Politiikan maailmat

20. marras, 2021

Politiikan maailmat

30.11.2021: Marraskuun loppu

Tänään on marraskuun viimeinen päivä ja huomenna alkaa joulukuu ja se oikea joulun odotus. Kokousrintamalta ei mitään uutta kerrottavaa ainakaan tässä vaiheessa. Tiedämme jo, että Tippavaaraan saamme uuden S-Marketin oheistoimintojen kera ensi vuoden aikana niin, että vuoden kuluttua jouluostokset voi halutessaan toimittaa uudessa kaupassa. Onneksi Kirkonkylään kuitenkin jää nykyinen S-Market, jonka mahdollista lähtemistä jotkut ikäihmiset ovat pelänneet. Onneksi siis näin ei tule käymään ja Kirkonkylässä on jatkossakin laadukas ruoka-kauppa.

Niin muuttuu kylämaisema hiljalleen. Tai oikeastaan nyt aika nopeaan tahtiin, jos vertaa viime vuosikymmenien kehitystä paikkakunnalla. Uusi tielinjaus toki on ollut yksi suuri muutoksen avain ja onneksi nyt on ollut paljon kysyntää esimerkiksi tonteille, sekä yritys- että asuinkäyttöön tarkoittettuja paikkoja kysellään kiihtyvään tahtiin.

Edelleen näyttää siltä, että maaseudulle ollaan muuttamassa mieluimmin kuin suurten kaupunkien keskustoihin varsinkin, jos työpaikat antavat siihen tilaisuuden. Etätyö on mahdollistanut aivan uudenlaisen muuttoliikkeen, jollaista ei kaiketi ole nähty Suomessa sitten 1960-luvun, jolloin maaseudulta muutettiin sankoin joukoin esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, jossa työpaikkoja oli paljon enemmän tarjolla. 

Muuttoliikkeet ovat aaltomaisia rakenteita nekin ja muuttuvat aikojen ja elinmahdollisuuksien rajoissa merkittävästi riippuen paikkakunnista. Kun itse olin nuori muuttoliike maaseudulta suuntautui (pääkaupunkiseudun ja Porin lisäksi) Ruotsiin, jonne lähti paljon silloisia tuttujani. Suurinta osaa heistä en ole tavannut sen koommin. Toivottavasti heillä on ollut hyvä elämä siellä missä ikinä ovatkaan.

Kyröskosken ja Kirkonkylän yhdistävälle uudelle (Hämeenkyrönväylän ylittävälle) sillalle Ristamäessä ei ole vielä ainakaan julkistettu uutta nimeä. Todella paljon on tullut hienoja nimiehdotuksia, mutta vielä ei ole mitään päätöksiä nimestä tehty. Tästä kuullaan lisää lähiaikoina.

Sopeuttamistyöryhmän työ jatkuu taas tämän viikon torstaina. Tästäkään ei ole minulla mitään sellaista kerrottavaa, josta olisi kenellekään mitään hyötyä eikä liioin haittaakaan. Palapelin osat ovat edelleen hajallaan, mutta vähitellen niistä kootaan ehdotus, joka kerrotaan luultavammin helmikuussa tai sitten myöhemmin keväällä. 

Sen voin kyllä kertoa, että ns. kiviä ja kantoja käännellään nyt tosissaan ja nähtäväksi sitten jää, millaiseen loppuratkaisuun pääsemme. 

21.11.2021 Blogin siirto toiseen osoitteeseen

Ilmoitan jo tässä vaiheessa, että tulen siirtämään tämän Politiikkablogini toiselle kotisivulleni www.auringonasema.fi lähiaikoina, koska minun ei kannata ylläpitää kahta kotisivua (ja pääasiassa blogeja varten) varsinkin, kun ne molemmat muuttuivat maksullisiksi jokin aika sitten.  Toki summat eivät ole isoja, mutta kuitenkin.

Mutta vielä toistaiseksi jatkan jonkinaikaa Politiikkablogiani tällä paikalla. 

15.11.2021 Kh.n kokous

Kun aloin kirjoittamaan tähän tekstiä, huomasinkin, että minähän olenkin pöytäkirjan tarkastaja. Onneksi huomasin, vaikka nykyään tarkastus on helppo verrattuna aikaisempaan, jolloin käytössä oli paperiversio ja piti mennä vartavasten kunnantalolle. Oli aina aikaavievää puuhaa, vaikka toki nykyisinkin pitää olla tarkkana, tottakai.

Oikeastaan eilisestä kokouksesta ei ole mitään sellaista kerrottavaa, jonka voisin tässä julkaista. Siis on muistettava julkisuusperiaate, minun tehtäväni ei todellakaan ole olla tiedottaja, vaan sen hoitavat eri henkilöt kuntaorganisaatiossa. 

Aluevaaleista sen verran, että minua lähestytään nyt monelta suunnalta, että lähdenkö ehdokkaaksi tammivaaleihin 2022. Vielä en ole lupautunut, mutta vielä on hetki aikaa pohtia, koska joulukuussa on viimeistään tiedettävä. Minusta on aika pieni mahdollisuus päästä läpi, mutta suuri mahdollisuus (jos on ehdokkaana) joutua johonkin lautakuntaan, jossa sitten työtä riittäisi.

Olen myös empinyt ehdokkuutta syystä, että en haluaisi olla pelkkä "äänienkerääjä", vaan ihan täysillä olisin ehdokkaana, rakentaisin mainoskampanjan ja kiertäisin Pirkanmaata ensisijaisena tavoitteena päästä läpi maakuntavaltuustoon. Mutta nyt näyttää kuitenkin siltä ettei läpimeno ole mahdollinen. Toki ihmeitä aina tapahtuu, mutta tuskin minun kohdallani tässä kohtaa. Ja olen sitäpaitsi sen verran mustavalkoinen luonne eli jos olen mukana jossain, olen sitä täysillä tai en ole mukana ollenkaan. 

Onneksi vielä voi harkita ehdokkuutta hetken, mutta tässä vaiheessa ajatukseni ehdokkuudesta ovat tällaisia kuin tähän kirjoitin. 

1.11.2021 Kunnanvaltuuston kokous

Puheenvuoroni (ryhmäpuheenvuoro ja muutosesitys) valtuuston kokouksessa:

1.11. -21: Arvoisa rouva puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja yleisö!

Me vasemmiston valtuustoryhmänä teimme toukokuussa -21 aloitteen Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen liikkumisalueen laajentamiseksi Tampereen kaupunkiin, jonka aloitteen vammaispalveluiden päällikkö on valmistellut asianmukaisesti, huolella ja ammattitaidolla. Todella hyvää työtä, kiitokset hänelle!

Tätä aloitetta käsittelimme aiemmin myös kunnanhallituksessa, jolloin ei ollut vielä näkyvillä eurovaikutus, mutta nyt tänään tässä käsittelyssä hintalappu on tiedossa, joka on noin 20 000 - 30 000 euroa. Tämä summa siis syntyisi, jos kuljetuspalvelujen liikkumisalue laajennettaisiin Tampereelle.

Taustasta sen verran, jotta yleisökin tietää mistä on kyse: vammaispalvelulaki lähtee siitä, että pyörätuolia käyttävällä tai jollain muulla tavalla rajoitteisella henkilöllä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkumiseen. Syyskuussa hämeenkyröläisiä kuljetusasiakkaita oli 126 henkilöä ja vammaispalvelulain 6.n pykälän mukaan matkoja myönnetään esimerkiksi pyörätuolia käyttävälle henkilölle 18 yhdensuuntaista matkaa + välttämättömät työhön ja opiskeluun liittyvät matkat naapurikuntiin. Eli näitä mainittuja naapurikuntia on Ylöjärvi, Nokia, Sastamala ja Ikaalinen. Lisäksi myönnetään yksi edestakainen matka Tampereelle 1 x kk.ssa, joka täytyy siis anoa hyvissä ajoin vammaispalveluista eli päätös voi tilanteesta riippuen joskus kestää.

Arvoisa rouva puheenjohtaja!

Tässä aloitteessa ei ole kyse luiskasta, kaiteista tai vessan tukikahvoista. Nyt on kysymys yhdenvertaisuudesta, inhimillisyydestä, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta sekä eriarvoistumisen ehkäisemisestä, josta mainitaan myös meidän kuntastrategiassamme. Tottakai ymmärrän sopeuttamisohjelman idean eli nyt kaikki kivet käännetään. Uusi sote tulee ja perusturva menee, ja jotain muutakin voi siinä sivussa mennä ns. pesuveden mukana, mutta siitä huolimatta, kaikesta huolimatta me vasemmistoryhmänä teemme muutosesityksen, että aloitteemme 6/2021 eli tämän kokouksen pykälä 68 vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden liikkumisalueen laajentaminen Tampereen kaupunkiin hyväksytään tällaisenaan kuin se tässä on kirjoitettu.

Muutosesityksen eurovaikutus on siis noin 20 - 30 000 euroa, joka on kokonaiskuvassa varsin pieni summa. Pyörätuolia käyttävälle ihmiselle, kuntalaiselle, päätös olisi kuitenkin suuri asia ja tärkeä osoitus yhdenvertaisuudesta ja siitä, että me Hämeenkyrössä todella arvostamme kaikkia kuntalaisia muutenkin kuin vain juhlapuheissa. Kiitos!

1.11.2021 Muutosesitys pykälään 68:

Me Hämeenkyrön Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitämme, että valtuustoaloite 6/2021; vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen liikkumisalueen laajentaminen Tampereen kaupunkiin - aloite hyväksytään niin kuin se on kirjoitettu.

Hämeenkyrössä 1.11.2021

Nimet (Vasemmistoliiton valtuustoryhmä)

Ps. Tottakai muutosesityksestä äänestettiin - ja hävittiin 26 - 9!

26.10. -21: Eräänä harmaana aamuna

Oli jälleen tavanomaisen pitkä kh.n kokous eli kun klo 16 aikaan lähdin liikkeelle kotoa käsin, takaisin palasin juuri ennen iltauutisia klo 20.30. Mutta eipä mitään, tämä on ollut minulla tiedossa jo edelliseltä kaudelta, jolloin siis olin kokouspiirissä mukana valtuuston puheenjohtajiston mukana läsnäolo- ja puheoikeudella, mutta ei päätösoikeudella.

Siis tosiasia on, että kun kuntapolitiikkaan lähtee mukaan, on oltava tiedossa ajankäyttö ja sen hallinta, koska todellakin aikaa tässä menee. Mutta ei todellakaan turhaan, koska paljon turhempiin ihminen käyttää aikaansa, kuten esimerkiksi Facebookin trollaamiseen. Onko tässä maailmassa mitään sen turhempaa?

Vielä pitkistä kokouksista sen verran, että muistan ainakin yhden valtuuston kokouksen, jolloin vielä puolenyön aikaan pähkäiltiin asioita. Valitettavasti en muista asiaa, mutta ainakaan silloin yöllä ei tullut päätöstä puoleen eikä toiseen. Taisi joku sitten viimein ehdottaa pykälän lähettämistä uudelleenvalmisteluun.

Mutta eiliseen kokoukseen. Koskilinnan isot valaisimet (Paavo Tynellin suunnittelemat) pääsivät lopulta arvoiseensa ympäristöön eli menivät kaupaksi ja minusta kohtuullisen hyvällä hinnalla. Siis ihan aina ei kannata uskoa, mitä Timin Sanomat kirjoittaa! Valitettavasti meillä kh.n jäsenillä ei ole vielä lupaa julkistaa ostajaa/valaisimien tulevaa kotia, mutta siitä kyllä tiedotetaan lähipäivinä.

Lisäksi kh.n asialistalla oli mm. Saskyn pääoman korotusta, elinkeinojohtajan viran täyttämistä, tulo- ja kiinteistöveroprosentteja, muutostalousarvio sekä taloussuunnitelma 2022-2024. Erittäin monipolvisia keskuteluja käytiiin ja päätöksiä tehtiin, joita sitten vielä päästään kertaalleen ruotimaan valtuuston kokouksessa ensi maanantaina eli 1.11.

Koska asialistat ja pöytäkirjat ovat kuulemma "kiven alla" eli erittäin vaikeasti löydettävissä ja monen klikkauksen takana kunnan nettisivuilla, linkitän pöytäkirjan tähän suoraan.Tämän päivän aikana varmaan pääsette lukemaan mm. kh.n kokouksen pöytäkirjaa osoitteessa: https://hameenkyro.cloudnc.fi/fi-FI

Minulla muuten on sähköpostiosoite vaihtunut eli vanha (raija.westergard@hameenkyro.fi) ei ole enää voimassa. Löydät uudet yhteystietoni yläpalkin osiosta "Yhteystiedot".

12.10.2021: Kokousuutisia

Eilisessä hallituksen kokouksessa oli läsnä varsinaisen paikallaolevan jäsenistön lisäksi kaksi varajäsentä ja yksi jäsen joutui poistumaan kesken kokouksen eli jokseenkin harvinainen tilanne poissaolojen suhteen, koska poissolot kokouksesta ovat aika harvinaisia. Toki ihmiselle tulee erilaisia elämäntilanteita eteen, ja siinä mielessä on hyvä, että on olemassa varajäsenjärjestelmä.

Kansalaisopistosta puhuttiin jälleen laajasti ja monipolvisesti. Toki asia tulee vielä valtuuston ratkaistavaksi, joten todennäköisesti sielläkin kuullaan samat asiat vielä kertaalleen. Yleisesti ottaen yhteistyö Saskyn kanssa näyttää olevan jo selviö, ellei jotain merkittävää tule esiin viime tipassa.

Kannattaa muuten muistaa ettei kansalaisopistossa opiskelu ole sidottu millään tavalla kuntarajoihin. Itsekin olen vuosien saatossa opiskellut mm. Sastamalan opistossa, Pirkan opistossa ja Tampereen työväenopistossakin. 

Pykälä 257 Valtuustoaloite 6/2021; vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden liikkumisalueen laajentaminen Tampereen kaupunkiin keskustelutti myös, ja puolustin aloitetta parhaani mukaan muuten, mutta - kuten moni muukin huomasi - aloitteen vastauksessa ei ollut eurovaikutusta eli hintalappua! En ymmärrä, miksi hintaa ei ollut huomattu kirjoittaa aloitevastaukseen! Ilmaisin toiveeni muiden mukana siitä, että kun aloitetta käsitellään valtuustossa, silloin pitää olla hintalappu näkyvissä. Toki, eihän se hinta voi niin kovin suuri summa olla / vuosi, mutta kuitenkin on tärkeä pointti asiaa käsiteltäessä. Siis tähän aloitteeseen palaamme vielä todennäköisesti jo seuraavassa valtuuston kokouksessa 1.11.2021. Toivon myös vilkasta keskustelua silloin, koska asia on tärkeä! Ps. (15.10. -21): Olen tänään pyytänyt esittelijältä  pykälään lisäselvitystä (eurovaikutus) valtuuston esityslistaan, joten eiköhän tästä vielä saada ainakin keskustelua, jos ei muuta!

Tämänkin kokouksen pöytäkirja luettavissa aikanaan täältä: https://hameenkyro.cloudnc.fi/fi-FI

8.10.2021: Kotisivun osoite

Tämän kotisivuni osoite muuttuu eli jatkossa löydätte sivun (noin parin vuorokauden kuluttua) osoitteessa www.westergard.fi.

Nykyinen sivuni on ollut ns. ilmaissivu ja muuttuu nyt maksulliseksi, onneksi ei kuitenkaan kovin kalliiksi/vuosi, mutta kuitenkin. Ja siksi myöskin osoite muuttuu fi-päätteiseksi. Ehkäpä olen ollut jo kyllin kauan ilmaisasiakkaana, joten Simplesite (kotisivupalvelun tanskalaistuottaja) katsoo nyt, että olisikohan tuonkin "akan" jo aika maksaa tästä jotain!

Olen ollut kuitenkin tyytyväinen Simpesiten palveluun. Kaikki on toiminut loistavasti ja apua on saanut aina tarvittaessa nopeasti ja vaivattomasti. Ja onhan se niin, että hyvästä palvelusta kannattaa aina maksaa. Ja kuten nimikin sanoo, sivu on todella "simppeli" eli helppo ja looginen tumpelommankin käyttäjän tarpeisiin.

Kunnanhallituksen viime maanantain kokouksessa ei tapahtunut mitään ihmeellisempää. Toki keskustelua käytiin mm. sopeuttamisohjelmasta, joka muuten  alkaa osaltani tänään Eero Laesterän haastattelulla. Mielenkiintoisia aikoja odotellessa!

28.9.2021 Valtuuston kokous

Tässä oma puheenvuoroni (ryhmäpuheenvuoro) kokouksessa Vasemmistoryhmän aloitteesta:

27.9. 2021. Arvoisa rouva puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, muut läsnäolijat!

Teemme Vasemmistoliiton ryhmänä muutosesityksen päätösehdotukseen, jossa todetaan maksuton aamupalatarjoilu peruskoululaisille kustannusvaikutuksiltaan liian suureksi ja todetaan aloite loppuun käsitellyksi. Huomautan ennen kaikkea laskutavasta, jolla tämä kustannusvaikutus on laskettu. Miten hinta per oppilas Hämeenkyrössä voisi olla 2.20 euroa, kun naapurikunnassa on laskettu 50 centtiä/per oppilas? Siksi haluamme palauttaa aloitteen uudelleen valmisteluun ja laskemaan kustannusvaikutus uudelleen ja kustannustehokkaasti. Ylöjärven laskutavasta voi ottaa mallia.

Nostaisimme tässä kohtaa esiin myös oppilaiden sosioekonomiset erot, joka on yksi tärkeä peruste miksi aamupala olisi tärkeä. Kun puhutaan ydinperheestä, helposti tulee mieleen länsimaisen perheen kuvasto: isä, äiti ja kaksi lasta ja perheessä kaikki on hyvin. Mutta tosiasiassa perheet ovat erilaisia, vanhemmilla, tai jos onkin vain yksi vanhempi, saattaa olla ongelmia arjen hallinnassa, saattaa olla työttömyyttä, sairautta, päihde- ja mielenterveyden ongelmia, köyhyyttä, osattomuutta jne.

Myös ruokailukulttuuri sinällään on muutoksessa. Monissa perheissä ei kukaan syö aamupalaa, ei ehdi, ei ole nälkä juuri silloin jne. Tai ei ole mitään syötävää kaapissa? Näitäkin perheitä valitettavasti on.

Arvoisa rouva puheenjohtaja! Hämeenkyrön Vasemmistoliiton ryhmänä esitämme pykälän lähettämistä uudelleenvalmisteluun, koska nyt vastaus aloitteeseen ei ole hyvän hallintotavan mukaan valmisteltu eli avoin, täsmällinen ja analyyttinen.

Muutosesitys:

Kunnanvaltuuston kokous 27.9.2021 Pykälä 59 Valtuustoaloite 1/2021; maksuton aamupalatarjoilu peruskouluihin

Muutosesitys: Vastaus valtuustoaloitteeseen ei ole hyvän hallintotavan mukaan valmisteltu eli avoin, täsmällinen ja analyyttinen. Esitämme, että valtuustoaloite palautetaan uudelleen valmisteluun.

Hämeenkyrössä 27.9.2021

Hämeenkyrön Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Ja mitä sitten kokouksessa tapahtui olikin  aika monimutkainen prosessi, jopa sekava, mutta sen voitte itse tulkita pöytäkirjasta, joka aikanaan tulee tänne: https://hameenkyro.cloudnc.fi/fi-FI 

Mutta kuten arvata saattaa, aloitteemme ei saanut vihreää valoa miltään puolueelta, mutta saattaa kuitenkin "jalostua" matkalla ja oppilaille kuitenkin tarjottaisiin jotain - energiapatukka - siis hyvä kun edes jotain. Eli kai tähän aloitteen etenemiseen joka tapauksessa täytyy sitten olla jollain tavalla tyytyväinen.

Valtuuston kokouksen 27.9. -21 tallennetta voit katsoa täältä: https://www.facebook.com/hameenkyro 

23.9. -21 Koskilinnan varjossa

No niin, Koskinna (pykälä 238) sitten myydä täräytettiin 20.9 kokouksessa ja on sanottava etten itse ole myynnistä enkä ostajasta ihan täysin vakuuttunut. Ja hintahan oli pilkkahinta, jolla kuulemma ei ollut oikeastaan merkitystä, pääasia, että päästiin Koskilinnasta eroon!

Toki ymmärrän ison ja vanhan rakennuksen ylläpitokulut ja remonttien tarpeet, mutta siitäkin huolimatta minua epäilytti kauppa ja epäilyttää edelleen. Mutta minkäs teet, jos kh.n enemmistö oli myynnin kannalla. Me kolme viisasta naista (voi olla ettemme ole viisaita kaikkien mielestä) vain halusimme siirtää kauppaa esimerkiksi viikolla lisätietojen (siis ostajasta lisätietoja) saamiseksi, koska tuntuu oudolta lyödä kauppa kiinni puolen tunnin sisällä siitä, kun meille ilmoitettiin ostajan nimi! Mutta eipä meidän siirtoesitys onnistunut sekään vaan nuija kopahti aika äkkiä, siis todellakin liian äkkiä. Mutta näillä nyt sitten mennään ja ihmetellään sivusta Koskilinnan tulevaisuutta. 

Kh.n asialistalla oli myös pari aloitetta, josta toista ( 236 talousarvioaloitteen käyttöönotto Hämeenkyrön kunnassa) vastustin ja toista ( 235 maksuton aamupalatarjoilu peruskouluihin) puolustin. Yritin todellakin perustella maksutonta aamupalaa peruskouluissa, että miten on tärkeä, koska ruokailukulttuuri on muuttunut ainakin siitä, kun olen itse käynyt peruskoulua (silloista kansakoulua). Näyttää siltä ettei nykyperheissä enää kukaan syö aamupalaa, ei ehdi, ei ole nälkä... Miten siis lapset oppisivat siihen, jos vanhemmatkaan eivät syö kotona aamupalaa? Voi vain kuvitella, miten lapsella/nuortella on todella nälkä puoliinpäiviin mennessä, kun kouluruoka tarjoillaan. Ja sitten pitäisi vielä oppiakin jotain siellä koulussa.

Molemmat aloitteet käsitellään valtuuston kokouksessa tulevana maanantaina eli todennäköisesti menevät molemmat äänestykseen. Muuten, sain kokouksessa perustavaa laatua olevaa infoa eriävästä mielipiteestä eli se on kuulemmma turhaa, vaikka itse olen ajatellut aina, että kun sellaisen jättää käsiteltävän asian yhteydessä, on oikeutettu paasaamaan päätöksestä jatkossakin. No, maailma muuttuu, mutta aion paasata silti!

Tässä nämä tärkeimmät viime kokouksen tiimoilta. Valtuusto siis kokoontuu 27.9. eli sitä odotellessa. 

16.9. -21 Sopeuttajat

Viimeisimmässä kh.n kokouksessa 13.9. käsiteltiin jälleen monia tärkeitä asioita. "Aikaa menee ja tupakkia", kuten joku joskus mainitsikin ja joka on ihan totta. Itse otan nuo kokouspäivät ihan työn kannalta - tottakai - enkä siis ole enää maanantaisin (enkä myöskään perjantaisin) normaaleissa päivätöissäni muutenkaan. Normaali eläkeikä on jo osaltani takanapäin, mutta vielä olen kuitenkin työn syrjässä kiinni 40%.lla. Mutta horisontti on jo näkyvissä.

Pykälässä 223 Sopeuttamisohjelma ja pykälän kuvaustekstissä sanotaan näin: Talousarviossa 2021 mainittiin, että se joudutaan hyväksymään pahasti alijäämäisenä. Sitä ei voida sellaisenaan toteuttaa, vaan tilanteen korjaamiseen tarvitaan kuntalain tarkoittama talouden tasapainottamisohjelma. Tasapaino-ohjelman suuruudeksi arvioitiin tuolloin 5 milj. euroa kestoksi kolme vuotta. Arvioiden todettiin olevan alustavia. Muutostalousarvio hyväksyttiin valtuustossa 26.4.2021. Muutostalousarviossa ei päästy hallituksen alunperin asettamaan toimintakatetavoitteeseen. Muutostalousarvion hyväksymisen yhteydessä todettiin, että syksyllä tehdään vielä uusi muutostalousarvio. Syksyn muutostalousarvioon oli tarkoitus ottaa mukaan ne asiat, joita ei voitu ottaa vielä mukaan kevään muutostalousarvioon, koska ne vaativat erillisen päätöksen. Toimintakatetavoite muutostalousarviolle oli 58,4. Muutostalousarvion toimintakate oli 59,9 milj.euroa.

Siis tottakai on selvää, että sopeutamistarvetta on, mutta kokouksessa tein kuitenkin muutosesityksen liittyen siihen, tarvitaanko konsulttia avuksi tekemään tätä ohjelmaa? Perustelin kantaani konsultin "hintalapulla" ja että minun mielestäni työ pitäisi tehdä kunnan omana virkamiestyönä. Ainakin itse arvostan kunnan talousosaamista (eikä siis nykyinen talousahdinko johdu todellakaan sen puutteesta). Siis esitin ja hävisin, koska kukaan ei kannattanut, joten pulinat pois siltä osin.

Muuten olen sitä mieltä, että jos konsultti Eero Laesterä ei onnistu sopeuttajana, niin sitten ei onnistu kukaan. Hän on huippua koko Suomen mittakaavassa ja varmasti osaa asiansa. Siis vastustin konsulttia ylipäätään, en Laesterää henkilönä tietenkään.

Niin, ja mikä merkillisintä, pääsin myös itse mukaan tähän sopeuttamistyöryhmään! Ei, en ehdottanut tällä kertaa itse itseäni, vaan eräs kokouspiiristä huomasi, että ohjausryhmässä on edustettuna vain kolme puoluetta valtuuston 7 puolueesta! Ja näin ollen päätimme yksimielisesti, että kunnanhallituksen jäseninä minä ja Keskustan edustaja pääsimme mukaan ryhmään. KD ja Vihreät siis puolueina puuttuvat, mutta heidän edustuksensa valtuustossa on vain yhteensä kolme valtuutettua 35.stä. Itse näen, että nyt demokratia kuitenkin  toteutuu tässä pääosiltaan. Hienoa, joku oli tarkkana!

Saimme myös pykälään 222 tilannekatsauksen YT-menettelystä, joka tuntuu kovasti puhuttavan kuntalaisia:  Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen. Pirkanmaan julkisilla palveluilla on sen jälkeen vain yksi järjestäjä, joka on vastuussa pelastuspalvelujen lisäksi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluista että erikoissairaanhoidosta. Hyvinvointialue vastaa vuodesta 2023 lähtien muun muassa seuraavista julkisista palveluista: Perusterveydenhuolto, esim. terveysasemien vastaanottotoiminta ja vuodeosastot Erikoissairaanhoito, esim. Taysin sairaalat Ensihoito, esim. ambulanssit Palo- ja pelastustoiminta Suun terveydenhuolto Mielenterveys- ja päihdepalvelut Äitiys- ja lastenneuvolat Aikuissosiaalityö Lastensuojelu Vammaispalvelut Ikääntyneiden asumispalvelut Kotihoito Kuntoutus.

Tämä on jo selvää (jos ei mitään ihmeellistä tapahdu), että uusi hyvinvointialue käynnistyy v. 2023 alusta ja nuo edellämainitut palvelut ja henkilöstö siirtyy toisen hallinnon alle. Mutta todellakin ennennäkemättömän suuri muutos tämä tulee olemaan koko kuntakentässä saati perusturvassa. Toivoa sopii myös, että muutoksen tuulet raikastavat (joillakin palvelusektoreilla) edelleen vallitsevia ummehtuneita ja vanhanaikaisia käytänteitä ja erityisesti huonoa työilmapiiriä!  

Kokouspöytäkirja luettavissa täältä:  https://hameenkyro.cloudnc.fi/fi-FI 

10.9. 2021 Kaavoihin kangistuvako? Ei todellakaan!

Kh.n 6.9. kokouksessa minut valittiin Kaavatoimikunnan jäseneksi ja myös sen varapj.ksi. Kiitos valitsijoille. Kyllä, jälleen esitin itse itseäni, koska koen, että ko. toimikunnassa on tärkeää olla mukana, koska juurikin yleiskaavoitus on kunnan tärkeimpiä tehtäviä tulevaisuuden kannalta ja vielä tärkeämpi nyt, kun Hämeenkyrön väylä pian valmistuu. Kaavatoimikunnalla on siis tärkeä tehtävä myös maankäyttöpoliittisissa tavoitteissa kuntastrategian näkökulmasta. Toimikuntaan tulee jäseniä myöskin elinympäristölautakunnasta ja lupajaostosta, sekä viranhalitijoista kunnanjohtaja, elinympäristöjohtaja, kaavoituspäällikkö ja kaavasuunnittelija. Mielenkiinnolla odottelen näitäkin kokouksia.

Yrityspalvelut Oy on puhuttanut viime päivinä laajasti ja muutosta ollaan työstämässä, kuten ollaan monesta suunnasta jo kuultu. Vielä ei ole lukittu mitään ratkaisevaa, mutta esitys on tulossa. Itse olen sitä mieltä, että joku muutos kyllä tarvitaan tässä ja pikaisesti sittenkin. Tästä käytinkin puheenvuoron 6.9. kokouksessa ja että kun puhutaan "ketterästä" organisaatiosta, niin tässä kohtaa pitäisi jo suorastaan juosta! Nimittäin uusi Hämeenkyrönväylä valmistuu tuota pikaa ja meidän pitää olla valmiina (ehkä olisi pitänyt olla jo ajat sitten). Vielä ei ole liian myöhästä, mutta pikamatkalle jo meitä kuulutetaan, jos urheilutermillä asiaa kuvailee.

Alueuutisiinkin päästiin eilen, tosin aihe ei ollut mukava, vaikkakin yt-neuvottelut sotelinjauksen tiimoilta on ollutkin tiedossa jo pitkään. Yt-menettely koskee kunnan puolta henkilöstöä eli noin 350-400 henkilöä on neuvottelujen piirissä. Varmasti tämä tuottaa paljon kysymyksiä ja epävarmuutta henkilöstön parissa, mutta parasta vaan malttaa mielensä, koska muutoksista kyllä meille (olen siis itsekin vielä 40 % kunnan palkkalistoilla) ilmoitetaan ajoissa. 

Vaikka itse olen siis pian eläköitymässä eikä oma maailmani yt-menettelystä ja tulevista sotemuutoksista kaadu, silti - tottakai- kannan huolta kunnan henkilöstön asemasta. Mutta tällä hetkellä ei ole syytä paniikkiin (eikä varmasti myöhemminkään), koska edelleen sotepalvelut kunnassa hoidetaan työnantajasta riippumatta. Mutta varmasti jotain muutoksia tulee ja niitä jäämme odottelemaan.

Ps. Sorry, sanottakoon taas tässä vaiheessa ainakin uusille lukijoilleni, että minulle tulee paljon "pianovihreitä" eli painovirheitä, ja usein korjailen tekstiä useita kertoja ennen julkaisua ja vielä sen jälkeenkin. Minulla on nimittäin dysleksia eli lievä lukihäiriö, joka vaikeuttaa eritoten kirjoittamista. Olen tullut tietoiseksi dysleksiastani vasta nyt myöhemmällä iällä,  mutta eipä tuo kovin paljon ole tahtia haitannut, sillä olen aina ollut kova flikka kirjoittamaan. Mutta sen se tekee, että kirjoitusvirheiden korjaamiseen on aina varattava rutkasti aikaa.

30.8. -21: Pohdintaa

Oikeastaan en tiedä, miten tarkasti voi kirjoittaa ja analysoida kunnanhallituksen kokouksia, koska nämä (kokoukset) ovat kuitenkin suljettuja kokouspiirejä eli keskustelut käydään ns. suljetuin ovin ja ovat luottamuksellisia.

Jotain kuitenkin aion kirjoittaa, koska samat asiat voi kuka tahansa lukea tarkistetuista pöytäkirjoista. Myös paikallinen riippumaton verkkolehti Timin Sanomat käsittelee mm. kunnanhallituksen päätöksiä, mutta minusta tulkinnat ovat toisinaan vähän sinnepäin. Minusta em. Timin Sanomat ei ole ainakaan puolueriippumaton, mutta toki toimittaja voi kirjoittaa juttujaan riippumatossa ja on siksi "riippumaton", eikö niin?

Olen hallituksessa Vasemmiston ainoa edustaja kun Demareilla, Kokoomuksella, Keskustalla ja Ps.llä on kaikilla 2 edustajaa kullakin. Tästä johtuen joudun ehdottamaan itse itseäni joihinkin tehtäviin, kuten tein viime kokouksessa hallitusedustajaksi sivistyslautakuntaan. Hävisin äänestyksen 9-8, mikä ei tullut edes yllätyksenä. 

Olin aikeissa esittää itseäni myöskin konsernipaikalle (Yrityspalvelut), mutta puheenjohtajan nuija oli minua nopeampi. Näin käy joskus, mutta jatkossa oltava "kärppänä" puheenvuoropyynnöissä.

Tästä huolimatta aion pitää pintani niin hyvin kuin osaan ja pystyn. Uskon keskusteluun ja oikeamielisyyteen ja koska kaikki toimimme kuitenkin kunnan parhaaksi oman kokemuksensa ja näkemyksensä mukaan. 

Tänään ei ole kh.n kokousta, mutta tämän jälkeen kaikki syyskauden maanantait ovat kokouspäiviä syyslomaa ja itsenäisyyspäivää lukuunottamatta. 

Menneellä viikolla oli myöskin yksi koulutustilaisuus, jossa saimme "madon lukuja" kunnan taloustilanteesta HTT Eero Laesterän johdolla. Laesterä varmasti tietää, mistä puhuu, koska väitöskirjansakin käsitteli finanssikriisejä Suomen kunnissa. Hän on toiminut myöskin kuntaliitosselvitysten selvitysmiehenä ja kuntatalouden asiantuntijana. Ja on ollut 1980-luvulla harjoittelijana Hämeenkyrön kunnassa!

Siis Hämeenkyrön taloustilanne on surkea, siitä ei päästä mihinkään. Nyt tarvitaan kunnon kulukuria, tuskin enää pelkkä tasapainotusohjelma riittää. Ja koska palkat ovat kunnan suurin menoerä, niin eipä liene vaikea arvata mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Mutta miten voidaan säästää henkilöstökuluissa niin ettei palvelut kärsi oleellisesti?

Ja samaan aikaan kun kärvistellään talouspaineissa, kuntaan pitäisi saada uusia veronmaksajia ja mieluusti paljon. Millä heitä houkutellaan? Työpaikoilla, asunnoilla, hyvillä liikenneyhteyksillä, ensiluokkaisilla palveluilla jne?

Talouspaineissa usein päädytään veroprosentin nostoon, jota ei ainakaan Hämeenkyrössä voi enää nostaa, koska alkaa olla "tapissa" samoin kuin kiinteistöveroprosentitkin, vaikka jotain merkillistä siinä onkin. 

Entä mitä voitaisiin myydä? No tontteja tietenkin sekä kunta että yksityiset maanomistajat. Ja metsääkin voisi myydä ja toki muutakin omaisuutta, jota emme enää itse tarvitse. Näin ainakin itse toimisin, mutta - kuten sanottu - kunta ei toimi niin kuin yksityinen ihminen tai yritys. Kunnan pitää olla voittoa tavoittelematon  eli kaikki mikä tulee on myöskin pistettävä menemään - kuntalaisten parhaaksi tietenkin!

18.8.2021: uusi valtuustokausi 2021-2025 käynnistynyt!

Virallisesti uusi valtuustokausi käynnistyi jo 1.8.2021 ja uuden valtuuston ensimmäinen järjestäytymiskokous oli 16.8.2021. Minä olen uudella neljännellä valtuustokaudellani kunnanhallituksen jäsen, joka on minulle ennestään tuttua sikäli, koska olin viime kaudella valtuuston 1. varapj. ja siis jo siinä ominaisuudessa mukana hallituksen kokouspiirissä puheoikeudella, mutta ilman päätösvaltaa. Eli tavallaan "harjoittelin" yhden valtuustokauden ko. tehtävää ja nyt siis varsinaisena jäsenenä jatkossa.

Ryhmyrinä eli valtuustoryhmäni puheenjohtajana en enää halua jatkaa (olin siinäkin hommassa jo kaksi kautta eli yhteensä 8 vuotta), enkä ole myöskään varajäsenenä missään lautakunnassa joten keskityn jatkossa kunnanhallitus- ja valtuustotyöskentelyyn. Minusta tuntuu, että näissä on ihan riittävästi hommaa yhdelle ihmiselle, mutta toki otan vastaan joitakin mahdollisia tehtäviä, joita kunnanhallitus asettaa. Näistä kuullaan jatkossa enemmän, kunhan hallituksen kokoukset pyörähtävät käyntiin 23.8.-21 alkaen. 

Mutta - kuten tähänkin asti - tulen tekemään työtä puhtaalla sydämellä, järjellä ja sydämen sivistyksellä niin hyvin kuin suinkin pystyn. En koskaan unohda ihmistä, tavallista kuntalaista suurten päätösten taakse ja toimin aina arvomaailmani mukaisesti rehellisesti ja arvokkaasti. Humanismi, inhimillisyys, maalaisjärki ja arjen valinnat ohjaavat kaikkia päätöksiäni, mutta pilvilinnoja en rakenna - sen verran olen oppinut vuosien saatossa.

Missään nimessä en harrasta ns. pelin politiikkaa, juonittelua tai  suhmurointia, valitettavasti tällaistakin on myöskin kuntapolitiikassa, tiedän, koska olen itse joutunut  kohteeksi.  Mutta selviydyin, vaikka teki kipeää enemmän siksi, koska "omat koirat" purivat. 

Laitan puheenvuorojani ym. edelleen tälle politiikkasivulle siinä järjestyksessä kun kausi etenee. Tervetuloa seuraamaan! 

Ps. Käy lukemassa epäpoliittista blogiani täältä: www.auringonasema.fi  

Historiaa: puheitani valtuustossa v. 2008 - kevät 2021

Tässä puheita ja kannanottojani Hämeenkyrön valtuustossa alkaen  v. 2008 kesän 2021 vaaleihin asti. Valitettavasti kaikkia puheenvuoroja en ole muistanut tallentaa, mutta suurin osa kuitenkin on ollut säilöttynä koneeni uumenissa. Nyt tässä muutamia tärkeimpiä puheita vuosien varrelta. Ensimmäisenä uudemmat.

Vasemmiston valtuustoryhmän kaksi aloitetta 24.5.2021

1. VALTUUSTOALOITE HÄMEENKYRÖ- LIPUN KÄYTÖN MAHDOLLISTAMISEKSI KAIKILLE KUNTALAISILLE

Aloitteen tekijä: Vasemmiston valtuustoryhmä

Uuden tieliikennelain mukaan linja-autoliikenne muuttui markkinaehtoiseksi, se tarkoitti sitä, että samalla Läntinen seutulippusopimus päättyi 31.5.2019. Hämeenkyrön kunta otti 1.5.2019 alkaen käyttöön Hämeenkyrö- lipun, jossa linja-autolipun asiakashintaa alennetaan hämeenkyröläisille myönnetyllä palvelusetelillä. Lippu toteutetaan Matkahuollon matkakortille ladattavalla 30 matkan sarjalipulla, joka on voimassa 60 päivää ostopäivästä ja on henkilökohtainen. Lippua voi käyttää Länsilinjojen, Rautaveden Liikenteen ja Väinö Paunun vuoroilla. Nysse- liikennettä varten tarvitsee oman lippunsa.

Lipun hinnoittelu menee matkan pituuden mukaan. Alla hinnoittelu ja palvelusetelin arvo: km kokonaishinta palveluseteli asiakashinta: https://www.matkahuolto.fi/matkustajat/hameenkyro-lippu 

Lippu- uudistus on sinänsä ollut hyvä työssäkäyville ja opiskelijoille, mutta lyhyen voimassaoloajan vuoksi ei hyödytä satunnaisempaa joukkoliikenteen käyttäjää. Hämeenkyrön kunta on sitoutunut Hinku- kuntien verkostoon, jossa tavoitteena on 80% päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta ja liikenteen päästöjen vähentäminen on tässä olennaisena keinona.

Myös Hämeenkyrön nuorisovaltuusto on esittänyt toiveensa edullisemmasta joukkoliikenteestä, jotta nuoret pääsisivät kulkemaan niin taajamien välillä kuin Tampereen suuntaankin. Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Hämeenkyrö- lipun voimassaoloaikaa pidennettäisiin 12 kuukauteen ja että lippuun tulisi omat hinnoittelunsa lapsille ja nuorille.

24.5.2021 Hämeenkyrön Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

2. VALTUUSTOALOITE. Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen liikkumisalueen laajentaminen Tampereen kaupunkiin.

Hämeenkyrössä kuntaraja määrittää sen mihin vammaispalvelulain mukaan voidaan matkustaa taksilla. Tällä hetkellä kunnat joihin voidaan matkustaa ovat Ikaalinen, Sastamala, Nokia ja Ylöjärvi eli Hämeenkyrön rajanaapuri kunnat. Tampereelle voi tämänhetkisen tulkinnan mukaan matkustaa vain yhden kerran kuukaudessa. Tampere tulee katsoa toiminnalliseksi lähikunnaksi, koska Tampereella sijaitsee lähin verovirasto, tiettyjen pankkien konttorit, joita Hämeenkyrössä ei ole, sekä erikoistavarakauppoja. Myös vapaa-ajan vieton mahdollisuudet Tampereella ovat monipuolisemmat ja esteettömät.

Nykyisten tulkintojen mukaan matkat pisimmillään ovat yli 75 km niissä kunnissa joihin voi matkustaa. Vammaispalvelulain tulkinnan muutos ei toisi yhtään pidempää matkaa kuin nykyisinkin voidaan tehdä. Ennakkotapausten mukaan 40 km matkaa ei katsota kohtuuttomaksi pitkäksi matkaksi.

Vammaispalvelulaki lähtee siitä, että vammaisilla tulee ollayhdenvertaiset mahdollisuudet liikkua. Tampereelle pääsy ei tulisi olla kiinni yksittäisen viranhaltijan tulkinnasta, eikä tehtävää matkaa pidä joutua anomaan viikkoja ennen matkan ajankohtaa.

ESITÄMME, ETTÄ HÄMEENKYRÖSSÄ MÄÄRITELLÄÄN TAMPEREEN KAUPUNKI VAMMAISPALVELULAIN TARKOITTAMAKSI LIIKKUMISALUEEKSI ELI TOIMINNALLISEKSI LÄHIKUNNAKSI.

Hämeenkyrössä 24. päivänä toukokuuta 2021

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Valtuuston kokous 24.5.2021

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, muut läsnäolijat!

Henkilöstökertomuksen mukaan työhyvinvointikyselyyn vastanneita oli noin 60 % koko henkilökunnasta. Vaikka parempaa vastausprosenttia olisikin toivottu, tämä antaa kuitenkin suuntaa henkilöstön työhyvinvoinnista. Kolmannes vastaajista kertoo työilmapiirin heikentyneen, vaikka toinen kolmannes sanookin sen parantuneen viimeisen vuoden aikana. Vastaus riippuu, keneltä kysytään ja millä palvelualueella vastaaja työskentelee. Mutta toki on sanottava myös, että jopa 94% kertoo olevansa melko tai erittäin tyytyväinen kuntaan työpaikkana, ja tähän tulokseen voimme olla vain tyytyväisiä.

Mutta tässäkin salissa ollaan oltu huolestuneita yhden palvelualueen ”pyöröovikulttuurista”, eli siitä, että väkeä tulee ja menee kuin hollituvassa. Toki nousujohteinen urapolku jossain muualla houkuttelee ja siitä syystä Hämeenkyrö saattaa olla monelle vain hetken ohikulkupysäkki, mutta jos tulee ongelmia työpaikan ilmapiirissä, lähteminen ei ole välttämättä paras ratkaisu. Lähteminen ilman asioiden perusteellista selvittelyä ei ole koskaan ratkaisu, vaan ongelmat on selvitettävä.

Työntekijöiden hyvinvointi on muuten yksi tärkeä menestystekijä mille tahansa organisaatiolle ja kun nyt mekin täällä Hämeenkyrössä mietitään keinoja talouden tasapainottamiseksi, myös tämä työhyvinvointiasia olisi hyvä huomioida. Jos halutaan työntekijöiden hyvinvointia parantaa, on otettava huomioon entistä paremmin työntekijälähtöiset tarpeet, jotka monesti liittyvät tiedonkulkuun, arvostuksen kokemiseen ja itsensä toteuttamiseen – kuten tästä henkilöstökertomuksesta käy ilmi.

Arvoisa puheenjohtaja!

Joku kerran mainitsi, että Hämeenkyrössä ei pärjää ilman "mettäsian" luonnetta. Minusta tämä on vilpitön kohteliaisuus, koska metsäsika (eli mäyrä) on todella hieno eläin. Mutta toki kärsivällisyyttä tarvitaan ja varmasti jossain mielessä sellaista mettäsian ärhäkkyyttä ja sinnikkyyttä, jotta asiat yleensäkin kunnassa etenevät toivotulla tavalla. Kiitos!

Pykälä 22, aloite 12/2020: valtuuston kokousten simultaanitulkkaus viittomakielelle

 Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, muut kuulolla olevat!

Kuntalaisen yhdenvertaisuuden nimissä haluan muutaman sanan pykälästä puhua. Siis ymmärrän kyllä hyvin kunnan taloudellisen tilanteen, ja että vuositasolla valtuuston kokousten tulkkaus viittomakielelle tulisi maksamaan 3000 euroa. Se ei minusta kuulosta kovin isolta summalta, vaikka, kuten sanottu, pienistä puroista kasvaa iso virta eli kuluerä on tämäkin, sitä en kiellä.

Mutta. Vetoan taas kerran kuntastrategiaan, jossa on präntättynä ja valtuustossa hyväksytty kohdassa hyvinvoiva hämeenkyröläinen, että ”päätöksentekokulttuurin on oltava rakentavaa, perustua avoimuuteen ja monikanavaiseen viestintään sekä kunnan tulee pyrkiä eriarvoistumisen ehkäisemiseen”.

Näin ollen en tässä kohtaa ymmärrä, miksi emme voisi toimia strategiamme mukaisesti, vaikka ajat ovatkin vaikeat? Siis että kaikilla kuntalaisilla, myös erityisryhmillä ja tässä kohtaa mainituilla kuulovammaisilla olisi todella – ei ainoastaan juhlapuheissa - oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja mahdollisuus seurata reaaliajassa julkisen päätöksentekoelimen työskentelyä. Tästä syystä kannatan Jussi Niinenmaan aloitetta viittomakielisestä tulkkauksesta liittyen valtuuston kokouksiin. Kiitos!

Pykälä 25: Talouden tasapainotusohjelma 2021

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, muut kuulolla olevat!

Ihan ensimmäiseksi on sanottava, että tasapainotusohjelma on kirjoitettu selkeästi, ytimekkäästi ja ymmärrettäväksi eikä ole liian pitkä. Sisällöltään se on korutonta kertomaa, mutta sen me päättäjät kyllä tiesimmekin. Siis tilanne on todella vaikea nyt ja näyttää siltä, että vaihtoehtoina on vain pelkästään huonoja vaihtoehtoja. Kuten ohjelmassa on kirjattu, nyt pitää ottaa kaikki tasapainottamisen työkalut käyttöön eli kustannukset, tulopohja ja vetovoimaa vahvistavat toimet.

Kiinnitin huomion sivulla 10 mainittuihin kustannusten juurisyihin, joita on terveyserot, ikärakenteen muutos, hyvinvointi, yksinäisyys, työttömyys, toimeentulo, päihteet, mielenterveys jne. Jos kunnan oman kustannustason kehittäminen – siis en käytä sanaa leikkaaminen, vaan kehittäminen, kuten tässä on kirjoitettu, jos siis kehittäminen riittää, palveluiden tasoon ei tarvitse puuttua. Mutta entä jos kehittäminen ei riitä, mitä sitten tapahtuu kunnan palveluiden laadun suhteen? Ettei kävisi niin, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevat kuntalaiset joutuisivat tavallaan tasapainotuksen maksumiehiksi ja -naisiksi?

Meidän ryhmä haluaakin kysyä kunnanjohtajalta alkupuheenvuoroonsa liittyen, että mitä ne konkreettiset toimet olisi, mitä tänä vuonna alkaisi juurikin tasapainottamiseen liittyen?

Tämän lisäksi pitää muistaa, että koronapandemian lopullinen hintalappu ei ole vielä langennut maksettavaksi eli miten hinnoittelemme inhimilliset kärsimykset, kuten yksinäisyyden ja vanhusväestön korona-ajan eristyneisyydestä koituvat psyykkiset ja fyysiset ongelmat? On selvää, että mielenterveysongelmat kasvavat kaikissa ikäryhmissä ja kustannuksia tulee esimerkiksi varhaisesta eläköitymisestä ym. mielenterveyden ongelmista.

Muutama sana tasapainotuksen toimista sivulla 16. Kunnan omaisuuden läpikäyminen on erittäin tärkeää ja esimerkiksi, miten paljon Hämeenkyrön kunnalla on reaalisoitavaa omaisuutta, jota voisi myydä? Voimmeko myydä maata tai metsää tai molempia? Entä mitä muuta voitaisiin myydä, paitsi Koskilinna, mutta Koskilinnasta emme kaiketi keskustele nyt.

Veroprosentista, taulukko sivulla 7 sen verran, että veroprosentin nostaminen vaikka väliaikaisesti olisi kaikista oikeudenmukaisin keino tasapainottaa taloutta ja jos ajatellaan että parin vuoden kuluttua – eli jos Sote-ratkaisu toteutuu 2023 – Hämeenkyrön veroprosentti laskee 8.74. Eli näkisin, että veroprosenti nosto 23% olisi yksi tasapainottamiskeino tässä kohtaa.

Sivistyspalveluiden osalta sivulta 17 on sanottava kansalaisopiston kohtalosta, että jos ratkaisuna ajatellaan yhteistyö jonkun toisen opiston kanssa, korostan, että oli tuleva suunta sitten mikä hyvänsä, kursseille olisi hyvä päästä bussilla. Esiopetuksen suhteen nyt soudetaan ja huovataan niin ettei siitä kohta saa erkkikään selvää. Toivottavasti asiassa päästään useampia tyydyttävään ratkaisuun.

Hallintopalveluiden osalta sivulla 17 niin ikään Hämeenkyrölipun vaikuttavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta pitää todella arvioida uudelleen, jotta palvelisi mahdollisimman kattavasti, monipuolisesti ja kustannustehokkaasti esimerkiksi työmatkaliikennettä.

Arvoisa puheenjohtaja!

Lopuksi kaiken tylsän ja ikävän vastapainoksi jotain posiitivista ja valoa tulevaisuuten! Elinympäristöpalveluista sivulla 18, että ainakin itse odotan Hollitien alueen suunnittelulta, kaavoitukselta ja rakentamisesta paljon. Hämeenkyröstä on puuttunut kokonaan sellainen yhteisöllinen ja ihmisen elinkaareen suhteutettu ja mahdollistama uudenlainen asumismuoto, joka nyt siis suunnitellaan Hollitien alueelle. Näkisinkin, että hyvällä markkinoinnilla Hollitien alue ja Hämeenkyrön maaseutuympäristö kokonaisuudessaan aktivoi muuttohalukkuutta ja juuri tämän ajan monipaikkausuutta, kaksoiskuntalaisuutta, etätyöntekijöitä.

Näkisin myös, että tämä koronanjälkeinen elämä, uudenlainen tapa elää ja tehdä työtä olisi nimenomaan yksi Hämeenkyrön tulevaisuuden vetovoimatekijä. Uskon, että vielä me noustaan tuhkasta, kuten se kuuluisa antiikin Feeniks-lintu, joka oli nimenomaan äärimmäisen sitkeyden ja sinnikkyyden symboli. Ja sitä sinnikkyyttä ja turnajaiskestävyyttä me juuri nyt tarvitaan näinä ankeina, eikö vaan? Kiitos!

Puheenvuoro (toimenpidealoite) valtuuston kokouksessa 22.2.2021

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, yleisö!

Laadin tähän Ikääntyvän väestön hyvinvointisuunnitelmaan ponnen eli toimenpidealoitteen, joka kuuluu seuraavasti:

Hämeenkyrön kunnanvaltuuston kokous 22.2.2021 Toimenpidealoite liitettäväksi pykälään 14 ”Ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelma 2021 - 2025”

Valtuustolle: Tässä toimenpidealoitteessa tuon esiin muun muassa näkökohtia, joita kuntalaiset ovat kommentoineet ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelman palautteena, mutta joita ehdotuksia ei ole kuitenkaan huomioitu nyt käsittelyssä olevassa ikäsuunnitelmassa. Minusta on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki parannusehdotukset käsiteltäisiin, koska olen viranhaltijoiden suunnalta ymmärtänyt, että tämä suunnitelma elää kaiken aikaa ja siihen on mahdollista tehdä lisäyksiä matkan varrella. Siksi tein tämän toimenpidealoitteen, jotta tässä paperilla kirjoittamani asiat otetaan huomioon viimeistään suunnitelman toteutumisvaiheessa:

1. Ikäsuunnitelmaan on lisättävä Hämeenkyrön ikäihmisten hyvinvointiin vaikuttavat tekijät ja niiden kehittäminen ja asiakaslähtöisyys sekä vastuuhenkilöiden nimeäminen. Ikäsuunnitelmassa tulee huomioida nimenomaan tämän päivän palvelut ja niiden riittävyys, jotka ovat kehittämisen lähtökohtana. Koronan vaikutusten huomioiminen nyt ja tulevaisuudessa sekä mahdolliset vastaavat tilanteet.

2. Ikääntyvän, ikäihmisen ja vanhuksen kulttuurin tarve ei häviä iän ja rajoitteiden lisääntyessä. Monipuolisilla kulttuurikokemuksilla on monien tutkimusten mukaan positiivisia terveysvaikutuksia. Siksi kulttuuripalvelujen ylläpitäminen ja -kehittäminen pitäisi olla itseisarvo ja jokaisen ikääntyvän ihmisoikeus.

3. Asiakaskysely ikäihmisten palveluista jokaiseen kotiin toimisi oikeudenmukaisemmin kuin yksikään toimikunta, jossa ikäihmisten edustus on olematon. Kyselyyn, joka pitää järjestää niin pian kuin mahdollista, on oltava mahdollisuus vastata nimettömänä paperilomakkeella ja nettilomakkeella niin halutessaan. Ainoastaan tällä menetelmällä pystytään kartoittamaan ikääntyvän väestön oma mielipide, joka on tärkeää demokraattisessa päätöksenteossa. Kyselylomakkeeseen pitää ehdottomasti sisällyttää myös ikääntyneen väestön kulttuuripalvelut, millaista kulttuuria halutaan, kulttuurin saavutettavuus ja esteettömyys.

Hämeenkyrössä 19.2.2021

Raija Westergård

kunnanvaltuutettu (vas)

PS. Toimenpidealoite eli ponsi meni äänestykseen, jonka hävisin 27 - 8. Jätin asiaan eriävän mielipiteeni.

Puheenvuoro valtuuston kokouksessa 22.2.2021

Pykälä 11: Laaja hyvinvointikertomus:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, ja muut yleisö!

Minulla pieni huomio tähän laajaan hyvinvointisuunnitelmaan eli sivulla yhdeksän. En tiedä, avautuuko tämä TEA-viisari kaikille, ja haluan avata asiaa myös muille kuin meille valtuutetuille eli T, E, A, kirjainyhdistelmä eli TEAviisari -palvelulla mitataan kunnan terveydenedistämisaktiivisuutta.

Kunnan organisaatiot tekevät terveydenedistämisaktiivisuudestaan itsearviointia TEAviisari -työkaluun, joka näyttää terveyden edistämistyön suunnan, antaa vertailutietoa kunnan sisällä sekä mahdollisuuden vertailla kuntia keskenään. TEAviisari -arviointia tehdään kuntajohdossa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, liikuntapalveluissa, kulttuuripalveluissa sekä perusterveydenhuollossa. TEAviisari -arviointi tehdään kaikissa eri palveluissa joka toinen vuosi.

Siis muuten tässä ei ole mitään ihmeellistä, mutta miksi kulttuurin osuus on noin heikko eli viisari on reippaasti punaisella? Onko Hämeenkyrössä todellakin noin alhaiset lukemat kulttuurin osalta? Voiko tätä joku selittää mitenkään? Jos viisari pitää paikkansa, olen todella huolestunut kulttuuripalveluiden suunnasta. Jotain korjausliikettä pitää tehdä sen suhteen ja nopeasti. Eikö niin?

Ryhmäpuheenvuoro valtuusto 14.12.2020

Taloussuunnitelma 2021:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat, sekä muut läsnäolijat siellä ruudun takana!

Omassa ryhmässämme keskustelimme tästä pykälästä pitkään. Olimme yleisesti samaa mieltä, kuten täällä on jo kuultukin, että tämä taloussuunnitelma pääosiltaan täytynee hyväksyä nyt ja palata tarkempaan käsittelyyn keväällä, jolloin yritetään yhdessä välttämättömään talouden tasapainoon. Minä käsittelen tässä puheenvuorossa suunnitelmaa yleisellä tasolla, investointiosasta kuullaan lisää meidän ryhmän yksilöpuheenvuoroissa.

Ihan ensin viittaan taloussuunnitelman sivuun 4 eli tilastokeskuksen väestöennusteeseen, joka on korutonta kertomaa siltä osin, että yhtä paljon kuin lasten, nuorten ja työikäisten määrä kunnassamme laskee, niin vastaavasti yli 65 vuotiaiden osuus nousee. Tämä kehitys on ollut tiedossa jo vuosia eikä mielestäni kuitenkaan siihen ole paneuduttu riittävän painokkaasti. Ja juuri tästä pääosiltaan johtuu ikääntyneiden palvelutarpeen nettokasvu eli 350 000 asumispalveluissa, jota summaa ollaan kauhisteltu tässä pitkin syksyä.

Siis on päivänselvää ettei meidän ikäihmiset olen yhtäkkiä tulleet tilanteeseen, jossa kotona ei enää pärjätäkään, ja tarvitaan enemmän hoivaa ja palveluasumista. Yksinkertaisesti hoivaa tarvitsevien määrä on lisääntynyt. Ja edelleen olen sitä mieltä, että tämä on vasta alkua, tilastokeskuksen mukaan ikäihmisten määrä ja palveluntarve lisääntyy aina vuoteen 2040, jolloin kasvukäyrä kääntyy laskuun.

Siis on todellakin otettava vakavasti yli 65-vuotiaiden määrän kasvu ja otettava käyttöön erilaisia asumismuotoja ja resurssoitava enemmän esimerkiksi ennaltaehkäiseviin vanhuspalveluihin, jotta kallis loppuvaiheen hoiva jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Tästä ollaan kyllä keskusteltu aiemminkin, mutta nyt viimeistään jotain täytyy tehdä konkreettisesti.

Sivistyspuolella on muuten päinvastainen ongelma eli kuntamme lapsiluku vaan laskee vuosi vuodelta. Iso ja perustavaa laatua oleva kysymys onkin, miten nämä kaksi palvelualuetta eli perusturva ja sivistys voisivat tehdä jatkossa yhteistyötä. Mutta tämä pohdinta jääköön kevääseen.

Arvoisa puheenjohtaja!

Palaan vielä ikäkysymykseen eli vaikka yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa, on huomioitava, että 65 on uusi 50 eli yleisesti tämän päivän eläkeläiset ovat fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa ja elämässä kiinni tiiviisti. + 65 – vuotiaat ovat mielestäni voimavara, jota voitaisiin hyödyntää enemmänkin erilaisissa palveluissa. Esimerkiksi jossain kouluissa muualla heitä näkee välituntivalvojina, joka voisi toimia meilläkin ehkäisevästi, mitä tulee erilaisiin ongelmiin mm. koulukiusaamisen kitkemiseen ja muihin ongelmiin koulumaailmassa. Mutta tämä tästä, minulla ei tähän kohtaan muuta. Kiitos!

Hämeenkyrön kunnanvaltuuston kokous Sillassa 16.11.2020. Tässä puheenvuoroni harrastustakuu- aloitteeseen liittyen.

16.11.2020 Ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokouksessa

Puheenvuoro aloitteeseen lasten ja nuorten harrastustakuu

16.11.2020: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat!

Tämä valtuustoaloite on tärkeä, koska jaamme varmasti kaikki huolen lapsista ja nuorista ja haluamme tietysti heille tasapuolisia harrastuksia riippumatta maksukyvystä tai kyvyttömyydestä. Ehdottomasti kannatamme tätä aloitetta.

Onneksi tässä aloitteessa on ajateltu muitakin harrastuksia kuin urheilua, vaikka ensilukemalla juurikin liikuntaan liittyvät harrastukset nousikin esiin. On ikävää, jos joka kolmas lapsi joutuu luopumaan harrastuksestaan varojen puuttuessa, kuten tässä aloitteessa mainitaan.

En tiedä urheiluseurojen hinnoittelusta, mutta itse haluan tuoda tässä puheenvuorossa esiin mm. musiikkiharrastuksen, joka ei välttämättä vaadi suuria kustannuksia ainakaan harrastajan näkökulmasta. Käytän itseäni esimerkkinä:

Olen harrastanut puhallinmusiikkia eri soittokunnissa nyt tähän mennessä 45 vuotta ja matka jatkuu. Minun ei ole tarvinnut koskaan hankkia omaa soitinta, soitan siis soittokunnan lainasoittimella edelleen. Myöskään opetus ei ole maksanut, kuten ei myöskään nuotit eikä muut välineet tähän liittyen. Haluan siis tällä kertoa, että kaikki harrastukset eivät ole rahasta kiinni. Ja edelleen ymmärtääkseni kaikki soittokunnat tässä maassa toimivat samalla toimintaperiaatteella.

Arvoisa puheenjohtaja!

Vaikka liikuntakoordinaattori valitaankin vastuulliseksi virkamieheksi organisoimaan ja johtamaan harrastustakuun toteutumista, toivon kuitenkin, että lasten ja nuorten harrastukset huomioidaan tasapuolisesti eikä panosteta ainoastaan liikuntaharrastuksiin tässä kohtaa.

Aloite Hämeenkyrön liittymiseksi ikäystävällisten kuntien verkostoon

Valtuusto 8.6. -20: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Ihan ensiksi luen koko aloitteen pääpiirteet, jotta kuntalaiset, kaikki jotka olette kuulolla, pääsette jyvälle mistä tässä pykälässä on kysymys: Kunta voi osoittaa sitoutumista ikäystävällisyyteen liittymällä Maailman Terveysjärjestö WHO:n ikäystävällisten kuntien verkostoon. Verkostoon liittyminen ei synnytä kunnalle suoria velvoitteita. Kunta määrittelee itse, kuinka se toteuttaa ikäystävällisyyttä. Ikäystävällisyyden keskeisiä elementtejä ovat:

1. Päätöksenteon on oltava ikäystävällistä. Asukaslähtöinen demokratia edellyttää ikäihmisten kuulemista ja vaikutusmahdollisuuksia. Vanhusneuvostoilla on oltava todellista vaikutusvaltaa, mielellään jo asioiden valmisteluvaiheessa. Digitalisointi ei saa johtaa ikäihmisten mielipiteiden sivuuttamiseen.

2. Elinympäristön kehittämisessä, kuten kaavoituksessa ja rakentamisessa, on otettava huomioon ikäihmiset. Asumisen, liikenteen ja elinympäristön pitää olla esteetöntä, turvallista ja viihtyisää. Henkistä hyvinvointia edistävät yhteisölliset asumisratkaisut, monipuoliset ja saavutettavat lähipalvelut ja oikeus lähiluontoon.

3. Julkisia palveluita on kehitettävä ikäihmisten tarpeet huomioon ottaen. Sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi pitää kuntien vastuulla olevien liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden oltava ikäystävällisiä. Palveluiden kehittämisessä on myös otettava huomioon ikääntyneen väestön moninaisuus.

Näin siis aloitteen tärkein sisältö. Arvoisa puheenjohtaja! En ole missään nimessä tyytyväinen perusturvalautakunnan linjaukseen ja varsinkin aiheesta kirjoitettuun juttuun Uutisoivassa 20 toukokuuta. Minusta uutisointi oli negatiivista ja varmasti jutun perusteella moni kuntalainen sai sen käsityksen ettei Hämeenkyrön kunta ole kovinkaan ikäystävällinen nyt eikä ole edes halukas liittymään ikäystävällisten kuntien verkostoon ainakaan tämän aloitteen pohjalta.

Mutta, kuten lehti kirjoittaa, ovi ikäystävällisten kuntien verkostoon liittymiseksi jätettiin raolleen, joten toivotaan parasta. Mutta haluan kuitenkin varmistaa asian etenemisen eli: Arvoisa puheenjohtaja, teen pienen muutosesityksen:

 Päätösehdotuksen kohdassa 2 lukee: Mahdollisesta Ikäystävällisten kuntien verkostoon liittymisestä päätetään ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Esitän, että ”mahdollisesta”-sana jätetään lauseesta kokonaan pois. Se on vain yksi pieni sana, mutta merkityksellinen asian tärkeyden ja etenemisen kannalta. Ikäihmisten ja ikääntyvien kuntalaisten hyvinvointi ei voi olla ”mahdollisesti” tekemistä vaan ihan oikeaa ja oikea-aikaista päätöksentekoa, joka on myös ikäihmisten arvostamista ja välittämistä nyt ja tulevina vuosina. Kiitos!

Hävikkiruoan jakelun aloittamisesta Hämeenkyrössä

Valtuusto 8.6. -20: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Tyydyn vastaukseen hävikkiruoan hyödyntämisestä tässä kohtaa, mutta on kuitenkin pakko joitakin huomioita tuoda esiin. Ensiksi ruokahävikin määrään. Hävikkiruokaa syntyy Hämeenkyrössä keskimäärin 20 kiloa päivässä. Päivässä. Ymmärrän kyllä, että on vaikeaa ennakoida annosten menekkiä, varmasti on päiviä ettei hävikkiä synny ja joskus taas ruokaa jää yli. Kuitenkin minusta tuo 20 kiloa päivässä on suuri määrä. Lisäksi herää kysymys, että mistä kokonaismäärästä tuo 20 kiloa muodostuu? Ruokapalvelupäällikön mukaan hävikki on 4 prosentin luokkaa, joka prosenttiluku ei kerro tavalliselle kuntalaiselle juuri mitään. Itse laskin, että tuo 20 kiloa on noin 100 annosta. Jokatapauksessa ruokahävikin päivittäinen määrä on iso, laskee sen sitten kiloina, prosentteina tai annoksina.

Kysymys hävikkiruoasta ylipäätään on tärkeä konkreettinen asia, johon me kaikki kuntalaiset voisimme panostaa niin, ettei ruokahävikkiä synny lainkaan ja jos syntyy, miten hoidamme sen ilmastoperiaatteiden mukaan. Olemmehan hinku-kunta ja eikö pitäisi elää sen mukaisesti.

Tänään vielä myöhemmin käsittelemme Ilmasto-ohjelman 2020-22, jossa on paljon kauniita ja yleviä periaatteita mm. kestävän elämäntavan kasvatuksesta: eli miten Hämeenkyrössä on jo kolmekymmentä vuotta ympäristökasvatuksella lisätty tietoisuutta ja ymmärrystä ihmisen elämän ekologisista rajoista ja luonnon elämää ylläpitävistä prosesseista. Nyt tässä pykälässä ja mainittuun ilmasto-ohjelmaan nojaten kysynkin, että miksei nuo hienot periaatteet ole yltäneet hävikkiruoan hyödyntämiseen jo paljon aiemmin? Nimittäin tässä olisi konkretiaa hienojen sanojen ja termien sijaan. Ja kyllä minä vaan ihmettelen, että mikä siinä hävikkiruoan jakelussa voi olla niin vaikeaa, kun se kuitenkin muualla onnistuu ja on onnistunut jo vuosikymmeniä?

Arvoisa puheenjohtaja! Tyydyn siis hieman nihkeästi aloitteeni vastaukseen tässä vaiheessa. On kuitenkin hienoa huomata, että ruokapalveluissa on selvästi tahtotilaa lähteä hävikkiruoan jakelun kokeiluun mukaan ja että tämä tapahtuisi yhteistyössä seurakunnan, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa syksyllä -20. Todella hienoa, jos näin asia etenee. Kiitos!

Ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 18.11.2019

18.11.-19: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja muut läsnäolijat!

Kokonaisuudessaan tämä taloussuunnitelma on positiivinen, mutta muutamia huomioita haluamme täältä nostaa esiin. Ensimmäiseksi sivulta 3 väestön muutos, josta huolestuttavasti huomaamme miten kuolleisuus ylittää syntyvyyden määrän, samoin lähtömuutto on tulomuuttoa suurempi. Tämä suunta pitäisi saada toisenlaiseksi, sen tiedämme kaikki.

Henkilöstöasioihin s.10 emme tässä kohtaa puutu enempää kuin että on hienoa, että Kurjenmäkikodille saatiin 6 lähihoitajan vakanssia. Tästäkin muuten liikkui paljon väärää tietoa kylillä.

Sivuilla 25 ja 26 Menestyvä Hämeenkyrö 2030 kuntastrategia hienosti avattu voisi sanoa, että sangen kunniahimoiset painopistealueet, ja että mitä oikeasti tarkoittaa esim. hyvinvoiva hämeenkyröläinen, ohittamaton Hämeenkyrö ja ilmastotavoitteet. Uusi Hämeenkyrönväylä varmasti avaa uudenlaisia mahdollisuuksia erilaiselle elinkeinopolitiikalle, mutta meidän pitäisi (toisin kuin Hämeenkyrössä yleensä) olla erittäin nopeita infran eli kaavoituksen, liikennejärjestelyjen, liityntäpysäköintipaikkojen jne. suhteen.

Sivulla 32 Perusturvapalveluiden osalta avaintavoite Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen sekä eriarvoistumisen ehkäiseminen. Siis todellakin toivomme, että tämä tavoite pidetään kirkkaana mielessä, samoin kuin mahdollisuus tehdä yhteistyötä esimerkiksi sivistyspalvelujen kanssa. Sellainen vanhakantainen ”siiloutuminen” eli on ajateltu vain oman palvelualueen kautta, on onneksi jäämässä ja varmasti perusturvan ja sivistyspalveluiden yhteistyöllä saadaan paljon enemmän ja uudenlaista hyvinvointia kaikille hämeenkyröläisille.

Oikeastaan tässä oli päällimmäiset, mutta vielä muutama huomio investointiosasta. Mahnalan vanhan puukoulun saneerauksen kova hintalappu on puhuttanut meitä monessa kokouksessa. Minä olen sitä mieltä (meidän ryhmässä kaikki ei ole kanssani samaa mieltä), että koulu pitää saada kuntoon ja käyttöön kokonaisuudessaan, tosin hinta on kyllä aika korkea, siitä ei pääse mihinkään.

Vielä Veteraanitalon tilamuutosten suunnittelusta. Tottakai on hienoa, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujat saavat asianmukaiset päivätoimintatilansa, mutta soisimme, että sauna- ja uima-allastila tulisi laajempaan käyttöön muillekin kuntalaisille, ainakin heille, jotka tarvitsevat kuntoutusta fyysiseen jaksamiseensa.

Arvoisa rouva puheenjohtaja!

Noin 200 v. ennen ajanlaskumme alkua elänyt roomalainen valtiomies ja reettori Marcus Cato vanhempi lopetti puheensa aina samalla lauseella riippumatta puheen aiheesta, eli: ”Muilta osin olen sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä” – kuten sitten lopulta kävikin. Mutta tänään siis tämän taloussuunnitelman osalta me vasemmistoryhmänä emme ole hävittämässä suunnitelmaa, vaikka aina jotain pientä viilaamista löytyykin. Kiitos!

Samassa valtuuston kokouksessa 18.11.2019 jätin aloitteen Hämeenkyrön liittämiseksi ikäystävällisten kuntien verkostoon. Lue lisää aloitteen sisällöstä mm. täältä:

Puhe valtuustossa 30.9.2019

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja muut läsnäolijat

Tulin vaan sen kertomaan tähän pönttöön, että olen ehdottomasti päätösehdotuksen kannalla. Näkisin, että kunnan ja seurakunnan yhteistyö voisi toimia hienosti tässä kohtaa. Pidän erityisen hyvänä, että kohdassa 2 mainitaan tulevien toimintojen synergia ja tilojen järkevä käyttö.

On selvää, että meidän ei kannata investoida ainoastaan kunnanvirastoon vaan tilat ja koko alueen kokonaisratkaisu tulee suunnitella niin, että hallinnon tiloiksi tarkoitettu talo sisältää muutakin kuin toimisto- ja kokoustiloja. Itse olen sitä mieltä, että Hämeenkyrössä tarvitaan lähivuosina runsaasti senioriväestölle tarkoitettuja asuntoja ja tässäpä olisi loistava paikka ja sijainti myös näille asunnoille hyvien palvelujen lähellä. Ja miksei seniorit ja kunnan hallinto voisi olla saman katon alla ja sopii siihen vielä seurakuntakin tulla mukaan ainakin minun puolestani.

Mutta tässä pykälässä on kysymys vasta sijainnista, kerron, että tottakai sijainti on paras mahdollinen juuri tällä alueella eli kannatan pohjaesitystä kokonaisuudessaan.

Puheenvuorot valtuustossa 10.6.2019

Henkilöstökertomus:

Arvoisia puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, muut läsnäolijat!

Tässä kohtaa olisin voinut käyttää viimevuotista puheenvuoroani, mutta parasta kai sittenkin puhua tämän hetken näkökulmasta. Siis henkilöstön jaksamisesta olen huolissani kaikilla palvelualoilla, mutta erityisesti perusturvassa, jossa sairauspoissaolot ovat kasvaneet tuntuvasti verrattunä esim. viime vuoteen.. Ja sivu 11 on kyseessä.

Kuten viime vuonna, myös tänään olen sitä mieltä, että nyt pitää pureutua syvemmälle henkilöstön ongelmiin, on löydettävä juurisyyt, millä palvelualueella/työpaikalla ongelmia on eniten ja tietysti on tartuttava toimeen ongelmien ratkaisemiseksi. Pelkkä sairausloma ja kemialliset lääkkeet eivät auta ihmistä pitkälle, jos ongelma on työpaikan henkilökemioissa, työn tekemisen tavoissa, esimiestyössä jne.

Ja haluan vielä mainita selvyyden vuoksi että vaikka kuulun itsekin kunnan henkilöstöön, en täältä pöntöstä puhu tietenkään omista asioistani tai oman työpaikkani asioista. Mutta olen todella huolestunut sairauslomien kasvusta perusturvassa kokonaisuudessaan ja siksi tämä puheenvuoro.

Arviointikertomus:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, muut läsnäolijat!

Puheenvuoroni koskee sivua 19 ja teknisiä palveluita. Tässä on laatikossa kolme sanaa: ”Toiminta on ryhdistäytynyt”. Tässä kohtaa kuitenkin muistuttaisin, että tuo ryhdistäytyminen ei pidä ainakaan kaikilta osin paikkansa.

Nimittäin Siljankodin terassialue ja varsinkin aluetta ympäröivä aita on todellakin ala-arvoisessa kunnossa edelleen, vaikka asiasta on valitettu pian 2 vuotta. Miten tämä asia on niin vaikea hoitaa?

Mietin vaan, että meneekö Siljankodin asukkailta taas yksi kaunis kesä ohi niin, etteivät he pääse turvallisesti liikkumaan omalla terassillaan? Raipalan pellon puoleinen aita on kaatumispisteessä ja siinä kohtaa on parin metrin suora pudotus asfaltille. Tämä on paitsi suuri turvallisuusriski, mutta myös osoitus ainakin jonkilaisesta piittaamattomuudesta ikäihmisiä kohtaan.

Siis ihan oikeasti toivon tekniseltä puolelta lisäryhdistäytymistä ja tahtoa korjata tilanne mahdollisimman nopeasti tai ainakin juhannukseksi. Siis tämän vuoden juhannukseksi.

------------------------

Valtuusto 29.4.2019:

ALOITE koulujen hävikkiruoan jakelun kokeilemiseksi

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, muut läsnäolijat! Kunnissa syntyy valtavasti ruokahävikkiä samaan aikaan, kun ruokajonot kasvavat. Suomessa on kuntia, jotka ovat tehneet esimerkillistä työtä muun muassa ruokahävikin pienentämisen suhteen kuten esimerkiksi Pori, Lempäälä, Pirkkala ja Ikaalinen. Ruokahävikin hyödyntämisestä ovat hyötyneet myös ne, jotka tarvitsevat välttämätöntä ruoka-apua jokapäiväiseen arkeensa.

Kuten jo oheisen hyvinvointiraportin lukujen perusteella on tullut esiin, koulujen ruokahävikki on myös meillä Hämeenkyrössä kasvava ongelma. Tähän on puututtava mitä pikemmin ja myös selvitettävä, miksi kouluruoka ei enää kelpaa. Jos oppilaat (esimerkiksi 8. ja 9. luokan oppilaista 29.9 % ) eivät valmistettua ruokaa suostu syömään, mitä ylijäämäruoalle sitten tehdään? Päätyykö se kaikki biojätteisiin?

Koska pyörää ei kannata lähteä keksimään uudelleen, ottaisin esimerkkejä jo mainitsemistani kunnista. Esimerkiksi Pirkkalassa on hienosti toimittu hävikkiruoan suhteen ja heillä on jakelussa hyödynnetty esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Porissa hävikkiruokaa jaetaan maksutta tai pienellä kertamaksulla lounaaksi aikuissosiaalityön eri toimipisteissä. Samoin Ikaalisissa on kokeiltu hävikkiruoan jakelua tietääkseni niin, että ruoka on pakattu rasioihin ja myydään näin asiakkaille. Ja myös heillä on tähän työhön kohdennettu pitkäaikaistyöttömiä.

Esitän, että Hämeenkyrössä aloitetaan koulujen hävikkiruoan jakelun kokeilu naapurikuntien mallilla tai ihan omalla kehittämällä mallilla niin, että samalla voidaan työllistää esim. pitkäaikaistyöttömiä ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita.

Hämeenkyrössä 29.4.2019

Raija Westergård

Puheenvuoro valtuustossa 29.4.2019:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja muut läsnäolevat!

Hyvinvointiraportti on varsin mielenkiintoista luettavaa. Ensilukemalla tosin se ei ihan avautunut, mutta toisella yrittämällä jotenkin pääsi pylväiden ja värien ihmeelliseen maailmaan. Etsin aina ihmistä näistä kaavioista. Useimmilla meistä menee varsin hyvin myöskin tämän raportin perusteella, mutta ainakin yksi ryhmä nousee selvästi tilastoista ylitse muiden.

Kuvittelen hänet tulevan esiin prosenttien takaa. Hän on 8. ja 9. luokan oppilas, tyttö tai poika, joka varmasti saattaa kävellä meitä vastaan missä tahansa Hämeenkyrössä. Huomaammeko me häntä arjessamme? Hänellä ei yhtään ystävää (12.4 pros), hänellä on kohtalainen tai vaikea ahdistus (14.2), hän tupakoi päivittäin (10.9), hän on tosi humalassa ainakin kerran kuukaudessa (13.2), hänellä on keskusteluvaikeuksia vanhempiensa kanssa (14.0), hän on kokeillut laittomia huumeita ainakin kerran (8.4), hän on koulukiusattuna vähintään kerran viikossa (8.9), eikä hän syö koululounasta päivittäin 29.9). Miksi ei syö? Mitä hän syö koulupäivän aikana vai syökö mitään?

Tilastojen mukaan oppimistulokset ovat varsin heikot, jos oppilas on nälissään, veren sokeriarvot epätasapainossa, joka aiheuttaa väsymystä, uupumusta, ärtyneisyyttä, päänsärkyä jne. Siis pelkästään koululounaan syömättäjättäminen tuo mukanaan paljon muitakin ongelmia juurikin liittyen siihen, mitä varten yleensäkin koulussa käydään?

Minusta nyt pitää todellakin olla huolissaan, ja meidän kaikkien herätä ongelmaan. Siis jos tähän raporttiin on uskomista, ja miksemme uskoisi, osalla meidän nuorista ei todellakaan mene hyvin. Mitä voisimme tehdä toisin? Miten voimme näitä nuoria auttaa?

Muilta osin luin tämän raportin pikkuisen harppoomalla, eikä silmiini tullut mitään kovin suuria ongelmia. Paljon asioita on tehty hyvin ja kehittämistyö on tuottanut paljon uusia käytäntöjä. Vielä itse raportin ulkoasuun mennäkseni, pohdin, että pitääkö tämä olla näin vaikeaselkoinen ja pitkä, vaatii hieman turnajaiskestävyyttä, että tämän jaksaa itselleen selvittää kannesta kanteen.

Puheenvuoro valtuustossa 12.11.2018

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Minulla talousarviosta tässä muutamia mielenkiintoisia poimintoja, joita asioita jokainen voi miettiä itse tykönään tuleviakin vuosia ajatellen. Tämän päivän päätökset kun kuitenkin ulottuu aina pidemmälle kuin ensi vuoteen ja siksi näitä asioita tulee tarkastella ajatuksella ja tehdä myös vaikutusten ennakkoarviointia tuleville vuosille.

s. 25: Paljoksun vuosi toisensa jälkeen it-menoja, eikö niille todellakaan voi koskaan eikä milloinkaan mitään tehdä? Samalla sivulla huomasin, että työterveyshuollon menot ovat jonkin verran kasvussa edelliseen vuoteen verrattuna. Tähän täytyy kiinnittää enemmän huomiota. Mitä voidaan tehdä vielä enemmän henkilöstön työhyvinvoinnin hyväksi? s. 26: Yleinen joukkoliikenne. Sanonpa vaan, että sitä tulee kehittää tulevina vuosina ja todella ottaa asia agendalle yhdessä Tampereen seudun muiden kuntien kanssa.

s. 27: Peruspalvelut, olen tyytyväinen Kurjenmäkikodin remonttiin, sillä päästään pitkälle tulevaisuuteen ja hoivaa tarvitsevat vanhuksemme saavat uudet hienot tilat elämänsä ehtoopuolelle. Toivottavasti saadaan resurssoitua sinne myös lisää hoitajia lisääntyvään tarpeeseen.

s. 39: Omaishoidon tuesta. Sitä on lisätty 10 000 euroa, pohdin, onko se riittävä, on muistettava aina, että omaishoitajat tekevät tärkeää työtä varsin pienellä korvauksella työmääräänsä nähden.

s. 46. Tähän kohtaan voi mainita, että olen saanut aivan viime päivinä huolestuneita kannanottoja tulevista yt-neuvotteluista liittyen Koskilinnan päiväkodin ja Kyröskosken esiopetuksen ja iltapäivähoidon henkilökunnalta. Eivät ihan riemusta kiljuen kuulemma siirtyisi Pilke-päiväkodin työntekijöiksi ns. ”vanhoina työntekijöinä”, ja ihmettelevät, miksi Hämeenkyrön kunta antaa kouluttamaansa henkilökuntaa noin vaan yksityiselle sektorille. Mutta tästäkin toki varmaan vielä keskustellaan.

Koulukuljetuksista vielä voisin mainita sen verran, että miljoona ja 600 tuhatta päälle on todella suuri summa vuodessa. Mutta Esa J. varmaankin puhuu tästä enemmän kohta. Tässä näitä ajatuksiani... Kiitos!

1.10 -18: Kannatuspuheenvuoro aloitteeseen maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotialle

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Tässä ei mainita edes summittaista hintaa, eli kuinka suuresta taloudellisesta vaikutuksesta olisi kyse, jos Hämeenkyrössä annettaisiin maksuton ehkäisy kaikille alle 25 vuotiaille. Vaikka tässä kohtaa on julmaa puhua vain rahasta, koska kyse voi olla jossain tapauksessa inhimillisestä kärsimyksestä, joka saattaa kestää koko loppuelämän. Siis jos nuori nainen ajautuu raskauden keskeytykseen jne.

Ja mietin sitäkin, että millaisen singnaalin me nyt annamme ulospäin, koska monissa muissa kunnissa maksuton ehkäisy nuorille on jo arkipäivää.

 11.6 -18: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Oikeastaan voisin tähän kohtaan käyttää täsmälleen saman puheenvuoron kuin viime valtuuston kokouksessa. Silloinkin nimittäin puhuin työhyvinvoinnista. Mutta nyt puhun astetta voimakkaammin sanankääntein ja käytän työhyvinvoinnin sijasta termiä työpahoinvointi, vältän vielä tässä kohtaa puhumasta ”työpaikkakiusaamisesta”, todennäköisesti puhun siitä seuraavissa kokouksissa.

Lainaan tässä kohtaa Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Mankan ja työryhmän ajatuksia teoksesta Työn iloa ja imua. Työhyvinvoinnin avaimet ovat kunnan omissa käsissä. Meillä on kaikki mahdollisuudet saada työyhteisö kukoistamaan. Miksi emme tekisi niin?Hyvinvoivassa työyhteisössä on tilaa ja mahdollisuuksia tiedon ja kokemuksen hyödyntämiselle, yhdessä tekemiselle ja uuden oppimiselle.

On selvää, että hyvinvoinnistaan huolehtiva henkilöstö jaksaa seurata toimintaympäristön muutoksia ja pystyy reagoimaan niihin nopeasti. Henkilö, joka pitää huolen omasta työhyvinvoinnistaan, ymmärtää sen merkityksen myös työyhteisön muiden jäsenten kannalta ja toimii sitä edistävällä tavalla. Työyhteisön hyvinvointi on jokaisen työyhteisön jäsenen vastuulla. Esimiehet pystyvät kehittämään johtamistaitojaan, jokainen työyhteisön jäsen voi oppia työyhteisötaitoja ja työpaikan yhteisiä pelisääntöjä voidaan kehittää.

Arvoisa puheenjohtaja,

Henkilöstökertomukseen palatakseni. Aluksi haluan sanoa hyvät asiat eli tämä kertomus sinällään on sisällöllisesti hienosti ja analyyttisesti tehty, tämä antaa runsaasti informaatiota ja tämän perusteella voi tehdä erinäisiä johtopäätöksiä asioista, henkilöstön tilasta ja samalla koko kunnan tulevaisuudesta pitkällä tähtäimellä. On siis muistettava, että ilman henkilöstöä kunta ei toimisi ja siitä syystä olen huolissani muutamista seikoista tässä kohtaa.

Todellinen huolenaihe on sivulla 10. Terveysperusteiset poissaolot. Tiedän, että tähän asiaan on jo puututtu jossain määrin, mutta onko toimet olleet kuitenkaan vielä riittäviä, se on toinen asia. Viime vuonna sairastettiin runsaan kolmen miljoonan edestä, siis yli kolmen miljoonan edestä, joka on todella aivan liikaa tämän kokoisessa kunnassa.

Tähän pitää puuttua ja etsiä syntyjä syviä suurennuslasin kanssa. Toki ihmisen ikääntyessä tulee mm. tuki- ja liikuntaelinvaivoja enemmän ja flunssaa jne. mutta enemmän kiinnittäisin tässä kohtaa huomion juurikin työhyvinvointiin, onko se työpahoinvointia, tai jopa työpaikkakiusaamista tai huonoa johtamista? Tähän asiaan on kuitenkin puututtava, tai enemmänkin käyttäisin Marja-Liisa Mankan ajatusta varhaisesta välittämisestä:

Työntekijöiden, joilla on työssään hyvät osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet ja joiden työyhteisössä vallitsee hyvä ilmapiiri, on havaittu sairastavan vähemmän. Johtamisen oikeudenmukaisuus vähentää myös sairauspoissaoloja. Yhteistyöllä työterveyshuollon kanssa pystytään reagoimaan jo varhaisessa vaiheessa riskitekijöihin, jotka pitkittyessään voivat johtaa poissaoloihin ja työkyvyttömyyteen. Varhaisen välittämisen toimintatapa lisää työhyvinvointia, koska ongelmat eivät pääse kasvamaan kohtuuttoman suuriksi. Ja juurikin tästä syystä mainittu sairauspoissolot on selvitettävä juurta jaksain, ettei ongelma henkilöstön sisällä kasva kohtuuttoman suureksi ja hallitsemattomaksi.

 Arvoisa puheenjohtaja!

Muilta osin meidän ryhmällä ei ole lisättävää tai poisotettavaa tähän henkilöstökertomukseen, kuin että kaikki olemme sitä mieltä, että hyvinvoiva henkilöstö on sosiaalinen ja yhteisöllinen voimavara, mutta henkilöstö on myös aineeton pääoma, jota on viimeaikoina alettu korostaa yhtenä menestystekijänä työn muututtua yhä enemmän asiakaslähtöiseen ja palvelukeskeiseen suuntaan.

Kunnan menestystä ei voida tulevaisuudessa välttämättä perustaa niukkeneville taloudellisille resursseille, vaan kilpailuetu löytyy inhimillisistä tekijöistä. Kannattaa siis kuunnella henkilöstöä ja kuulostella sen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Oikeudenmukaisella johtamisella, hyvällä esimiestyöllä ja varhaisella välittämisellä on kauaskantoiset seuraukset ja juurikin tulevaisuuteen suuntaavaa vaikutusten ennalta-arviointia meidän pitää osata soveltaa tässä salissa asiassa kuin asiassa, mutta myös ja erityisesti henkilöstöasioissa.

----------------------------------------------------

16.4 2018: Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö!

Nyt kun käsitellään väestömme hyvinvoinnin tilaa, ei voida missään nimessä unohtaa myöskään työhyvinvointia tässä kohtaa. Tosin meillä kunnan työntekijöillä on erikseen työhyvinvointikyselyt ja kehityskeskustelut, joita itse olen aika-ajoin kritisoinut mekaanisina ja kasvottomana toimenpiteenä, joka ei oikeastaan johda mihinkään paitsi arkistoidaan johonkin mappi ö.hön ja unohdetaan sinne. Tähän asiaan palaan vielä jossain muussa yhteydessä...MUTTA:

Nyt kun luin tätä raporttia varhaiskasvatuksen ja koulujen osalta, että kunnassa on laadittu yhteinen kiusaamisen ehkäisyn ja varhaisen puuttumisen suunnitelma, joka on hienoa asia ja kannatettava kaikilta osin. Ja siitä tuli mieleeni, että tällainen kiusaamisenvastainen suunnitelma tarvitaan ehdottomasti myös kunnan työpaikoille, koska työpaikkakiusaaminen on valitettava tosiasia joillakin palvelualueilla, siis puhun tässä nyt vain yleisellä tasolla nimeämättä mitään palvelualuetta erikseen.. Siis joissakin työpisteissä työntekijöidenvälinen vuorovaikutus on tulehtunut niin, että normaali arkinen puheyhteyskin on katkennut. Tämä on käsittämäntöntä, mutta totta! Ja kyseessä on aikuiset ihmiset!Tehyn sivuilta löysin tällaisen määritelmän työpaikkakiusaamiselle, luen sen nyt:

Työpaikkakiusaaminen on työyhteisöön sopimatonta, hyvän tavan vastaista käyttäytymistä. Työpaikkakiusaamista voi olla henkinen väkivalta, häirintä tai epäasiallinen kohtelu. Kiusaaminen näyttäytyy sanoin, teoin tai asentein ja se on järjestelmällistä ja jatkuvaa, toista alistavaa toimintaa. Toimivakaan työyhteisö ei välttämättä ole ristiriidaton ja jokaisessa työpaikassa syntyy ajoittain ihmisten välisiä kiistoja. Työpaikkakiusaaminen voi joskus olla vaikea erottaa työelämään kuuluvasta normaalista ristiriitatilanteesta.

Lisäksi vielä korostetaan sitä, että ristiriidat olisi hyvä selvittää heti eli varhaisen puuttumisen malli olisi tässäkin paikallaan.

Arvoisa puheenjohtaja!

Tiedämme, että täällä Hämeenkyrössä on sellainen tyyli ettei täällä hötkyillä. Työpaikkaiusaamistakin siedetään ihan liian kauan, kiusaaminen on ikävää paitsi asianosaisille, myös koko työyhteisölle ja saattaa johtaa aina vaan laajenpiin ongelmiin. Ja kun kiusaamista kestää kuukausia, vuosia, asiaa on todella hankala enää korjata täysin ennalleen. Työpaikkakiusaamiseen on siis puututtava heti, ehdottomasti heti!

---------------------

(12.3.2018, ryhmäpuheenvuoro)

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja yleisö!

Vasemmistoliiton ryhmä hyväksyy talousarvioesityksen, mutta joitakin asioita haluamme kuitenkin ottaa esille ja joitakin suorastaan paheksua!

Talousarvio on aika pitkälle numeroita, prosentteja, kaavioita ja pylväitä. Tottakai numerot ja laskelmat ovat tärkeitä, mutta itse näen aina ihmiset numeroiden läpi, ihmiset, joita talouden luvuilla liikutellaan.

Julkisuudessa on ollut puhetta siitä, että Hämeenkyrö on konkurssin partaalla, ja että tarvitaan ulkopuolisia selvittelijöitä jne. On sanottava, että imagomme on hieman kärsinyt noista puheista. Omassa ryhmässämme olikin puhetta siitä, että tämä kirjanpidollinen ja tekninen laskelmako meidät lopulta kataa, niin vähäänkö me kaadumme, jos kaadumme?

Sisäiset vuokrat ja poistot: Viittaan sivulle 14, tuloslaskelma. Ryhmässämme oli puhetta siitä, että eikö todellakin ole kohtuullistaa ja jakaa vuokria ja poistoja useammalle vuodelle, niin tehdään kotitalouksissakin toisinaan, ei aina kaikki mene kuin Strömsöössä ja tarvitaan toimenpiteitä puoleen jos toiseenkin. Miksi kuntatalous on niin kaavoihinsa kangistunut organisaatio etteikö se voisi joustaa ja suunnitella asioita toisin? Siis ryhmämme paheksuu kunnan kankeaa kirjanpitokulttuuria tässä kohtaa.

Sivulle 44, sivistyspalvelut ja oppilaskuljetukset, joka hintalappu oli viime vuonna suunnilleen 1 370 tuhatta euroa. Olemme keskustelleet tästä ryhmässä ja tulleet siihen tulokseen, että tätä jos mitään paheksumme todellakin. Siis tälle asialle on tehtävä jotain, näin ei voi jatkua. Jos ei muu auta, niin on hankittava omia busseja kuljettajineen, tietääkseni sivistyslautakunnassa on tästä jo puhuttukin. Mikä estää kokeilemasta? Ja jos todellakin tässä kunnassa on olemassa taksikartelli, se on ehdottomasti hajotettava jollain konstilla.

 Arvoisa puheenjohtaja!

Tässä taisi olla kaikki mitä paheksumme, mutta hyväksymme tal-arvioesityksen kuitenkin.

(13.11.2017) Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat!

Kiinnitin huomioni tässä pykälässä siihen, että tarkastuslautakunta on ollut huolissaan kotihoidon resurssien riittävyydestä. Siitä ollaan huolissamme kohta varmastikin kaikki ja on pohdittava miten resurssit riittää kasvavaan palvelutarpeeseen. Kotihoitoa käsittelevissä päätöksissä tässä salissa olen kaiketi jäävi, mutta ymmärtääkseni voin kuitenkin käyttää tästä aiheesta puheenvuoroja?

Kuinka moni muuten tietää mikä tämä I & O -hanke on? Haluatteko kuulla? Kerron sen silti: I & O-hanke on käihmisten kotihoidon ja omaishoidon maakunnallinen kehittämishanke, ikäneuvohanke vuosille 17-18.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt ikäneuvohankkeelle Pirkanmaalle 2.34 miljoonaa, siis 2.34 miljoona euroa. Ja mitä tällä rahalla on saatu tähän mennessä, kun puolet hankeajasta on kulunut? Paitsi että hanke on sitonut kotihoidon esimiehiä jonkinverran, joka vaje on heijastunut suorittavaan vanhustyöhön jonkinlaisena epävarmuustekijänä? Siis ainakaan tähän mennessä hankkeella ei ole saatu juuri mitään konkreettista aikaan, vain muutamia paperitulosteita ja ns. kokeiluja, joita on jo kokeiltu ajat sitten, jopa otettu käyttöön ja toteutetaan tänä päivänä mm. Aurinkorinteellä. Eikä siihen ole tarvittu euroakaan hankerahaa eikä ollenkaan esimiesten työaikaa.

Kuten huomaatte, olenhenkilökohtaisesti hyvin kriittinen tämäntyyppisille hankkeille, koska vain harvoin kalliilla hankkeilla on luotu pysyvää toimintakulttuuria tai sen muutosta. Rahalle olisi parempaakin käyttöä kuin hankkeet, varsinkin vanhuspalveluissa. Tarkastuslautakunta esitti huolensa kotihoidon henkilöstöstä ja sen riittävyydestä. Siis kysynkin nyt, että kuinka monta suorittavaa käsiparia saataisiin vanhustyöhön - siis koko Pirkanmaalle - tuolla 2.34 miljoonalla? Siis juurikin kotihoitoon, jossa toisinaan ollaan todella tiukoilla resurssipulan kanssa niin meillä Hämeenkyrössä kuin muissakin maakunnan kunnissa? Nyt nuo miljoonat hukkuu epämääräiseen ikäneuvohankkeeseen, jonka tulokset näyttää olevan ainakin tähän mennessä erittäin minimaalisia?

Arvoisa puheenjohtaja!

Vaikka nyt ei olekaan kysymys oman kunnan hankkeesta tai hankerahoista, haluan silti tuoda esille huoleni ylipäätään kansalaisten verovarojen hukkaamisesta jonninjoutaviin hankkeisiin, eikä tämä ikäneuvo ole ensimmäinen eikä varmaan viimenenkään. Tässä maassa on hankkeita ollut jos minkälaisia puhumattakaan Sotesta ja sen edeltäjistä. Ja rahaa on palanut ja palaa todella paljon, ja me täällä Hämeenkyrössä tänään painitaan muutamien pikku poistojen ja vuokrien kanssa, Kaikki on suhteellista... 

--------------------------

(25.5.2017) Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat!

Vuodet tulee ja menee ja jälleen ollaan tilinpäätöksen äärellä. Tasekirjassa näkyy tietysti raskas investointiohjelma, ja numerot puhuvat sen mukaista kieltä. On kuitenkin muistettava, vaikka velkamäärä kieltämättä hirvittää toisinaan, että rakentamisen äänet ja rakennustelineet kuntamaisemassa ovat aina hyvä singnaali tulevaisuudesta, jonne juurikin pitää kuntapäättäjänä katsoa tiiviisti.

Vasemmistoliiton ryhmä toteaa, että tasekirjassa 2016 ei ole mitään erityistä huomautettavaa, silti itse otan tässä esille muutamia kohtia, joihin voisi tarttua kehittävällä otteella nyt nykyisellä tilikaudella ja varsinkin tulevina vuosina.

Sivulla 15 kunnan henkilöstö: sairauslomat 15.4 per henkilö ovat nousussa, ei toki paljon, mutta kuitenkin. Työhyvinvointiin olisi kiinnitettävä enemmän huomiota, jotta kukaan ei kantaisi liian raskasta taakkaa, ei fyysistä sen enenpää kuin psyykkistäkään. Myös työpaikkakiusaamiseen olisi puututtava samalla otteella kuin koulukiusaamiseen, tavoitteeksi nollatoleranssi kummassakin. Tässä siis vielä kehitettävää monilta osin.

Sivulla 51 sosiaalipalvelut: lastensuojeluilmoitukset ovat nousussa verrattuna v. 2015. Lapsen sijoittaminen oman kodin ulkopuolelle on aina raskas kaikille osapuolille, myös kunnalle, koska hintalappu on niinsanotusti suolainen. Myös toimeentulotukiasiakkaiden määrä on nousussa, vaikka määrä liikkuukin valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Suunta on silti huolestuttava, samoin kuin pitkäaikaistyöttömien määrä, mitä voisimme kehittää tässä kohtaa?

Sivulla 55: vanhusväestöllä ei ole Hämeenkyrössä mitään hätää, palvelut toimivat ja kaikki hoidetaan. Kuitenkin kotihoidossa on ajoittain kova kiire varsinkin henkilöstön sairauslomien vuoksi. Kiire tuo riittämättömyyden mielialoja, asiakkaalle ei ole tarpeeksi aikaa, on vaan lähdettävä seuraavan asiakkaan luokse, vaikka yksinäinen vanhus haluaisi jutella. Mitä ja miten voisimme toimia paremmin, ihmistä kuunnellen ja kiireettömästi tulevaisuudessa? Miten ehkäisemme vanhuksen syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, joka näyttää olevan tämän ajan ilmiö kaikissa ikäryhmissä, ei ainoastaan vahusväestön keskuudessa.

Sitten sivulta 75 ympäristöpalveluista sen verran, minuun on otettu yhteyttä Pappilanjoen kuormitukseen liittyen, liikenne joella on selkeästi lisääntymässä vuosi vuodelta kuulemma, miten siis voisimme kehittää Pappilanjoen kulttuuriympäristöä jatkossa? Pohdin myös tässä kohtaa työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, ja ehtiikö viranhaltijat ja ympäristölautakunta todella perehtymään kaikkiin lupa-asioihin vaaditussa ajassa, kuten tasekirjassa mainitaan?

Arvoisa puheenjohtaja!

Vielä haluaisin mainita muutamia seikkoja ”lempilapsestani” varhaiskasvatuksesta alkaen sivulta 71: alibudjetoinnista aiheutui erinäisiä ongelmia jne. No, kaikki ovat varmaan tästä lukeneet, mutta kiinnittäisin huomion perhepäivähoitajien määrään, heitä on 1.8 -16 alkaen vain 5, onko todella niin ettei omassa kodissaan työskentelevä perhepäivähoitaja enää työllisty, eikö lapsia enää haluta perhepäivähoitoon, joka ainakin minun käsitykseni mukaan toimisi erittäin hyvin ainakin keskustaajamien ulkopuolella?

Arvoisa puheenjohtaja! Luin tasekirjaa kysymysten kautta. Kysymykset on tärkeitä. Niillä ja niiden avulla muutetaan maailmaa. Jo Sokrates aikoinaan kysyi, hänelle tosin kävi huonosti, mutta on kuitenkin muistettava, että maailmaa rakennetaan juurikin kysymysten avulla. 

------------------------

Valtuustoaloite 13.3.2017

Parkkipaikkojen riittämättömyys sosiaali- ja terveyskeskuksen alueella, joka aloite koskee viittä yksikköä: terveyskeskus, kurjenmäkikoti, veteraanitalo, siljankoti ja päiväkeskus aurinkorinne.

Parkkipaikkojen riittämättömyys koskee asiakaspysäköintiä. Ongelma on tullut esiin päiväkeskus Aurinkorinteen käynnistyessä ja itsenäisesti omalla autolla liikkuvien asiakkaiden määrän lisääntyessä. Tällä hetkellä he joutuvat pysäköimään 100- 200 metrin päähän, ja joskus vieläkin kauemmaksi mistä sattuu vapaan parkkiruudun löytämään. Tämä on varsinkin ikäihmisille ongelma ja juuri siitä syystä tämän aloitteen teenkin.

Parkkipaikkojen riittämättömyys ei ole yksin Aurinkorinteen ongelma vaan koskee koko sosiaali- ja terveyskeskuksen aluetta, joka ongelma varmasti lisääntyy tulevina vuosina hyvinvointipalvelujen monipuolistuessa ja sitä mukaa asiakaskäyntien lisääntyessä koko alueella.

Parkkipaikkoja saisi lisää kohtalaisen pienellä panostuksella ja ko. alueen järkevällä paikoitusjärjestelyllä, merkinnällä ja tiivistämisellä. Terveyskeskuksen takapihaa (joka on samalla Siljankodin etupiha) voisi miettiä aivan uudella tavalla suhteessa parkkiruutujen tarpeeseen. Ja samoin tk.n etupiha ei ole tällä hetkellä kaikista paras varsinkaan pysäköinnin kannalta.

Arvoisa puheenjohtaja!

Esitän, että koko sosiaali- ja terveyskeskuksen alueen liikenne- ja pysäköintijärjestely sekä logistinen toiminta otetaan tehosuunnitteluun ja yhdeksi kehittämiskohteeksi lisäparkkipaikkojen mahdollistamiseksi ja asiakaspysäköinnin helpottamiseksi kyseisellä alueella.

Hämeenkyrössä 13.3.2017 

Raija Westergård 

-------------------------------

(12.12. 2016) Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, yleisö!

Kun taloudellisesti haastavina aikoina tehdään politiikkaa, on se vääjäämättä niukkuuden jakamista. Tällöin meidän on mietittävä, keiltä kuntalaisilta mikäkin leikkaus tai palvelutason heikennys on pois. Kohdistuvatko ne tasaisesti? Kohdistuvatko ne oikeudenmukaisesti? On kuitenkin huomattava, että arvokeskustelua käydään niin valtuustossa kuin lautakunnissa. Emme puhu vain rahasta tai palveluista, vaan siitä, millainen kunta Hämeenkyrö on kuntalaisille, palvelujen käyttäjille missäkin iässä ja elämäntilanteessa. Hyvät läsnäolijat, kun puhumme taloudesta, puhumme nimenomaan ihmisistä numeroiden takana, tämä on hyvä meidän kaikkien tiedostaa.

Tulevana vuonna ja kaikkina tulevina vuosina valtuustotasolla tarvitaan strategisuutta ja kokonaiskuvan hahmottamista. Itsehallintoalueet ja sote-uudistus ovat näistä ehkä selkein ja nopeiten eteen tuleva asia, jossa meillä on oltava punnittu ja hyvä hämeenkyröläinen näkemys. Onnistuessaan tuleva sote-uudistus pitää kustannukset kurissa ja tarjoaa potilaalle aidon valinnanvapauden – siis onnistuessaan, epäonnistumisen vaara kun on aina mahdollinen myös.

Hämeenkyrö on keskeisellä sijainnilla, mitä tulee Suomen Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-kasvukäytävään. Meidän on löydettävä keinot tehdä Hämeenkyröstä niin asukkaita kuin yrityksiä houkutteleva kunta. Tässä työssä kehittäminen ja talouden saaminen sellaiseen tasapainoon, jossa pystymme kilpailemaan hyvillä ja laadukkailla palveluilla, on elinarvoisen tärkeää.

Meidän ryhmämme on kohtalaisen tyytyväinen talousarviokirjaan ainakin tässä kohtaa, toki velkamäärä on suuri, mutta on katsottava ympärilleen, paljon on myöskin saatu aikaan. Henkilöstöstä sen verran että resurssien tasapainotusta tarvitaan, koska palvelualueet ovat erilaisia ja eriarvoisessa asemassa toisiinsa, tällä tarkoitan erityisesti ympäristöpalveluita ja varhaiskasvatusta, jotain on tehtävä ja siirryttävä puheista tekoihin.

Investoinneista vielä, huoltorakennus Kyröskosken kentän vieressä on puhuttanut, herääkin kysymys, tarvitaanko koko rakennusta oikeasti ollenkaan, saati sen kallista saneerausta ja laajentamista, jos toimintoja voidaan siirtää muualle esim. läheiselle jäähallille? Saneerauksen sijasta ainakin minä toisin paikalle kunnon puskutraktorin.

Kurjenmäkikodin saneeraus sensijaan on välttämätön, vanhusväestömme lisääntyy vuosi vuodelta ja kotonaan ei vanha ihminen voi määräänsä enempää selviytyä, siksi tarvitaan myös koteja, jossa voi viettää elämänsä iltapuhteen rauhallisesti ja turvallisesti. Jos Kurjenmäelle ei aloiteta remonttia pian, kohta sitä ei enää tarvitakaan, paitsi puskutraktoria, kuten tapahtui keskuskoulun kohdalla.

Arvoisa puheenjohtaja!

Tämän suuremmitta puheitta ryhmämme hyväksyy talousarvion, jatkamme varmasti aiheesta yksiöpuheenvuoroissa.

----------------------------------

(21.3.2016) Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat!

Kannatan hallituksen esitystä lisämäärärahasta. Tämä ei ole koko

ryhmämme mielipide, valitettavasti.

Mahnalan kouluhankkeessa on jo viivytelty liian kauan. Historiaa

tältä osin vähäsen, harmittelen kun en säästänyt koulun edellisen

rehtorin Järvisen Hannun huumorilla väritettyä sähköpostia

muutamien vuosien takaa. Muistan viestin sisällön suurin piirtein eli

koulun rakennushanke oli silloin tällöin esillä, ja aina kaadettiin

koulun tontilta puita, tämä tehtiin 20.n vuoden aikana kolmeen

kertaan ja tontille ehti tänä aikana kasvaa jo uusi metsä kertaalleen

kaadetun tilalle. Eikä uutta koulua tehty, ainoastaan puita kaadettiin.

Vuodet vieri, valtuustot vaihtu, poliittiset voimasuhteet vaihtu ja aina

oli rahat loppu. Ja kuten noin 20 vuotta tätä ennen - rahasta me

tänäänkin täällä väännetään…

Mitä saadaan tällä yhteensä lähes 12 miljoonalla, kuten

kustannusarvio on yhteensä? Sillä saadaan koulu sadoiksi vuosiksi,

kuten Hakalan Pekka mainitsi osuvasti lehdessä, ei siis kymmeniksi

vuosiksi vaan sadoiksi vuosiksi. Tämä on totta, olen itse syntynyt ja

kasvanut 1800-luvun alussa rakennetussa hirsitalossa, nyt se tosin on

asumaton, mutta periaatteessa siellä voisi asua vieläkin, hirsi on

täysin tervettä eikä lahoamista ole juuri tapahtunut.

Arvoisa puheenjohtaja!

Olin jo ajat sitten sivistyslautakunnassa sitä mieltä, että Mahnalaan

pitää ehdottomasti rakentaa koulu hirrestä, koska juuri se sopii

ympäristöideologiaan kaikista parhaiten ja on terveellinen ja

pitkäikäinen. Tottakai kunnan velkamäärä on iso jo nyt, mutta täytyy

muistaa, että nyt rakennetaankin tulevaisuutta todella pitkällä

tähtäimellä. Siis kannatan lisämäärärahan hyväksymistä.

-----------------------------------

Puhe valtuustossa syksyn 2014 talousarviokeskustelussa:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, muut läsnäolijat!

Teen muutosesityksen talousarvion investointiosaan kohtaan rakennushankkeet. Kyseessä Siljankodin alakertaan kaavailtu vanhusten päivätoimintakeskus, jonka hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio on irtaimistoineen vähäb vajaa 800 000 euroa, joka summa sijoittuisi monelle vuodelle. Nyt esitän ainoastaan hankkeen aloittamista, en koko kustannusarvion summaa käytettäväksi het tässä ja nyt, vaan siis saneerauksen aloittamista vuoden 2015 aikana, joka olisi tärkeä positiivinen signaali asiakkaillemme ja koko hämeenkyröläiselle vanhustyölle.

Valtuutetuille lähetinkin jo taustatietoa asiasta, joten en toista itseäni siltä osin, jotain kuitenkin. Päivätoiminta on avopalvelua ja tärkeä välivaihe ikääntyvän arjessa ja joka sijoittuu kotihoidon ja ns. raskaamman hoivan välimaastoon ja on siksi erittäin tärkeä paitsi asiakkaalle itselleen, myös kokonaistaloudellisesti ajatellen: päivätoiminnan ja kotihoidon yhteistyöllä asiakas pystyy asumaan omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Näin raskas ja kallis viimevaiheen hoiva muodostuu lyhyemmäksi.

Tällä hetkellä päivätoiminta, kuten jo 25 vuotta, on toiminut Kurjenmäkikodin alakerrassa erittäin ahtaissa ja epätarkoituksenmukaisissa tiloissa, jotka eivät ole suunniteltu esim. runsaasti apuvälineitä käyttäville asiakkaille. Kysyntää palveluumme on enemmän kuin pystymme asiakkaita vastaanottamaan. Päivätoiminta on lisäksi suosittua, hyvä hinta/laatusuhde, monipuoliset palvelut ja iloinen ja rento ilmapiiri. Kuuntelemme asiakasta kokonaisvaltaisesti, ajattelemme humaanisti ja kohtelemme kaikkia tasapuolisesti joka tilanteessa. Pyrimme lievittämään vanhuksen yksinäisyyttä, turvattomuutta, sairauksia, kriisejä, joita voi tulla eteen yllättäin. Huolehdimme myös henkisestä ja hengellisestä jaksamisesta kykyjemme mukaan.

Olemme päivätoiminnassa jo pitkään haikailleet väljempiin tiloihin Siljankodin alakertaan, joka on pinta-alaltaan ainakin kolminkertainen ellei enemmän nykyisiin tiloihimme verraten. Tällä hetkellä Siljankodin alakerta on suurimmaksi osaksi keskeneräinen ja sorapintaista tilaa, paitsi käytävät, hissi ja sosiaalitilat ovat valmiina ja Siljankodin henkilökunnan käytössä. Soran päällä säilytetään kunnan käytöstä poistettua irtaimistoa, joka pääosiltaan lienee kaatopaikkatavaraa.

Huomioitavaa on myös se, että jos tälle keskeneräiselle tilalle nopeasti tehdä mitään, lähivuosina maapohjan kosteus tekee tehtävänsä ja koko Siljankoti on kohta suurissa sisäilma- tai jopa homeongelmissa. Miksi tätä tilaa ei rakennettaisi valmiiksi? Rakennus säilyisi terveenä ja olisi tilavana, esteettömänä ja muutenkin helppokulkuisena ihanteellinen vanhusväestön lisääntyviin ja monipuolistuviin tarpeisiin.

Päivätoiminta on henkilökohtainen kehittämiskohteeni Hämeenkyrön kunnan Palvelutuotteet-kurssilla. Elämä ja Aurinko - päiväklubi on vasta ensimmäinen askel kohti uutta tulevaisuutta hämeenkyröläisessä avovanhustyössä. Toinen askel on innovatiivinen palvelujen uudelleenorganisointi ja asiakaslähtöinen tuotteistaminen. Kolmas askel on vuorovaikutteinen kohtaaminen, jonka ideointi on vielä tässä vaiheessa keskeneräinen.

Mallina kehittämistyölleni pidän HelsinkiMission toimintaa sekä Tanskassa toteutettua mallia yhteisöllisyydestä, jossa asiakkaat itse voivat myös toimia palveluntuottajina, oman työelämänsä ammattisosaamisen puitteissa. Eihän ihmisen ammattiosaaminen pääty kuin veitsellä leikaten siihen päivään kun jää eläkkeelle. Miksi tätä osaamista ei hyödynnettäisi myöskin elinkaaren myöhemmissä vaiheissa?

Uuteen päivätoimintaan kutsuisin mukaan myös kolmannen sektorin voimavarat, kansalaisjärjestöt, seurakunnan sekä kaikki asiasta kiinnostuneet muut tahot. Käsitykseni mukaan vuorovaikutteinen yhteisöllisyys vähentäisi ainakin jonkun verran palkatun henkilökunnan tarvetta tulevina vuosina.

Myös asiakkaiden läheisillä tulee olemaan entistä aktiivisempi rooli. Esimerkiksi voisin romuttaa kokonaan nykyisen omaishoitajuusmallin, jossa kodin seinien suojassa ikääntyneet puolisot yrittävät selviytyä kahdestaan atrjesta, hoitaa toinen toisiaan, vaikka kumpikin saattaa olla jo heikkoja ja sairaita. Loisin aivan uuden yhteisöllisen omaishoitajuuden, jossa hoitovastuu jakaantuisi tasaisemmin ja laajemmille hartioille.

Monia muitakin ideoita on muhimassa, mutta niistä myöhemmin lisää. Uskon kuitenkin vahvasti, että voimme yhteisellä ponnistuksella ja hyvällä tahdolla luoda täällä Hämeenkyrössä ihan oma missiomme, hämeenkyrömissio, mikä se sitten olisikaan nimeltään - ikäihmisten hyvinvoinnin tueksi ja turvaksi.

Arvoisa puheenjohtaja!

Esitän, että Siljankodin alakerran saneeraus aloitetaan vuoden 2015 aikana. Perusteluna edellä mainitut näkökohdat sekä ikäihmisten kasvava avopalveluiden tarve, nykyisten päivätoimintatilojen epäkäytännöllisyys ja ahtaus sekä huoli Siljankodin kosteusongelmasta, jos alakerran tilaa jatkossakin pidetään ainoastaan sorapohjaisena romuvarastona.

Raija Westergård

(17.2.2014) Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat!

Minusta tämä ohjelma on hienosti ja selkeästi laadittu ja erittäin informatiivinen: tästä näkee kuntien väkiluvut ja nykyisten ulkomaalaisten osuudet prosentteina. Aika alhaisia lukemia Pirkanmaalla kautta linjan paitsi Tampere ja Punkalaidun erottuvat muista selvästi. Käsitteiden määrittely sivulla 7 on myös selkeä ja kaikki muu perustieto maahanmuuton ja kotouttamisen tiimoilta hyvin jäsennelty kokonaisuus.

En ota kantaa siihen, pitäisikö esim. Hämeenkyrön vastaanottaa maahanmuuttajia, mutta sen sanon, että ennen pitkää täytyy. Ja juuri siksi meillä pitää olla kotouttamisohjelma valmiina käytäntöön. Täytyy muista huoltosuhteen kehitys, joka näyttää menevän aina vaan huonompaan suuntaan. Tarvitsemme lisää työikäistä väestöä ja sitä parempi, jos heillä olisi paljon lapsia. Sivulla 3 kunnanjohtaja mainitsee kaksinkertaisista valtionosuuksista vieraskielisten oppilaiden osalta, joka seikka on huomion arvoinen.

Vanhustyössä törmään joka päivä sijaispulaan. Hoiva-aloilla todellakin tarvitaan työvoimaa kipeästi aina vaan pahenevaan tilanteeseen. Professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä on jossain maininnut muistisairaiden kohdalla, että he ainakin tarvitsevat suomenkielisen hoitajan, koska ovat muutenkin eksyksissä ja hädissään, saati sitten, kun joku puhuu kieltä puutteellisesti. Olen toista mieltä, koska hoitajan ei tarvitse välttämättä olla kokoajan äänessä, eikä kaikkia suomenkielen kiemuroita tarvitse osata, muutama ydinsana riittää, ja sen ulkomaalainenkin oppii nopeasti. Tärkeintä on läsnäolon voima ja vierellä kulkeminen. Maahanmuuttajien ammattikoulutus tietysti on asia erikseen ja niitä asioita täytyy miettiä sitten kun se aika tulee… Ja aika voi tulla aika nopeasti. Olkaamme valmiina.

-------------------------------

(1.12.2013) Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat!

Käytän ryhmäpuheenvuoron tästä pykälästä vain yleisellä tasolla, koska esim. koulukysymyksessä olemme eri linjoilla.

Ryhmämme enemmistö on hyväksymässä tämän taloussuunnitelman, vaikka se onkin todella korutonta kertomaa. Se on sitä myös valtakunnan tasolla, sillä helpolla ei lähivuosina päästä yhdessäkään Suomen kunnassa. Viittaan tällä perjantaina julkistettuun hallituksen rakennepakettiin.

