Vaalien varjoissa

13. kesä, 2021

Vaalien varjoissa

Juuri tänään 13.6.2021 en voi välttyä kirjoittamasta vaaleista, koska juuri tänään on kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Minäkin olen ehdokkaana Hämeenkyrön valtuustoon Vasemmistoliiton listalta nyt neljännelle (ja viimeiselle) kaudelleni. Tiedän toki ettei koskaan saisi sanoa "ei koskaan", mutta tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että (jos tulen valituksi) kausi osaltani jääköön viimeiseksi. 

Pääsin ensimmäisen kerran valtuustoon vuonna 2008 ja olin viimeisimpiä läpimenijöitä eli aika pienellä äänimäärällä (muistaakseni 54 ääntä) satuin pääsemään valtuutetuksi tuolloin. Vuoden 2012 vaaleissa sain 82 ääntä ja 2017 kuntavaaleissa 147 ääntä ja olin kunnan "äänikuningatar". Tällä kerralla uskon ylittäväni riman jälleen, mutta toki toisinkin voi käydä. Hyväksyn tuloksen olkoon se mikä tahansa. Klo 20 asti kansa puhuu ja sen jälkeen pulinat pois.

Nämä kesävaalit ovat olleet erikoista aikaa. Vaalien siirto ei ollut minusta hyvä ajatus, vaikka toki koronatilanteen mukaan toimittiin. Ainakin minulla motivaatio karkasi hetkeksi, mutta onneksi se kuitenkin palasi. Vaalijulisteiden töhriminen ja muu häirintä on ollut törkeää ja ikävää seurattavaa. Itse olen saanut kampanjoida kaikessa rauhassa eikä minkäänlaista ongelmaa ole tullut vastaan.

Oikeastaan olen saanut runsaasti positiivista palautetta, kannustusta ja tukea myös tahoilta, joista sitä kaikista viimeiseksi olisin odottanut. Kampanjaani - vaikken nyt kovin näkyvästi ole esillä ollutkaan - on sanottu hillityksi ja  tasokkaaksi, ja että osaan puhua ihmiselle ihmisen kielellä. Ja että puhun pitkällä sosiaali- ja poliittisen työn kokemuksella  niin, että jokainen varmasti ymmärtää. Niinpä juuri. Tähän voin sanoa vain kuin J. L. Runeberg Vänrikki Stoolin tarinoissa: Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin...

Valtakunnan tasolla näiden vaalien varjoissa on tapahtunut vaikka mitä, enkä nyt lähde niitä tässä tarkemmin edes erittelemään. Ruotsalainen TV-sarja Har jag något val eli Vaalien varjoissa (2019) käsittelee somevaikuttamista, valeuutisia, mielipiteisiin vaikuttamista sekä algoritmeja (joista en ymmärrä mitään), mutta sarjan Elin Almén yhdessä jaksossa käsittelee erityisesti tilannetta,  kuinka Ruotsin poliittiset puolueet pärjäävät sosiaalisessa mediassa tapahtuvien vaikutusyritysten kanssa? Mitä kuplautumisella tarkoitetaan, ja kuinka algoritmt vaikuttavat somen uutisvirtaan? Väittäisin, että samankaltaisia asioita tapahtuu myös Suomessa. Vaalien varjoissa-sarja on muuten katsottavissa Areenasta, jos kiinnostaa. 

Eli äänestäjän kyllä kannattaa olla tarkkana näinä aikoina ja aina vaalien alla, koska "vaikuttaminen" voi olla erittäin hienovaraista eikä ihminen välttämättä huomaa ollenkaan tietynlaista vedätystä. Sillä sitähän se pahimmassa tapauksessa on. Minä kuitenkin uskon, että ihmisen (ehdokkaan) teot puhukoot puolestaan ja uskon myös jokaisen äänestäjän omaan arviontikykyyn karsia ns. jyvät akanoista. Äänestäminen kannattaa aina!

Poliittinen sivustoni löytyy täältä: http://westergard-raija.simplesite.com 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu