Luonto hoivaa särkyneitä

18. kesä, 2020

Luonto hoivaa särkyneitä

Juuri nyt elämme kesän korkeinta hetkeä eli keskikesä hellii meitä valollaan ja lämmöllään. Pakko tässä kohtaa Hämeenkyrön suvea jälleen muistaa  F.E.Sillanpäätä ja tekstejään kesästä ja suviyöstä: Mitään suviyötä pohjolassa tuskin onkaan... 

Näin keskikesän aikaan on siis luonto kauneimmillaan täällä pohjolassa ja on huomattavaa, miten merkittäviä hyvinvointivaikutuksia luonnolla on ihmisen elämään. Luonnon hyväätekevistä vaikutuksista on paljon tutkittua tietoa saatavilla. Luontoäiti laskee verenpainetta, rauhoittaa sykettä, lievittää stressiä ja lisää vastustuskykyä. Tämän tietää jokainen, joka on joskus nojannut ikivanhaan mäntyyn, tuntenut kaarnan kosketuksen ja pihkan tuoksun. 

Jos ei halua mennä metsään (siellä on todennäköisesti hyttysten verenhimoinen armeija odottamassa juuri sinua), pihamaa tai parveke on luonteva paikka esimerkiksi aistipuutarhalle. Ei tarvitse omistaa metsää tai hehtaarien puutarhaa tunteakseen luonnon: kiven sileä ja viileä pinta, tuulikellon helähdys, ruokokasvin kahahdus, yrttien ja kukkien tuoksut. - Aistien on sanottu olevan portti ihmisen sieluun. Erityisen vahva on tuoksumuisti, sanoo puutarhuri Tuomo Salovaara Skatan tilalta Helsingin Vuosaaressa. 

Salovaaran työnantaja on Sininauhaliitto, joka auttaa vaikeassa tilanteessa olevia esimerkiksi mielenterveysongelmaisia, erilaisista riippuvuuksista ja pitkäaikaisesta asunnottomuudesta kärsiviä ihmisiä. Salovaaran mukaan luonto hoivaa särkyneitä tavalla, jota me tuskin ymmärrämme. Vielä. Mutta jotain merkittävää tapahtuu aina silloin, kun esimerkiksi hiljainen, puhumaton  lapsi kuiskaa aitauksessa olevan lampaan korvaan: pehmeä turpa jauhaa, korvat aivan kuin kuuntelisivat pienen ihmisen murheet... Ja jossain helähtää tuulikello. 

- Katsele ruusunnuppua. Pian se avaa terälehdet täyteen loistoonsa. Mille voisin avautua omassa elämässä, kiteyttää Salovaara luontoideologiaansa.

Näillä samoilla sanoilla ja luonto-ajatuksilla myös minä tämän blogin kirjoittajana haluan toivottaa kaikille lukijoilleni lämmintä ja kaunista juhannusta, valoisia keskikesän öitä ja kirkkaita päiviä Suomen suvessa. Antakaa luonnon hoivata ja helliä. Pitää muistaa ettei kukaan meistä ole särkymätön ja varmasti me kaikki olemme jossain vaiheessa elämää palasina kuin särkynyt saviruukku.  Mutta luonto hoivaa ja korjaa, sanotaan, että "vahvimmat meistä on tehty palasista", joka varmasti pitää paikkansa.

Niin kaunis on maa...

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu