Hautajaisissa

20. syys, 2022

Hautajaisissa

Eilen osallistuin television välityksellä varmaan monien muiden tavoin kuninkaallisiin hautajaisiin, jossa tapahtumassa oli edustettuna kaikki vanhan ajan traditiot kaikessa loistossaan. Niin pitää ollakin, sillä ne ovat tavallaan kiinnityskohtia historiaan, menneisyyteen, ikivanhaan aikaan. Kolme vuotta sitten edesmennyt äitini oli kuningatar Elisabeth II.n ihailija ja seurasi tämän elämää koko ikänsä. Sekä äitini että Elisabet II olivat syntyneet samana vuonna 1926 ja myös siitä syystä kuninkaallinen perhe oli äidilleni tärkeä.

Kuten sanottu, koko siunaustilaisuus kulkueineen jää varmasti monille - ainakin sodan jälkeiselle sukupolvelle - mieleen ja muistikuviin. Voidaan kaiketi sanoa, että kuningattaren mukana vietimme koko 1900-luvun, monet muistot, tapahtumat, kokokohdat ja myös tragediat sekä perhepiirissä että kansainvälisesti. Nyt yksi aikakausi on ohi. Kuningatar on kuollut, eläköön kuningas.

Palaan vielä henkilökohtaisiin muistoihini muutaman vuoden takaa Lontoosta, jonka suuruutta ja asukasmäärää on vaikea hahmottaa pikaisella käynnillä. Kyllä, palatseja piti päästä katsomaan ja niiden koko hämmästytti. Puistot palatsien ympärillä olivat niin ikään suuret ja loisteliaat ja niitä hoidettiin hyvin.

Myös Skotlannissa olen käynyt joku vuosi sitten ja tältä matkalta jäi mieleen ikivanha Edinburg, joka oli säväyttävä ja täynnä yläluokkaista charmia. Sivistyssanakirja sanoo  charmista näin: viehättävyys, viehätysvoima, lumous, taika, lumo, tenho, viehätys. Kyllä, tuota kaikkea Edinburg (kuva ohessa) oli ja vielä hiukan enemmän.

Silloisen työmatkan kohteena oli kuitenkin Glasgow, ja joka matka liittyi erään laboratoriohallituksen kokousmatkaan ja jolla tutustuimme sikäläiseen alan käytäntöön ja innovaatioihin. Bussimatka Glasgowsta Edinburgiin jäi myös mieleen, koska maisemat olivat hieman toista kuin Suomessa. Perinteistä nummimaisemaa ei vielä tässä kohtaa Skotlantia ole, mutta muuten kaunista ja vihreää. Usein satoi, ja sade alkoi äkkiarvaamatta. Eikä tietenkään aina ollut sateenvarjoa mukana.

Vielä erityisesti Skotlannin tapakulttuuriin ja tiettyihin systeemeihin liittyen, tiesittekö muuten että minä olen lady? Ei, en todellakaan syntyperäni mukaan, eikä liity em. matkoihini millään tavalla.  Arvonimi liittyy erääseen toiseen asiayhteyteen, josta kerron toiste. 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu