Pullo kiertämään

23. loka, 2020

Pullo kiertämään

Oikeastaan tämän kirjoitukseni otsikoksi sopisi vaikka "kaamosajan mietteitä", kun taivas on harmaa, vettä sataa, pimeys alkaa varhain ja jatkuu pitkälle aamupäivään. Mutta kyllä kaamosajassa on puolensa eli juuri nyt elävä tuli, kynttilät, takka- ja pihavalkeat pääsevät oikeuksiinsa. Elävä tuli on sitä paitsi kuulunut oleellisena osana pohjoisten kansojen elämään jo esihistoriasta alkaen ja tulen merkitys on vahva myös muissa kulttuureissa. Elävä tuli esiintyy muinaisessa filosofiassa myöskin merkittävänä alkuaineena yhdessä maan, veden ja ilman kanssa.

No niin, minun piti kirjoittaa lasin kierrätyksestä. Pullojen ohella myös paljon muuta lasista valmistettua kierrätysmateriaalia muodostuu arjessa vaihtelevia määriä ja jota olisi tärkeää meidän kaikkien oppia kierrättämään  - kaiken muun kierrätysmateriaalin ohella. Viime syksynä Aurinkorinteellä olikin  lasinkierrätykseen liittyvä taideprojekti, jota veti ansiokkaasti Raija Mäensivu eli valmistimme asiakkaiden kanssa tuikkulyhtyjä kierrätysmateriaalista (säilykepurkeista, lasten ruokapurkeista jne.) Lopputulos oli varsin näyttävä, käytimme näitä tuikkulyhtyjä ensin terassivalaistuksena kaikkien iloksi ja asiakkaat tietysti saivat lyhdyn mukaansa kotiin niin halutessaan.

Myös muovipulloja tämä aika tuottaa todella suuria määriä. Eräs Aurinkorinteen viime vuoden kulttuurivapaaehtoinen kirjoitti vastikään Facebookissa ettei ole ostanut esim. nestemäistä saippuaa enää 10 vuoteen, jottei tarvitse ostaa (ja hävittää) muovipulloja. Markkinoilla onkin todella hyviä ja laadukkaita palasaippuoita, joilla voi pestä halutessaan myös hiukset. Eli mitä jos?

Niin, teemme joka päivä valintoja, joilla saattaa olla todella kauaskantoisia vaikutuksia. Onneksi viimeaikona on herätty esimerkiksi valmistamaan kierrätyslasista käyttö- ja taide-esineitä ja yksi tällainen yritys valittiin Suomalaisen käsityön päivänä Vuoden 2020 SKYT- yritykseksi. Yritykseen voi tutustua täällä: https://lasistudio.fi/ 

Näinä päivinä puut lähettävät koosteen lukemattomista lehdistä väripainoksena ja avuliaat tuulen pojat kantavat ilmaiseksi joka pihaan. Tarkkaile postiasi! - Anna-Helena Kärkkäinen -

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu