Uuden ajan alussa

7. tammi, 2022

Uuden ajan alussa

Eurooppalaisessa historiankirjoituksessa uusi aika tarkoittaa aikaa 1400-luvulta nykypäivään. Minusta uusi uusi aika on käsillä juuri nyt. Korona ja sen kaikki lieveilmiöt muuttaa maailmaa oleellisesti ja siis todennäköisesti olemme juuri tällä hetkellä taas uuden ajan alussa, vaikka pandemian suhteen tautihuippua ei ole vielä(kään) saavutettu.

Pandemiaaan sairastuu ja menehtyy maailmanlaajuisesti todella paljon ihmisiä ja on oltava kiitollinen, jos jää henkiin. Synkimmän ennusteen mukaan tulemme kaikki sairastamaan taudin jossain vaiheessa ja on oltava kiitollinen, jos sairastaa taudin lievänä. Joku/jotkut aina selviytyvät taudeista ja muista katastrofeista, niin on käynyt ihmiskunnan historiassa moneen kertaan. Ei kuitenkaan pidä olettaa, että juuri minä olen selviytyjä, minä en sairastu koskaan, olen vahva, minulla on vastustuskykyä jne. Ei, elämän pelipöytä on arvaamaton ja korttejaan ei voi mitenkään aavistaa etukäteen.

Mutta jos sattuu jäämään henkiin pandemian kurimuksesta, on erittäin mielenkiintoista seurata uuden ajan alkua. Jo nyt on paljon keksitty uusia tapoja tehdä asioita toisin, osataan hyödyntää digiosaamista ja etätyö on tuonut toisenlaisia mahdollisuuksia tavalliseen arkeen. Enää ei tarvitse "tuhlata" aikaa matkustamiseen kodin ja työpaikan välillä jne. On myös uskallettu tehdä sellaista, mikä ennen pandemiaa oli mahdotonta. Jo Franciskus Assisilainen (1100-1200 lukujen vaihteessa) sanoi: "Aloita tekemällä se, joka on tarpeellista. Sitten se, mikä on mahdollista. Ja yhtäkkiä huomaatkin tekeväsi sitä, mikä on mahdotonta".

Juuri näin, mahdotonkin tulee joskus tehdyksi kuin huomaamatta eikä pikkuongelmiin kannata kuluttaa paljon aikaa. Jos pitää vaihtaa suuntaa, se on yksinkertaisesti tehtävä eikä jäädä suotta vellomaan vanhaan ja elottomaan rakenteeseen. Näin yksinkertaista muutos, uuden ajan alku voi olla, jos niin haluamme. Ja miksemme haluaisi? Onko paljon vaihtoehtoja?

Uusi vuosi vaihtui ja kohta on riisuttava joulu pois. Teen sen mielelläni, koska tänäänkin  näyttää siltä, että auringon valo lisääntyy vähitellen ja päivä pitenee. Vaikka kirjoitinkin tuossa edellä synkästi taudista ja henkiinjäämisestä, tottakai toivon valon voittavan ja toivon ihmiskunnalle toipumista koronan ikeestä. Taistelu taudin voittamiseksi on uuvuttavaa, mutta emme saa luovuttaa. Onneksi keinoja kuitenkin löytyy ja niitä kehitellään koko ajan lisää. Olkaamme siis toiveikkaita ja rohkeita: "On omattava rohkeutta kohdata kaikki, mitä elämässä tulee vastaan - kaikki perustuu tähän rohkeuteen." - äiti Teresa

Raija Westergård

Jaa tämä sivu