Orvokkeja äidille - Ne Me Quitte Pas

8. touko, 2021

Orvokkeja äidille - Ne Me Quitte Pas

Eilen kävin hautausmalla Sastamalan Kiikoisissa ja vein äidin haudalle orvokkeja. Räntä/vesisateessa orvokkiasetelma lienee oikea vaihtoehto, ja koska paikka on lisäksi tuulinen, kesäkukat eivät todellakaan vielä ole ajankohtaisia. Maisema, joka avautuu kirkkomaalta, on aina kaunis: järvi avautuu alempana sinisenä, riippuen tietysti kulloisestakin säätilasta. 

Tälle hautausmaalle esivanhempiani on haudattu jo ammoisista ajoista eikä sillä "sukukierroksella" tarvitse tehdä isoa lenkkiä. Kaikki ovat haudattu lähekkäin, ja myös naapurit (kyläläiset) ovat täällä lähellä, kuten ovat talotkin kotikylässäni. Äitini tosin ei ollut alunperin kiikoislaisia vaan kotoisin Tyrväältä, kuten itse aina sanoi. Äitini kotitalo sijaitsee Kotajärvenmaassa, joka oli äitini syntymän aikoihin nippanappa Mouhijärven puolta ja äitini aloittikin koulunsa silloisessa Vesunnin koulussa. Avioiduttuaan isäni kanssa, hän kuitenkin palasi juurilleen eli isänsä synnyinkylään ja siksi Kiikoinen on ollut myös hänen tärkeä kotiseutunsa aina. 

Tätä sukuhistoriaa voisin kirjoittaa vaikka miten ja kuinka paljon, mutta tämä ei ole siihen oikea foorumi. Mutta meille kaikille on kuitenkin tärkeää tiedostaa juuret, alkukoti ja perimää pidemmällekin, jos mahdollista. Nykyään siihen onkin paljon mahdollisuuksia esimerkiksi erilaiset geeniteknologiaan perustuvat yritykset, jotka maksua vastaan voivat sylkinäytteestä tutkia jopa 20 sukupolvea taaksepäin!

Toisaalta ihan kaikkea ei tarvitse ihmisen tietää. Minä en haluaisi tietää mitään esimerkiksi todennäköisyyksistä sairastua joihinkin perinnöllisiin tauteihin. Minusta on paljon kiinnostavampaa olla tietämätön näistä ja monesta muustakin asiasta, elää hetket kerrallaan ja ratkaista tilanteita ja mahdollisia ongelmia vasta sitä mukaa kun niitä eteen tulee. Ja ainahan ongelmikin tulee, se on väistämätöntä, mutta ihmisen todellisesta voimasta ja viisaudesta kertoo se, ettei niitä murehdi etukäteen. Miksi kuluttaa energiavarastojaan hyödyttömän murehtimiseen kun elämää voi elää paljon hauskemmin?  Jokaisella päivällä kun on kuitenkin aina omat juttunsa eikä juuri mitään voi tietää ja murehtia) etukäteen.

No niin, palaan vielä eiliseen ja hautausmaalle sen verran, että kun syvissä ajatuksissa sieltä lähdin, autoradiosssa soi tämä:  https://youtu.be/nNsWRaminTk

Eihän klassikko (Jos nyt menet pois) Ne Me Quitte Pas liity varsinaisesti äitienpäivään, kaipaukseen ja hyvästeihin kylläkin, mutta minua tämä koskettaa monella tavalla juuri tässä kohtaa sekä useissa muissakin elämän käännekohdissa. Jokaisella on toki oma musiikkinsa ja -makunsa, mutta kirjoittajan vapaudella voin tuoda tässä esiin mitä itse haluan. Ja se on huikea ajatus!

Toivotan kaikille äideille, isoäideille ja äideiksi haluaville hyvää ja kaunista äitienpäivää! 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu