Mutta kuka oli Helen Keller?

3. heinä, 2022

Mutta kuka oli Helen Keller?

Tämän kotisivuni otsikkoon olen taannoin kirjoittanut aforismin Helen Kelleriltä ja joku kerran kysyikin, että kuka hän oikein on? En tiedä olenko juuri minä oikea ihminen vastaamaan, mutta vastaan silti. Helen Keller nimittäin lukeutuu siihen suureen joukkoon historian unohdettuja "jänniä naisia", joista kirjoittaa myös Maria Pettersson kirjassaan Historian jännät naiset. Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja. Atena Kustannus, 2020:

"Näistä naisista ei kerrottu historian tunneilla. Kirja tutustuttaa yli sataan voimanaiseen, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan, mutta joista harva on kuullut. Historian jännät naiset marssittaa esiin liudan kiinnostavia naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon: kiinnostavia, uskomattomia, kauheita, törkeitä, sankarillisia ja ennen kaikkia jänniä persoonia. Heidän elämäntarinansa saavat lukijan haukkomaan henkeä ja kysymään: miksi en ole kuullut heistä aiemmin?"

Mutta siis Helen Keller? Maria Pettersson kirjoittaa Kelleristä näin: "Helen Keller, kuurosokea, radikaali sosialisti, vammaisten ja työväenluokan puolustaja, joka valmistui ensimmäisenä kuurosokeana yliopistosta, jolla oli oma vaudeville-numero ja jota FBI tarkkaili hänen radikaalisuutensa takia."

Keller syntyi alabamalaisella farmilla ja puolitoistavuotiaana sairastui tuntemattomaan tautiin, jonka seurauksena menetti näkönsä ja kuulonsa sekä aluillaan olleen puhekykynsä. 7-vuotiaana hän sai opettajaksi näkövammaisen Anne Sullivanin, jonka kanssa Keller vietti seuraavat 50 vuotta. Keller valmistui Harvardin yliopistosta 24-vuotiaana ja oli ensimmäinen maailmassa yliopistosta valmistunut kuurosokea. Keller kirjoitti elinaikanaan lukuisia kirjoja, 500 esseetä, kolumnia ja puhetta. Hän sai kaksi USA.n korkeinta siviileille myönnettävää kunniamerkkiä. Mainittakoon, että Keller vieraili myös Suomessa vuonna 1957 ja vierailu on dokumentoitu ja sitä voi seurata  Areenasta:  https://areena.yle.fi/1-50197592 

Helen Kellerin elämänpolku ei ollut helppo, mutta hän sinnitteli aina eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta. Hän on kirjoittanut lukuisia aforismeja, joita on siteerattu laajalti ja myös itse ole niitä lukenut sopivana hetkenä, kuten tällaisena seesteisenä kesäpäivänä, jolloin ei ole kiire minnekään ja aurinko paistaa.

"Maailman parhaita ja kauneimpia asioita ei voi nähdä tai koskettaa, ne on tunnettava sydämellä." (Helen Keller)

Raija Westergård

Jaa tämä sivu