Erilaisia olemisen tapoja

11. heinä, 2021

Erilaisia olemisen tapoja

Minulle tulee postilaatikkoon muutamia numeroita Kotimaa-lehteä erään lehtitilaukseni kylkiäisenä. Ei muuten ole ollenkaan pöllömpi lehti tämä, siis Kotimaa, joka on kristillinen sanomalehti ja käsittelee paljon muutakin asiaa kuin uskonasiaa. Oikeastaan, jos Kotimaa sattuu olemaan laatikossa, tartun tähän lehteen ehdottomasti ennen päivän Aamulehteä!

Kotimaan numerossa 2.7. -21 on mielenkiintoinen artikkeli filosofi ja kirjailija Tuomas Nevanlinnasta, joka oli myös kuntavaaliehdokkaana ja tulikin valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon Vasemmistoliiton listalta. Tämän vuoden Herättäjäjuhlilla - joita vietettiin parisen viikkoa sitten virtuaalisesti - Nevanlinna puhui uskonnollisesta ja filosofisesta luokkajaosta: - Filosofiasta puhutaan hienona ja mielenkiintoisena, mutta teologia ja varsinkin kirkko jakavat ihmisten mielipiteet. Filosofia on kuitenkin yläluokkaisempaa, sovinistisempaa ja rasistisempaa kuin kristinusko, joka alkoi alaluokkaisena kansanliikkeenä.

Tänäkin kesänä, siis jo toisena koronakesänä monet kesätapahtumat ja festivaalit on peruttu, myöskin nämä em. uskonnolliset kesäjuhlat, joita on Herättäjäjuhlien (kuva ohessa menneitten vuosien eräästä juhlasta) lisäksi vanhoillislestadiolaisten Suviseurat. Nämä kaksi suurimpaa, joissa molemmissa olen joskus itsekin käynyt ehkäpä silkasta uteliaisuudesta, mutta myös mielenkiinnosta. Ja olen myös sitä mieltä, että näillä olkoon myös paikkansa Suomen suvessa, kunhan koronatilanne niin suo. 

Tämä huumaava helle ei muuten sovi kaikille. Ei ainakaan minulle, ja siksipä vietän aikaani pääasiassa omissa ympyröissä kaukana lähipiirin ulkopuolisista ihmisistä. Oikeastaan käyn vain ruokakaupassa ja silloinkin  edelleen maskiin tiukasti sonnustautuneena. Ja todennäköisesti käytän maskia koko loppuikäni ainakin, mitä tulee huolestuttaviin koronauutisiin mm. Intiasta.

Elämme siis sangen epävarmoja aikoja. Toiset meistä kykenevät sietämään epävarmuutta sangen pitkään, mutta toiset eivät ja se tuo mukanaan erilaisia ongelmia ja olemisen tapoja. Tuomas Nevanlinnan mukaan körttiläisyyden lähtökohta on juurikin uskonvarmuuden vastakohta, siis epävarmuus? Siis tämä lisättynä aikamme erilaisiin ilmiöihin on todettava, että myös epävarmuudesta on tullut uusi normaali! 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu