Ihminen, joka ompelee

8. tammi, 2021

Ihminen, joka ompelee

Minulla on kolme ompelukonetta. En tiedä kiinnostaako se ketään, mutta kerron silti: kahta vanhempaa konetta en ole kokeillut vuosiin, mutta todennäköisesti toimivat edelleen kuten ovat toimineet viimeiset 100 vuotta (suunnilleen). Nämä vanhat mallit ovat helppoja ja käyttökelpoisia, eivät tarvitse edes sähköä toimiakseen toisin kuin uudempi koneeni, joka usein reistailee milloin mistäkin syystä. No, eipä se ole ihmekään, kun monet osat ovat tehty muovista tai "kuttaperkasta", kuten isäni pruukasi sanoa.

Mutta minun ei pitänyt kirjoittaa ompelukoneista vaan ompelemisesta, joka on hieno taito, jonka jokaisen kannattaisi opetella. Kaikkea ei ihmisen tarvitse ostaa valmiina, vaikka tarjontaa on yllin kyllin. Itse ahdistun aina vaatekaupoissa sovituskopeista puhumattakaan,  koska mietin aina kuka ne vaatteet ompelee ja missä maassa tai maanosassa? Kotimainen tuote on asia erikseen, mutta säälin esimerkiksi Intian tekstiiliteollisuuden lapsityövoimaa, joilta lapsilta vaaditaan todellakin liian paljon liian varhain. En mene yksityiskohtiin, mutta aiheesta löytyy dokumentteja, jotka ovat ikävää katseltavaa. En suosittele herkille, mutta toisaalta kukaan ei saisi ummistaa silmiään tämän maailman hädältä, on se sitten millainen ja missä  tahansa.

Tuija Pyhäranta kirjoittaa viimeisimmässä Askel-lehdessä juurikin ompelemisesta: "Uusien asioiden opettelu elähdyttää myös aikuista. Kiitos peruskoulun juuri mitään ei kuitenkaan tarvitse aloittaa aivan nollasta. Olenhan monien arjen taitojen lisäksi opetellut aikanaan muun muassa sirklaamaan, dreijaamaan, koodaamaan ja kirjoittamaan haikuja".

Vuosi on lähtenyt käyntiin onnahdellen. Näyttää myös siltä, että koronarokotuksia odotellessa saattaa mennä vielä toinenkin tovi. Nyt on jo selvää, että tänä vuonna ja tulevaisuudessa voimme varautua pysyviin muutoksiin monissa arjen käytännöissä, ja mitä tulee esimerkiksi  taloudellisiin vaikutuksiin, ostoskäyttäytymiseen (vaatekaupoista jo kirjoitin tämän tekstin alussa), etätöihin, etäkokouksiin jne. Johtajilta ja esimiehiltä (esihenkilöiltä) odotetaan entistä enemmän palvelevaa johtamisotetta. Firmoilta odotetaan enemmän eettistä ajattelua voiton tuottamisen sijaan jne.

Matkustaminen muuttaa muotoaan ehkä kaikista eniten. Tulevaisuudessa sen ennustetaan olevan Netflix-tyyppistä eli kuukausihinnalla lentää ja majoittuu määrätyn määrän ja hotellihuonetta voi käyttää myös toimistona tarpeen mukaan. Sitten kun. Kuka lentää, minne lentää ja minkä vuoksi? Aika näyttää.

Länsirannikolta ei mitään uutta. Eli Aurinkorinne jatkaa hiljaiseloaan. Viimeisin kunnan koronatiedote on päivätty 5.1.2021 ja on luettavissa kunnan nettisivulta.

Mutta koronasta, rokotteista ja kaikista viime aikojen uutisista huolimatta talvi etenee, päivä pitenee ja taivas kirkastuu kevättä kohti. Nautitaan siis talvesta, mieluisasta puuhastelusta ja odotellaan tulevaa toiveikkaana. Valoa kohti!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

#MUUTAHAMEENKYROON

Jaa tämä sivu