Asiaton elämä sallittu

16. loka, 2020

Asiaton elämä sallittu

Toisinaan, jopa aika usein törmää kylttiin, jossa lukee "Asiaton oleskelu kielletty". Nyt korona- aikaan kiellon toki ymmärtää, mutta em. kylttejä on ollut siellä ja täällä paljon ennen koronaakin. Myöskin Aurinkorinteellä vierailut ovat nyt korona-aikana kiellettyjä ja kukaan ei tiedä miten pitkään. Jotkut terveyspomot telkassa kuului kertovan joku päivä, että tilanne voi jatkua näin pitkään ensi vuoteen tai vielä kauemmaksi, mene tiedä.

Mutta tiedättekö muuten missä asiaton oleskelu on sallittua, jopa suotavaa? Eikä ole väliä onko koronaa liikkeellä tai ihan mitä vaan. Tässä paikassa voi kävellä, katsella ja pysähdellä vapaasti, ihailla kauniita istutuksia, kuunnella lintuja, luontoa tai hiljaisuutta. Toki turvaväli täytyy pitää täälläkin, siis eläviin ihmisiin, mutta muuten voi olla vapaasti. Kyllä, kyseessä on hautausmaat. Itse kävin eilen kahdellakin hautausmaalla, Hämeenkyrössä en tavannut eläviä, mutta Kiikoisissa tapasin heitäkin, mutta kuitenkin vainajia enemmän.

Näyttelijä Pirjo Heikkilä on fundeerannut näitä samoja asioita: "Muutama päivä sitten  Heikkilä lähti kävelylle ilman puhelinta. Tuttuun reittiin kuuluvat hautausmaa, ranta ja entinen mielisairaala. Edellisestä kävelystä olikin kulunut jo tovi. Heikkilä huomasi, että hänen arjestaan puuttuvat hiljentymisen hetket lähes kokonaan. Niitä pitäisi olla useammin. Kävelyllään ilman laitteita ja härpäkkeitä Heikkilä kuuli sorsat, joutsenet ja Länsiväylän. Välillä Heikkilästä tuntuu, että kansallispuisto on muuttunut huvipuistoksi. Nyt Heikkilä on keksinyt läheltä kotiaan paikan, jossa saa olla rauhassa.

Hietaniemen hautausmaalla ei yleensä ole muita ihmisiä kuin hän.  Siellä Heikkilän huomio ei kiinnity kehenkään. Hänen ei tarvitse miettiä, ollaanko nyt vuorovaikutuksessa vai ei. Hautausmaalla kävellessään Heikkilä ei pysähtele. Nimiä vain vilisee silmissä, kun hän ohittaa hautakiviä, ja ajatuksissa saattaa pyöriä ajankohtaisia asioita. Ei hän siellä kuolemaa pohdi. Vasta Lahdesta Helsinkiin muutettuaan Pirjo Heikkilä uskaltautui kävelemään hautausmaalla ilman syytä. Aiemmin hänelle oli ollut epäselvää, onko se luvallista. Hietaniemeen tutustuessaan hän havaitsi, että hautausmaalla saa käydä, vaikka sinne ei olisi mitään asiaa." 

Niin, minusta on hienoa ettei aina tarvitse olla asiaa, eikä aina tarvitse olla asiallinen. Joskus voi olla ihan asiaton ja myös puhua asiattomia. Siis asiaton elämä sallittu.

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu