X voi olla kuka tahansa

7. touko, 2020

X voi olla kuka tahansa

On se vaan niin, että viimeisen kahden kuukauden aikana uutisointia on hallinnut melkein yksinomaan tämä pandemia, koronavirus ja sen monet lieveilmiöt tautivuoteilta talousongelmiin. Nyt jo on selvää ettei yhteiskunta palaa aivan samankaltaiseen normaaliin enää koskaan, mutta millainen sitten on "uusi normaali" vai mikä on ylipäätään enää normaalin kirjoissa?

Ainakin ulkomaille suuntautuvat lomamatkat saanevat uuden muodon, koska lentomatkailusta saattaa tulla niin kallista, että vain harvoilla tulee olemaan siihen enää varaa. Aika näyttää, matkustetaanko kaukomaille lentokoneen sijaan junalla tai omalla autolla, vai olisiko sittenkin parasta ja turvallista lomailla vain kotimaassa? Jos minulta kysytään (tuskin kysytään, mutta vastaan silti), että itse lomailen mielelläni kotimaassa, tätä mieltä olin jo ennen koronaakin. Syitä on ollut ja on edelleen monia, mutta yksi tärkeä on siinä, että kotimaan reissuille voi aina ottaa koiran mukaan.

Koronaan vielä palatakseni, mielenkiintoinen juttu muuten on se, että löydetäänkö koskaan "potilas nollaa" eli ensimmästä tartunnan saanutta ihmistä? Ainakin häntä yritetään etsiä, koska ymmärtääkseni näin voidaan nujertaa tauti ainakin toistaiseksi. Verkkouutiset.fi -sivusto kirjoittaa maaliskuussa: "South China Morning Post -lehden näkemien asiakirjojen mukaan Kiinan hallitus havaitsi ensimmäisen Covid-19-tapauksen marraskuun 17. päivänä 55-vuotiaalta mieheltä. On silti epäselvää, onko kyseinen tapaus ensimmäinen tartunnan saanut eli ”Potilas Nolla”, jonka löytäminen on tutkijoille kullanarvoista. Tutkijat selvittävät parhaillaan mahdollisia tätäkin varhaisempia tartuntoja.Vuodettujen asiakirjojen mukaan viranomaiset ovat tunnistaneet ainakin yhdeksän koronavirustartuntaa marraskuulta (2019), joten taudin arvellaan levinneen Hubein maakunnassa jo aiemmin syksyllä. Ajankohta tarkoittaisi, että koronavirus oli mahdollisesti levinnyt jo kuukausien ajan myös länsimaissa".

Oli miten oli, kuka tahansa voi olla potilas nolla. Kuka tahansa voi olla taudinkantaja, tartuttaja tietämättään ja tämän ilmiön huomaa ainakin esimerkiksi ruokakaupassa. Jotenkin tuntuu, että ihmiset kavahtavat toisiaan, vallalla on ajatus "ettei vaan kukaan tartuta minua" kun yhtäkaikki voisi olla "etten vaan tartuta ketään". Tässä kohtaa tulee mieleen YTT Klaus Weckrothin sosiaalipsykologian alaan kuuluva teos X voi olla kuka tahansa (Hanki ja jää 1991). Weckrothin ajattelu on varsin mielenkiintoista muuallakin kuin vain tässä yhdessä teoksessa, hän on mm. palkittu v. 1992 väitöskirjastaan Mustavalkoinen sosiaalipsykologia, jossa hän etsii uusia tieteellisiä lähtökohtia ja ajattelumalleja samalla kun tukeutui 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneeseen G.H.Meadin teoksiin. Mutta tämä on toinen tarina, tästä lisää myöhemmin:

"Tavoitteena on keskustelu, ei joidenkin puheenvuorojen jähmettäminen joksikin jotakin yhtä ja ainoaa asiaa tarkoittavaksi enemmän tai vähemmän kuolleeksi ’Sanaksi’. Tavoitteena on dialogi, jossa toisen tekstiä ei lueta niin kuin raamattua – ei sen paremmin uskovaisen kuin pirunkaan tapaan. Dialogi niin kutsutun klassikon kanssa merkitsee periaatteessa samaa kuin dialogi kenen kanssa tahansa: kummankin on saatava olla montaa mieltä yhtä aikaa, tarkoittaa eri asioita, sanoa jotakin niin sanotusti ajattelematta, tehdä asioita vailla täsmällistä tarkoitusta ja jopa tarkoittamatta. (Weckroth 1992)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu