Täysikuun taika ja hulluus

19. marras, 2021

Täysikuun taika ja hulluus

Juuri kohta tänään klo 11 on kuu täysinäinen eli on täysikuun aika. Monissa kulttuureissa hetki on maaginen ja juuri täydenkuun aikaan uskotaan tapahtuvaksi ihmeitä tai sitten olisi paras olla tapahtumatta mitään kovin järkevää, koska olisi suotavaa olla tekemättä ainakaan tärkeitä päätöksiä. Ai miksi? No jaa...

"Termi kuuhulluus periytyy ikivanhasta eurooppalaisesta lainsäädännöstä, jossa täysikuu oli lieventävä seikka rikoksista tuomituille. Katsottiin, että luonnonvoimat vaikuttivat tekojen taustalla. Näitä lakeja purettiin 1700-luvulta alkaen. Nykyään kuuhulluudella tarkoitetaan virkoisuutta ja energisyyttä, ehkä jonkinlaista hermostuneisuuttakin. Päähänpistoja ei kannattaisi silti vieläkään täydenkuun aikana toteuttaa, silloin tulee tehtyä huonoja päätöksiä. Lisäksi monet sairaanhoitajat väittävät haavojen tyrehtyvän täydenkuun aikana erittäin huonosti, ja näin perimätietokin väittää. Myös leikkaushaavojen sanotaan tulehtuvan helpommin juuri ennen täysikuuta." Lue lisää: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/kuuhulluus-on-totta-taman-vuoksi-kuutamo-valvottaa

Siis uskokoon ken tahtoo, mutta minun on kyllä myönnettävä, että täysikuun aikaan ainakin toisinaan luulen nukkuvani huonommin. Ehkäpä joku alkukantainen, selittämätön osa minussa haluaisi ulvoa täyskikuuta, kuten meidän Tito-koira joskus tekee keskellä yötä ja erityisesti täysikuun aikaan. Luulisi koiran olevan vieroitettu jo aika kauas alkueläimestään (eli sudesta), mutta joku vietti ainakin meidän koiralla vielä toimii. En tiedä onko tuo ajoittainen täysikuun ulvominen hyväksi vai pahaksi, onneksi ei sentään muuten ole ottanut suden tapoja.

Merieläimiin täysikuu vaikuttaa ihan oikeasti, ainakin jos on Wikipediaan vähääkään uskominen: monet merieläimet reagoivat täysikuuhun eri tavoilla, vaikka eivät näkisi sitä. Esimerkiksi jotkin katkaravut, planktonit ja meduusat tulevat pinnan lähelle täysikuun aikaan, vaikka kuu olisi täysin pilvien takana näkymättömissä. Rannikon läheisyydessä merieläimiin voi vaikuttaa myös kuun aiheuttama vuorovesi, mutta kuu vaikuttaa myös joihinkin syvänmeren eläimiin.

Vuorovesi muuten on jotenkin merkillinen ilmiö sekin. Kerran näin sellaisen läheltä omin silmin vävyni synnyinseudulla Englannissa. Koska vuorovesi-ilmiöön ei ole tottunut näillä lakeuksilla, tapahtuma tuntui perin oudolta eli äkkiä vedetön paikka olikin täynnä vettä. Väitetyt kuun vaikutukset ehkäpä saattavatkin johtua muun muassa kuun vetovoiman ja vuoroveden vaikutuksessa? Ihmisen nestevirtauksien ja soluhengityksen muutoksia on hypoteettisesti väitetty kuun vaikutuksiksi. Niin että mitä tässä nyt oikeastaan pitäisi uskoa? 

Ehkei nämä olekaan edes pelkän uskon tai uskomisen asioita, koska kaikkea ei voi koskaan selittää millään järjellä ja joitakin asioita täytyy osata selittää ainoastaan teoreettisella järjellä. Eikö niin? Ihmeita kuitenkin tapahtuu aina ja hyvä niin. Ilman ihmeitä, yllätyksiä ja selviytymistä ihmisjärjellä mahdottomasta paikasta tai tilanteesta elämä olisi tylsää. Ihmiselle kun tulee toisinaan eteen tilanteita, joita ei voi kiertää, ylittää tai alittaa. On vaan mentävä läpi, koska muuta vaihtoehtoa ei ole - ja siitäkin selviydytään. 

Mutta siis: tähyillään taas ensi yönä taivaalle. Kuu kulkee yli taivaankannen suurena yksinäisenä, mutta niin kauniina, maagisena ja merkillisenä. Jos olet sillä tuulella, kuuntele Beethovenin Kuutamossonaatti Youtubesta. Valitettavasti en onnistunut lisäämään suoraa linkkiä tähän. Kaikki ei aina käy kuin Strömsöössä.

Raija Westergård

Jaa tämä sivu