Kun ihminen ei riitä

20. elo, 2021

Kun ihminen ei riitä

Olen joutessani lukenut tiedeartikkeleita liittyen ihmisen evoluutiohistoriaan. Ei, en aio pitkästyttää lukijoitani näillä, mutta mielenkiintoisia asioita tulee esiin varsinkin, kun pohtii ihmiskunnan tätä päivää ja tulevaisuutta. Aivot muuten ovat olleet tärkeä tutkimuskohde nimenomaan ihmisen kehityskaarta ajatellen simpanssinkaltaisesta eläimestä nykyihmiseen.

Uteliaisuus on ihmisen tärkeimpiä ominaisuuksia mitä tulee nimenomaan aivojen kehittymiseen. – En tiedä vastausta siihen, miksi toiset ovat uteliaampia kuin toiset. Haluavat kyseenalaistaa tai kehittää itseään. Uteliaisuus on kuitenkin meihin kaikkiin sisäänrakennettu ominaisuus. Se saattaa esimerkiksi työelämässä toisinaan unohtua, mutta uskon että on herätettävissä. Kiinnostus ja uteliaisuus voi lähteä vain ihmisestä itsestään, aivotutkija Katri Saarikivi selvittää.

Nykypäivänä puhutaan paljon tekoälystä, mutta ihmisen toiminta sisältää sellaisen inhimillisyyden, johon tekoäly ei pysty. Ainakaan vielä, mutta varmaan lähellä sellainenkin on. Ihmisen arkeen tulee rutiineja ja tapoja hyvin helposti, koska aivot pyrkivät säästämään energiaa. Katri Saarikiven mielestä ihmisen ei kannata käyttää aikaansa ja aivojensa potentiaalia rutiineihin. Aivot puolestaan hyötyvät siitä, että niitä käyttää. Ihmisen aivot uusiutuvat läpi elämän ja syntyy uusia aivosoluja, mutta ne pitää myös ottaa käyttöön. Oppiminen pelastaa uusia aivosoluja.

Ihmisen aivot ovat vielä salaisuuksia täynnä, vaikka niitä onkin tutkittu jo iät ja ajat. Pohdin myös, että sinne mahtuu myös paljon negatiivista, sellaistakin, mitä ei välttämättä tarvitsisi, kuten esimerkiksi selän takana juonittelua ja suhmurointia, jollaisen kohteeksi itse jouduin viime keväänä ja kesänä  pahaa aavistamatta, äkkiä ja yllättävästi.  Onneksi kaikki meni juonittelusta huolimatta hyvin ja niin kuin olin suunnitellutkin.

Mutta tästä episodista johtuen minun oli siirrettävä muutamia ihmisiä (ns. kavereita) syrjään  elämästäni eli suoraan "mappi Ö.n" ja pysyvästi, vaikka heitä joudunkin kohtaamaan silloin tällöin. Minun lähipiiristäni ovat kuitenkin poissa. Enkä mieti mitä ajattelevat minusta nyt, eihän leijonakaan mieti, mitä lampaat ajattelevat. 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu