Sydän voi kasvaa heinää

14. elo, 2020

Sydän voi kasvaa heinää

Näinä aikoina voi ihailla huikeita kukkapeltoja täällä Hämeenkyrössä ja eri alueilla Sastamalassa. Nuo pellot ovat hämeenkyröläisen Katariina Pylsyn ansiota. Kauniista kukista kaunis kiitos Katariinalle! Ja mikä parasta, näiltä pelloilta kukkia voi käydä keräämässä kuka tahansa ja nauttia kesän kauneudesta myöskin maljakkoon aseteltuna. 

Aurinkorinteen maisemaan kukkapelto sopisi hyvin. En tiedä olisiko se mahdollista, mutta aina voi toivoa ja kuvitella. Toki viime kesänä ihailimme matkan päästä runsasta saunakukkapeltoa, tänään se näyttää kukkivan vielä kauempana Kyröspohjaan vievän tien tuolla puolen. Katsomme usein tätä maisemaa, paitsi ikkunoista myös terassilta, sillä olemme asiakkaiden kanssa viettäneet aikaa  - sään salliessa - myös ulkosalla. Kahvi maistuu parhaalta ulkona, sanovat monet. Toivottavasti nämä kesän viimeiset päivät/viikot ovat kauniita, jotta voimme olla ulkona, sillä syksyn viileys jo odottaa lähes nurkan takana, siitä ei päästä mihinkään.

Mutta minun ei pitänyt kirjoittaa kukista, kukkapelloista eikä maisemista tällä kertaa ollenkaan. Ajatuksissani oli aivan muuta eli heinä, jota jokaisen sydän voi "kasvaa" ellei ole tarkkana. Nimittäin yksi kungfutselaisuuden merkittävimmistä kehittäjästä eli Mengzi (372-289 eaa) uskoi, että ihmisluonto on pohjimmiltaan pelkästään hyvä. Ja siksi Mengzi varoitti ihmisiä missään vaiheessa elämänpolkuaan laiminlyömästä puhdasta sydäntä, sillä jos näin käy, ihminen lakkaa vähitellen toimimasta myötätuntoisesti ja "sydän kasvaa täyteen heinää". (Mengzi-veljellisyyden tie. Gaudeamus 2020).

Koronasta emme taida päästä eroon tänä vuonna, tuskin ensi vuonnakaan, pääsemmekö koskaan? Tässä tilanteessa ei voi muuta kuin yrittää olla erityisen varovainen: pestä käsiä, käyttää käsidesiä, käyttää kasvomaskeja tarpeen mukaan, välttää matkustelua, välttää joukkokokoontumisia jne. Näyttää siltä, että korona muuttaa meidänkin yhteiskuntaa merkittävästi eikä todellakaan ihan kaikkia vaikutuksia vielä tiedetä. Oikeastaan me emme tiedä mitään, mutta huomiseen on kuitenkin uskottava. Emme voi elää "kuin viimeistä päivää" vaan on katsottava vaan eteenpäin, tuli mitä tuli. Eikö vaan?

Elannon saat siitä, mitä ansaitset,
mutta elämän saat siitä,mitä annat (tuntematon ajattelija)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu