Veden hiljaisuus

25. kesä, 2020

Veden hiljaisuus

Luin äskettäin runoilija Paavo Haavikon (1931-2008) aforismikokoelmaa Hyvä on elää ja palella, joka ilmestyi postuumisti v. 2014. Ajattelin viileää, koska tänään povataan kesän kuuminta päivää, joten monet - myös minä - etsivät mielellään jo varjopaikkaa, tuskin sentään palellakseen, mutta viilentyäkseen kuitenkin kuka puiden siimeksessä, kuka koneviilennetyissä sisätiloissa tai joku veden äärellä polskimassa. 

Minä olen syntynyt ja kasvanut joen rannalla ja lapsena tietenkin oli kiva uida, vaikka virtaava vesi ei ollut koskaan lämmintä. 6-vuotiaana olin hukkua, ja sen kokemuksen jälkeen uiminen ei ole tuntunut enää koskaan samalta. Enää en siis suostu menemään luonnon vesiin mistään hinnasta, vaikka saunaranta laitureineen joskus uimaan kieltämättä houkuttelee. Tito-koira ui minunkin puolestani, se suorittaa laiturilta pellehyppyjä ja ui koiraa joen vastarannalle hajottamaan rytökärpän eli majavan pesää siinä kuitenkaan onnistumatta. Kuvan jokimaisema ei liity tarinaan.

Joesta tulee mieleeni aiemmin mainitsemani Paavo Haavikon ehkä tunnetuin aforismi, joka sisältyy kirjoittamaansa librettoon Aulis Sallisen oopperassa Ratsumies v. 1975: "Ei mikään virta ole niin nopea kuin elämä. On ilta kun ehtii joen ylitse." Tämä mietelause tuli mieleeni myöskin äitini kuolinvuoteen äärellä viime syksynä. Hän asui siinä joen rannan vanhemmassa ja uudemmassa talossa yhteensä 76 vuotta ja sanoi: "Miten nopeasti tämä elämä onkaan mennyt..."

Haavikko kirjoitti myös joen yli rakennetuista silloista ja niiden kulkijoista. Tässäkin aforismissa on tarina, joka varmasti puhuttelee monia siltojen yli kulkeneita, siltojen, jotka joskus ovat vaarallisia kuin pyhäkoulutaulussa: "Sillat voitetaan kulkemalla niiden ylitse, sanoi eräs nuori mies, ollut ja mennyt. Joka ei ollut koskaan kulkenut yhdenkään sillan ylitse."  (Haavikko: Yritys omakuvaksi 1987)

No niin, ehkäpä uskallan kirjoittaa jo päiväkeskus Aurinkorinteen kuulumisia. Aurinkorinne siis suljettiin koronatilanteesta johtuen heti maaliskuun puolivälissä ja nyt viimeisimmän 23.6.-20  valtioneuvoston tiedotteen mukaan  yli 70-vuotiaiden fyysisten kontaktien välttämisrajoituksia puretaan. Lue lisää tästä linkistä: www.valtioneuvosto.fi

Tämän hetken tiedolla Aurinkorinne todennäköisesti avautuu elokuun alusta eli 3.8.2020. Tästä toki informoidaan sitten enemmän kun asia varmistuu, mutta toivokaamme parasta ja ettei tulisi koronan toista aaltoa, ei edes sen laineita. Vaikka säästyimmekin täällä Hämeenkyrössä pahimmalta mahdolliselta, koronakevään pitkät varjot jättivät jälkensä ihmisiin, yhteiskuntaan ja sen moniin kerrostumiin inhimillisellä ja taloudellisella tasolla puhumattakaan heistä, jotka sairastuivat, menehtyivät...  

"Ja kolme aurinkoista iltaa, himerrystä, himmeää, kuultavaa kuin on veden hiljaisuus, joka lientyy. Kun sattuu kohdalle, kuin elämä." (Paavo Haavikko teoksessa Toukokuu, ikuinen 1988)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu