyisin, oikeastaan veden peitossa oli suurimmaksi osaksi koko alue korkeampia maaston kohtia lukuunottamatta. Jään alta vasta äskettäin paljastunut maa oli vielä autio ja tyhjä. Varhaiset ensimmäiset ihmiset saapuivat tälle seudulle todennäköisesti vesireittejä ruuhen tapaisella kulkupelillä, pukeutuivat eläinten nahkoihin ja metsästivät elantonsa jousella ja nuolella.

Eräänä päivänä heimon  päällikkö oli metsästämässä jossain kohtaa Murhasaaren ja nykyisen Linnavuoren jyrkillä rinteillä ja hänen pieni poikansa - myös pukeutuneena eläimen nahkaan - leikkimässä alhaalla rannan tuntumassa. Päällikkö luuli näkevänsä peuran, jännitti jousensa, ja ampui. Poika kaatui kuolleena maahan nuolen lävistämänä. Legendan mukaan  heimopäällikön kyynelistä syntyi Siuronkoski. Jotain totuuden siementä tarinassa täytyy olla, koska siuro on saamea ja tarkoittaa surua.

Tulevalla viikolla vietämme Aurinkorinteellä Hyvän olon viikkoa. Joka päivä aamusta alkaen asiakkailla on mahdollisuus erilaisiin kehon ja mielen hoitoihin esimerkiksi käsi- ja jalkakylpyjä, niska/hartiaseudun hierontaa, päähierontaa, meditaatiotuokioita ja tuolijumppaa ja -tanssia asiakkaitten omien toiveiden mukaan. Sitten perjantaina 14.2 on Ystävänpäivän ohjelmaa yhteistyössä Rönsy Ry.n kanssa. Lisää Hyvän olon viikon tiedotteita Aurinkorinteen uutiskirjeessä, Fb-sivuilla ja Aamulehden menovinkeissä.

"Tärkeintä elämässä ei ole se että näemme sen mitä on jossain kaukana, vaan se että teemme sen mikä on suoraan edessämme." - Thomas Carlyle

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu