Onko sinulla hetki aikaa?

12. maalis, 2020

Onko sinulla hetki aikaa?

Jo ihmiskunnan alusta asti olemme mitanneet aikaa erilaisilla menetelmillä ja kun kello nykymuodossaan keksittiin (hollantilainen Christian Huygens kehitti heilurikellon 1500-luvulla)  ajan mittaaminen tuli entistäkin tärkeämmäksi ja tarkemmaksi. Tänä päivänä on olemassa vaikka minkälaisia kelloja, elämme niiden mukana sekuntipeliä ja voisi kai sanoa, että olemme kaikki enemmän tai vähemmän kellon orjia. Ja kelloja tottakai on kaikkialla nähtävissä  kännykästä televisioon, joku oli niitä kerran kotonaan laskenut ja sai tulokseksi 47 kelloa.

Kauan sitten edesmenneellä isälläni oli taskukello, "plakkarikello", Leijona-merkkiä, jonka oli tiettävästi saanut rippilahjaksi vuonna1927. Löysin tuon kellon joku päivä vanhempieni jäämistöstä, tai ei kello hukassa ole ollut, olen aina tiennyt missä sitä on säilytetty. Kello oli isälleni tärkeä, hänellä oli se aina mukanaan pienessä taskussa ketjun päässä. Se oli kaunis ja kiiltävä (kuvan kello ei liity tarinaan) ja siis mukana kaikkialla: peltotöissä, metsätöissä, kalareissuilla, armeijassa, talvisodassa, jatkosodassa, ja kaikkialla myös sodan jälkeen 1990-luvulle, jolloin hänen aikansa täyttyi ja kello pysähtyi. 

Niin, talvisodan päättymisestä tulee huomenna perjantaina 13.3. kuluneeksi 80 vuotta. Päivää juhlistetaan monin eri tavoin ympäri maan ja mm. kirkkojen kellot soivat viittä vaille 11 viiden minuutin ajan talvisodan päättymisen muistoksi. Myös Hämeenkyrön kirkossa on Tuli lakkaa-tilaisuus klo 10.55 alkaen. Tästä tilaisuudesta minulle kertoi Aurinkorinteen viimeinen veteraaniasiakas  Armas K. Hän osallistuu tilaisuuteen, kuten osallistuu kaikkiin veteraanitilaisuuksiin vointinsa ja jaksamisensa mukaan. Ja hän kyllä jaksaa. "Miksen jaksaisi ja mulla on aikaa", sanoo tämä syksyllä 102 vuotta täyttävä veteraani.

Siis mitä vastaat kun sinulta kysytään, että onko sinulla hetki aikaa?

"Sinun tulee antaa aikaasi
kanssaihmisillesi.
Vaikka se olisi miten pientä,
tee jotain muiden puolesta
- jotain, mistä et saa palkkaa,
vaan etuoikeuden tehdä se".
- Albert Schweitzer

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu