Kanttia olla Canth

19. maalis, 2021

Kanttia olla Canth

Tänään on Minna Canthin päivä ja samalla tasa-arvon päivä, josta kuopiolainen kirjailija ja liikenainen Minna Canth (1844 - 1897) puhui väsymättä koko elinaikansa. Ja josta edelleen puhutaan, mutta joka ei (120 vuotta myöhemmin) ole toteutunut. Toki tasa-arvossa ollaan edistytty sitten Minna Canthin (kuvassa) päivien, mutta edelleen naisen euro on 20 % vähemmän kuin miehen ansaitsema euro. 

Canthilla oli todellakin kanttia puolustaa köyhiä, naisia ja heikompiosaisia. Hän oli rohkea nainen aikana, jolloin rohkeus saatettiin tulkita väärin: "Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat" - onkin ehkäpä siteeratuin lause Minna Canthilta. Ja todellakin voin yhtyä tuohon itsekin, koska mitä väliä sillä on mitä puhutaan - ja varsinakaan sillä, mitä selän takana puhutaan - jos itse tietää toimivansa oikein, tekevänsä oikeita asioita oikeaan aikaan puhtain ja vilpittömin sydämin?

Mutta vaikka historia kiinnostaa, minulle silti tulevaisuus on kiinnostavampi. Eli tasa-arvon päivänä on "pakko"  kirjoittaa suomalaisesta työelämästä juuri tämän päivän näkökulmasta. Tiedättekö muuten mitä generalistit ovat? No, he ovat moniosaajia, joita aikamme työelämässä tarvitaan yhä enenevässä määrin. Tulevaisuuden työelämässä ei enää välttämättä riitä, että olet lähihoitaja, putkimies, sihteeri, hammashoitaja jne. Ei, sinun pitää osata paljon enemmän eli "monenlaisiin taustoihin ja monipuoliseen tieteelliseen pohjaan ankkuroituvaa osaamista sekä mm. luovuutta, analyyttista kriittisyyttä, kykyä ratkaista ongelmia ja viestiä selkeästi".

Geneerisiä taitoja voidaan siis soveltaa monilla aloilla ja ilmeistä onkin, että näitä taitoja tarvitaan lähitulevaisuudessa eli koronakriisin jälkiselvittelyissä. Tässä tulee olemaan myös johtaminen erittäin tärkeässä roolissa. Huonosta johtamisesta ja johtajuudesta on puhuttu paljon eikä suotta. Viisaan johtamisen ytimessä on eri näkökulmien ymmärtäminen, sanoo johtamisen ja vastuullisen liiketoiminnan yliopettaja Sanna Oja Oulun ammattikorkeakoulusta: "generalisti pystyy kannattelemaan erilaisia todellisuuksia yhtä aikaa systeemin sisällä. Se luo turvallisuuden tunnetta syväosaajille. Liiallinen yksinkertaistaminen ei johda hyviin tuloksiin".

No niin. Tänään on paras lopettaa teksti Minna Canthin viisaisiin sanoihin elämästä: "kaikkea muuta, kunhan ei nukkuvaa, puolikuollutta elämää". Nautitaan siis keväästä, auringosta ja terveydestä. Yritetään vältellä väkijoukkoja jottei sairastuta koronaan!

Katsele ja kuuntele kevättä, kurjet ovat jo Baltiassa matkalla kohti Suomea!

Raija Westergård

Jaa tämä sivu