Kylmä kevät

26. helmi, 2021

Kylmä kevät

Kun kohta maaliskuu alkaa, huomaamme samalla, että toinen koronakevät koittaa eikä loppua näy. Eilen kuuntelin hallituksen tiedotustilaisuutta enkä tiedä, tulinko "hullua hurskaammaksi" nimittäin ainakin minä menen sekaisin näistä termeistä: sulkutila, poikkeusolot, valmiuslaki.  Mutta ainakin sen ymmärrän, että tilanne pandemian suhteen on hälyttävä, sanalla sanoen.

Ja tästä huolimatta maskittomia ihmisiä näkee kaikkialla, ainakin kaupoissa. Onko niin, että osa ihmisistä ei välitä, ei halua, luulee ettei tauti pysty tai on muuten skeptinen koko pandemiatilanteeseen. Ja onhan niitäkin, jotka eivät usko rokotuksiin, eivät mihinkään rokotuksiin, eivät edes lapsiaan halua rokotuttaa mitään tauteja vastaan. Ja salaliittotieorioita kuulee tämän tästä, joita kauhuskenaarioita en viitsi edes tässä toistaa. Miten merkillinen tästä maailmasta tulikaan? Eikä siihen mennyt kuin yksi vuosi tai - jos osasi lukea merkkejä oikein - puolitoistavuotta.

Lokakuussa 2019 Iltasanomat kirjoitti nimittäin näin: Tuore raportti varoittaa maailmanlaajuisen pandemian riskistä, joka voi tappaa jopa 80 miljoonaa ihmistä. Kuinka moni mahtoi vilkaista otsikkoa ja sitten käänsi hajamielisesti sivua? Mutta valitettavasti tänään tuolloin kirjoitettu ennuste on totta, ainakin lähelle: 

"Global Preparedness Monitoring Board (GBNB) kertoi tuolloin (2019) raportissaan, että maailmanlaajuisen pandemian riski on kohonnut. Ongelmallista raportin mukaan on se, että maailma ei ole varautunut maailmanlaajuisesti leviävään tautiin. Suurin uhka kohdistuu köyhiin maihin, joissa ei ole toimivaa infrastruktuuria ja kunnollista terveydenhuoltojärjestelmää. Raportissa kuitenkin todetaan, että kaikki taloudet ovat haavoittuvaisia pandemian edessä. Kuolleisuuden lisäksi pandemian arvioidaan aiheuttavan paniikkia, horjuttavan kansallista turvallisuutta ja vaikuttavan vakavasti maailmantalouteen ja -kauppaan" (Iltasanomat 2.10.2019).

Niin, jälkiviisaus ei hyödytä mitään. Ja jos joku harva ihminen/tutkija osasikin merkkejä tuolloin lukea ja niistä kertoi, kuinka moni häntä uskoi?

Kylmä kevät siis jatkuu. Minä en aio päästää suustani sellaisia lauseita kuin "jaksa vielä vähän aikaa,  kohta saamme kaikki rokotuksen ja valoa näkyy tunnelin päässä...". Kun nuo tsemppilauseet eivät auta yhtään koronaan sairastunutta ihmistä, joka voi sairastaa pitkään tai jopa menehtyy. Ja samaan aikaan yritykset kaatuu, lainat lankeaa, laskut jää maksamatta ja elämästä katoaa pohja.

Kyllä, pitäisi olla positiivinen, mutta kysyn vaan, että miten me oikein tästä kaikesta selviämme?

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

 Huom. Jatkossa kaikki päiväkeskus Aurinkorinteen tiedotukset osoitteessa www.hameenkyro.fi 

Jaa tämä sivu