Kun horisontti tulee kohti

21. tammi, 2021

Kun horisontti tulee kohti

Se alkaa noin viisissäkymmenissä. Vanheneminen. Silloin horisontti pysähtyy. Seitsemissäkymmenissä horisontti tulee jo kohti eikä sen kohtaamisesta tiedä, mutta jossain kohtaa kohdataan varmasti, näin sanoo eläkeläinen, pappi, tietokirjailija ja kolumnisti Hilkka Olkinuora. Paitsi että hän on varautunut vanhenemiseen monella tapaa hyvin, hän on varautunut myöskin kuolemaansa. Mutta äkkikuolemaa hän ei sentään toivo:

"Toivon kuolemaa, joka ilmoittautuu minulle. Ajattelen, että hyvä lähteminen on sellaista, että lähtijä ehtii saattaa jälkeenjääneet uuteen elämään, sanoa hyvästit ja pyytää anteeksi." Moni ei halua puhua kuolemasta, mutta Hilkka Olkinuora haluaa. Kuolema toki kuuluu hänen papin työhönsä, mutta hän on kohdannut monia kuolemia myös henkilökohtaisessa elämässään.

Kuitenkaan Olkinuora ei ole katkeroitunut jäätyään yksin meren rannalla sijaitsevaan taloonsa. Tai eihän hän yksin ole, koska koirakaveri on tukena ja turvana. Mutta vanheneminen on tosiasia, jota ei voi kiertää eikä kieltää: "Ajattelen, että elämäntyöni idea on moninaisuus, asioista kiinnostuminen. Vanhetessa ilmenee myöskin yksi suuri viisaus eli taakse jättämisen taito. Otetaan asiat niin kuin ne tulevat, otetaan oppia ja jätetään sikseen." (Kotiliesi 19/2020 otsikolla "Älä jätä mitään huomiseen".

Olen samaa mieltä Olkinuoran kanssa monistakin asioista, mutta myös taakse jättämisen viisaudesta. Hiljalleen iän karttuessa nimittäin huomaa, miten tuo tai tämä asia ei enää kertakaikkiaan kiinnosta, ei halua tai että näkee asian täysin turhaksi, aikasyöpöksi tms. Tällainen todellinen aikasyöppö muuten on Facebook, jonka olen ajatellut jättää taakseni, mutta en ihan vielä. Mutta varmasti sen teen ennen kesää.

Aurinkorinteen horisontissa ei tapahdu mitään uutta juuri nyt. Tilanne ennallaan eli pysynee suljettuna ainakin toistaiseksi. Asiakkaiden koronarokotukset ovat ratkaisevia Aurinkorinteen avautumisen näkökulmasta samoin kuin yleinen pandemiatilanne. Tauti ei vielä ole näyttänyt antautumisen merkkejä. Muuntautumisen merkkejä kyllä, mutta se on jo toinen juttu. Aika näyttää koronan todellisen mahdin, ja mitä kaikkea siihen lopulta sisältyykään. Vielä emme tiedä oikeastaan mitään. Kukaan ei tunnu tietävän oikeastaan mitään, joka tuntuu oudolta ja epätodelliselta. 

Lue 22.1.2021 päivitetty kunnan koronatiedote täältä:

"Vanheneminen vain on ainoa tapa elää kaemmin. Etelä-pohojalaasena sanon notta en minä vanha ole, oon vain kauan ollut" (Juhani Hakala)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

#MUUTAHAMEENKYROON

Jaa tämä sivu