Me kaikki tässä salissa varmasti olemme siltäosin kriisitietoisia ja ymmärrämme kaiketi myös, että tällä menolla olemme menossa kohti kuntaliitosta, jos meidät joku kumppanikseen joskus huolii.

Mutta vielä kuitenkin sinnittelemme ja kiviä on edelleen käänneltävä kaikilla palvelusektoreilla niin sivistys-, perusturva-, tekninen, kuin hallintopalveluissakin.

Jos valtuusto nyt päättää hyväksyä suunnitelman tällaisenaan, jatkossa on tarkasti seurattava talouden kehitystä ja kustannusten muodostumista. Esimiesten on raportoitava vastuualueestaan entistäkin enemmän sekä lautakuntia, että hallitusta ja valtuustoa tietenkin. Muuten tuo Q3-raportti, joka on siellä kokouspapereissa, on erittäin hyvä ja avartava informaatio tässä kohtaa. Kiitos tekijöille!

Jos valtuusto nyt hyväksyy suunnitelman, sopeuttamisjärjestelyjä on silti jatkossakin tehtävä: esimerkiksi on päästävä eroon vanhanaikaisesta työkulttuurista, työn suunnittelua ja organisointia on nykyaikaistettava kaikilla palvelusektoreilla, läpinäkyvyyttä ja valvontaa lisättävä ettei synny lisämäärärahan tarvetta heti kevään korvalla tai viimeistään alkusyksystä, kuten useasti on viime vuosina käynyt.

Jos valtuusto päättää hyväksyä suunnitelman, jatkossa on erittäin tärkeää kuntaorganisaation tehtäväkuvien monipuolistaminen, hierarkioiden purkaminen ja ammatillisten raja-aitojen kaataminen.

Lusmuilu eli urbaanin sanakirjan mukaan ikävien työtehtävien tahallinen vältteleminen on eliminoitava työyhteisöstä. Työ on tehtävä yhdessä, tiimissä, yhteistuumin, on osattava jakaa työtehtävät oikeudenmukaisesti ja tämä tulee entistäkin tärkeämmäksi nyt, kun yhteensä 50 henkilötyövuotta ollaan vähentämässä seuraavien kahden vuoden aikana.

Vaikka itse saatan olla noiden 50:n joukossa, minusta henkilöstövähennys on vain hyväksi kunnan tulevaisuuden kannalta, koska onhan selvää, että esimerkiksi päällekkäisyyksiä on purettava. Kunta ei saa olla suojatyöpaikka eikä mikään virka saa olla enää nykypäivänä elinikäinen virka.

Mikä estää, ettei tarpeettomalle ja kelvottomalle henkilölle voi antaa potkuja myös kuntaorganisaatiossa, samoin kuin yrityselämässä tehdään? Toivon, että taloussuunnitelman mukaisesti myös hallinnosta vähennetään henkilötyövuosia samassa suhteessa kuin työntekijätasolla on tarkoitus vähentää. 

Investointiosasta voin vielä mainita, että mikään hanke ei ole turha, vaikkakin summat äkkiseltään suorastaan kauhistuttaa. Itse olen erityisen tyytyväinen Siljankodin alakerran hankkeesta eli päivätoimintakeskuksen etenemisestä, koska ikäihmisten hoivan tarve ruuhkautuu joka päivä enemmän nykyisiin ahtaisiin tiloihimme. Pidän myös hyvänä, että veteraanien ateriatuki palautettiin taloussuunnitelmaan.

Rouva puheenjohtaja

 Kuten jo kerroinkin, valtaosa ryhmästämme hyväksyy taloussuunnitelman.

------------------------------------

(25.4.2016) Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat!

Vanhusten päivätoimintakeskuksen rakentaminen Siljankodin alakertaan on edistynyt hienosti. Osittainen väliseinien purkaminen on tuonut valoisuutta ja väljyyttä, myös saunatilat ovat tosi hienot. Kynnöksen rakennusporukka on tehnyt todella hyvää työtä, kiitos heille!

Lisämäärärahan tarpeen sosiaalijohtaja Taina Niiranen perustellut mielestäni hyvin tässä pykälässä. Olen hänen kanssaan ehdottomasti samaa mieltä. Virallisessa palaverissa ei olekaan ollut puhe kierrätysmateriaaleista, vaikka toki meille kelpaisi käytetytkin huonekalut, jos niitä olisi riittävästi saatavilla, olisi hyväkuntoisia ja muuten sopivia ikäihmisille.

Mutta on kyllä sanottava tässä nyt kun tässä kerran olen, että on todella ikävää ja kestävän kehityksen vastaista, että näinä päivinä paljon hyvää materiaalia menee kaatopaikoille. Tässä viittaan siis lähinnä keskuskoulun kalusteisiin ja rakennuksen purkamiseen. Kalusteet eivät olisi sopineet vanhuksille, mutta olisin halunnut pelastaa sieltä pianon päivätoimintakeskukseen vanhusten iloksi, mutta, kuten kaikki pehmustetut huonekalut, myös pianot, joita on muutamia, menee kaikki suoraan roskalavalle.

Tässä mielessä onkin absurdia pyytää lisämäärärahaa uusiin kalusteisiin, kun samaan aikaan roskalava täyttyy päällisin puolin yhä hyväkuntoisista kalusteista. Mutta näin kai sitten täytyy tehdä, koska pehmustettujen kalusteiden puhdistaminen on mahdotonta, näin olen ymmärtänyt?

Arvoisa rouva puheenjohtaja!

Kannatan esitystä kokonaisuudessaan, olisi ajattelematonta jättää Siljankodin alakerta jo toista kertaa keskeneräiseksi, koska vanhukset, ikäihmiset ja ikääntyvät kuntalaiset tarvitsevat kokoontumispaikan, josta saa erilaisia hyvinvointipalveluita, nykyaikaisen kuntosalin ja ohjattua toimintaa, hyvää ruokaa, hyvää seuraa, harrastustoimintaa ja kulttuuria moneen makuun. Lisäksi päivätoimintakeskus tulee palvelemaan iltaisin omatoimisia kuntosalin käyttäjiä sekä yhdistyksiä viihtyisänä ja esteettömänä kokoontumispaikkana sekä pienimuotoisena juhlapaikkana.

On muistettava, että olemme ajatelleet päivätoiminnan kehittämisen suhteen myös uuden sukupolven vanhuksia ja siinäkin mielessä uusi päivätoimintakeskus tulee olemaan tärkeä osa koko hämeenkyröläisen vanhustyön identiteettiä.

-----------------------------

(17.2.2014)Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat!

Pidän kummallisena virinnyttä keskustelua sivistyslautakunnan luottamusvajeesta. Todella ällistyin kun luin paikallislehdestä, että lautakunnan luottamus valtuustossa ollaan asettamassa kyseenalaiseksi. Ollaanko tekemässä kärpäsestä härkänen, jonka varjolla ainakin joistakin lautakunnan jäsenistä halutaan eroon?

Minusta sivistyslautakunnan työskentely on ollut ihan normaalia. Toki kokoukset ovat olleet värikkäitä ja mielenkiintoisia, keskusteluja on käyty ja erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä on tuotu esiin erilaisista näkökohdista. Minusta se on ihan normaalia työskentelyä. Ihmettelenkin, että kenen mielestä lautakunnan ilmapiiri on ollut huono, suurin osa jäsenistä tietääkseni on ihan tyytyväisiä, vaikka ulkopuolelta tullutta arvostelua ollaankin saatu osaksemme silloin tällöin. Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee…

Koulujen lakkauttamispykälät ja niiden käsittely viimeisimmässä sivistyslautakunnan kokouksessa, josta siis tämä suurin kalabaliikki on noussut, oli varsin epäselvä mitä tulee laillisuuteen tai laittomuuteen. Minusta sekä Jumesniemen että Lavajärven koulujen lakkauttamista koskevat pykälät olivat puutteellisesti valmistellut eikä niistä tullut esille, että nyt käsitellään vain muodollisuuksia, kuten lehdestä jälkeenpäin saimme lukea.

Itse kokouksessa Nuorisovaltuuston edustaja kysyi kokouksessa ennen pykälien käsittelyä, että voiko lautakunta enää vaikuttaa koulujen mahdolliseen jatkoon, kun valtuustossa asia on joulukuussa päätetty. Sivistysjohtaja vastasi kysymykseen erittäin epäselvästi eikä puheenjohtajakaan antanut kysymykseen selkeää vastausta. Molempien koulujen opetuksen lopettamispykälät olivat valmistelu puutteellisesti, kunnallinen päätöksentekojärjestys Kuntalain 13 &.n mukaan selitetty epämääräisesti ja erittäin monitulkintainen oli mm. seuraava lauseke: ”Valtuuston 20.6.2005 pykälään 30 tekemä peruslinjaus on juridisesti toissijainen sivistyspalveluiden johtosääntöön nähden. Näin ollen sivistyslautakunta voi harkintansa mukaan päättää palveluyksiköistään ilman erillisiä rajoituksia”. Tämä lainaus on siis suoraan valmistelevan viranhaltijan tekstiä kyseisistä koulujen opetuksen lakkauttamispykälistä lautakunnan viime kokouksessa 5.2 -14

Jouni Lampinen teki kokouksessa vastaansanomattoman esityksen koulujen jatkon puolesta, esitteli laskelmia, koulukuljetusten monimutkaisuutta jne. Kannatin esitystä, koska myös joulukuun valtuustossa, tiukkaakin tiukemmassa äänestyksessä, kannatin koulujen jatkoa. Mielestäni toimin johdonmukaisesti ja harkitusti valtuustossa ja myös lautakunnassa enkä missään nimessä epäillyt laillisuusnäkökohtaa. Väitän, että valmisteleva viranhaltija viime lautakunnan kokouksessa ei ollut ainakaan tässä asiassa tehtäviensä tasalla, eikä sitä ollut myöskään lautakunnan pj. Miksette muuten kumpikaan maininneet laittomuudesta mitään itse kokouksessa, laittomasta päätöksestä luimme vasta sanomalehdestä viikkoa myöhemmin?

Nyt nouseekin kysymys, että miten kuntalaki oikeasti tämän lakkauttamisasian tulkitsee? Olisiko aiheellista päivittää lakia tai ainakin sivistyspalvelujen johtosääntöä, kuinka monen vuoden takaa onkaan peräisin? Epäselvyyttä ja tulkintaongelmia tämän lain kohdassa täytyy olla, kun virkamies ei siitä kerran selvää ota. Lisäkoulutuksen paikka! Siitähän ryhmyrikokouksessa oli puhe.

Haluan mainita vielä pykälien valmistelusta yleensä sivistyslautakunnan osalta. Jossakin lautakunnan kokouksessa on ollut pykäliä käsiteltävinä niin, että kokous on venähtänyt jopa 5-6 tuntiin. Toisinaan taas asioita ei ole ollut ollenkaan, kuten viime marraskuussa, joka kokous peruutettiin virkamiehen ja pj.n toimesta, ja esim. Lavajärven koulun lakkauttaminen tuli valtuuston ilman sivistyslautakunnan käsittelyä. Myös koululaisten iltapäivätoiminnan järjestämisestä luimme ihan äskettäin lehdestä, lautakuntaan tämäkään asia ei ole tullut lainkaan. Mitä laki tästä sanoo? Jos nyt tässä koulujen lakkautusasiassa puhutaan, että sivistyslautakunta kävelee valtuuston päätöksen yli, tasapuolisuuden nimissä on sanottava, että moni asia ja pykälä on suorastaan juoksemalla viety lautakunnan yli.

Arvoisa puheenjohtaja! 

Meistä muutamista lautakunnan jäsenistä halutaan ilmiselvästi tehdä syntipukkeja. Syntipukkimekanismi tarkoittaa – kuten varmaan tiedättekin - arkikielessä sitä, että jonkun tai joidenkin syyksi lasketaan virhe, riippumatta siitä onko hän syyllinen ollenkaan ja ajetaan erämaahan synteineen tai -nykypäivänä - karkotetaan yhteisöstä, siis lautakunnasta. Kuten sanottu, asioilla on yleensä monta puolta, myös tässä luottamusasiassa. Itse olen kyllä valmis lähtemään lautakunnasta, mutta vain jos valtuusto niin päättää. Päätös on siis teidän. 

-----------------------

13.2 2015 Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muuta läsnäolijat!

Ensinnäkin, tämä hyvinvointisuunnitelma on hienosti ja kattavasti tehty, numeroiden ja taulukoiden takaa näkee ihmisen ja tarinan kaikissa ikäryhmissä. On todella hienoa huomata, miten meillä kehitystä on tapahtunut tässäkin asiassa, kaikkea ei todellakaan ratkaista numeroilla ja kaikenmaailman käyrillä ja indikaattoreilla, vaikka toki ovatkin tarpeellisia nekin.

Itse asiaan: Minusta on perin huolestuttavaa nuorten asiat: huumekokoeilut (osa taitaa olla jo käyttäjiä eikä pelkästään kokeilijoita), tupakoinnin lisääntyminen, alkoholi ja väkivallan kohtaaminen arjessa jne. Sivistyslautakunnassa on nämä tiedossa ja kokoonnumme mm. tämän asian tiimoilla tämän viikon torstaina. Huolestuttavaa on myös kouluruokailu. Jotain on todella pielessä jos puolet oppilaista jättää koululounaan väliin. Tähän on puututtava, mitä pikemmin sen parempi, keinoja kyllä löytyy. Ei voi olla kyse pelkästään ruokailuajoista, tässä tarvitaan isompi remontti ja käänneltävä kaikki kivet ja kannot.

Vanhusväestön osalta tilanne on parempi, vaikka yksinasuvien määrä on noinkin korkea eli 86 % yli 75 vuotiaissa. Yksinäisyys on suuri ongelma monille, minä olen omassa työssäni näköalapaikalla ja kuulen näitä tarinoita joka päivä. Vaikka teknologia kehittyy, se ei korvaa ystävää ja juttukaveria, vanhukselle ihmisen kohtaaminen on tärkeää, ja kaikille meille tietysti.

Suunnitelmassa valtuustokaudelle 17-20 on hienoja visioita, toivon että mahdollisimman moni niistä toteutuu. Vanhusväestön ja ikäihmisten osalta Hyvinvointikampus terveyskeskuksenmäellä on lähtenyt hyvään vauhtiin ja sitä kehitämme edelleen yhteistuumin. On panostettava ennaltaehkäiseviin hyvinvointipalveluihin, juuri sellaisiin, joita kehitämme Aurinkorinteellä. On panostettava elämänlaatupalveluihin, kuten kirjasto, kansalaisopisto, kulttuuri kokonaisuudessaan. On muistettava, että juuri nämä palvelut, joista käytän siis mielelläni termiä ”Ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut” jäävät kuntaan Soten jälkeen.

Hienoa, että termi ”elämänkaarimatkailu” on päässyt mukaan suunnitelmaan. Tämä termi taisi tulla minun suustani jossain seminaarissa? Minä tarkoitan tällä termillä kuten tässä suunnitelmassa sanotaankin, eri palvelusektoreitten välistä yhteistyötä, mummot ja papat voivat vierailla kouluilla ja lapset voivat tulla vuorostaan vierailulle päiväkeskukseen. Ja tuo matkailu tässä tarkoittaa myös matkaa, jonka jokainen meistä tekee elämänsä aikana. Elämä on matka, ja tätä on tärkeää kehittää joka ikäryhmässä.

Sitten vielä kohtaan ”Elinvoimaisuutta ja työllisyyttä lisäävät toimet: pitkäaikaistyöttömiä on aktivoitava jollain tavalla ja tässäkin kohtaa on tärkeää eri palvelusektoreitten kesken tehtävä yhteistyö. Kuntouttavasta työtoiminnasta ollaan saatu ainakin Aurinkorinteellä hyviä kokemuksia ja kun työllistämme pitkäaikaistyöttömiä, sakkomaksut vähenevät. Kaikki hyötyvät.

Ja tässä kohtaa toisin vielä esiin maahanmuuttajanuoret, heitä ei ole erikseen mainittu tässä missään kohtaa, mutta näkisin erittäin tärkeänä, että heitä otetaan enemmän työpaikoille harjoitteluun, samalla oppivat kieltä ja kulttuuria. Minun ymmärtääkseni oleskeluluvan saaneet nuoret ovat tulleet tänne jäädäkseen ja heidät on otettava mukaan yhteisöön, yhteiskuntaan, työpaikoille jne. He eivät saa olla erillinen saareke kunnan sisällä, vaan heidät on otettava mukaan osaksi kuntaa ja kuntalaisia. On muistettava, että monikulttuurisuus on mahdollisuus.

 Näillä sanoilla kannatan tämän pykälän hyväksymistä.

----------------------------------

(22.9.2013) Arvoisa puheenjohtaja, muut läsnäolijat!

Sanotaan, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Käytän puheenvuoron silti, ruohonjuuritason asiantuntijuudella ja yli 17 vuoden vanhustyön kokemuksella ja tuon esille muutamia asioita, joita tulee pohtineeksi myös valtuutetun näkökulmasta.

Olen erittäin tyytyväinen, että ikäohjelma on nyt päivitetty ja mielestäni tämä päivitysosa on erittäin hyvin tehty. Kiitos siitä kuuluu työryhmälle. Otan esille muutamia kohtia. Ihmisarvon kunnioittamisen ja ihmisarvoisen elämän turvaamisen myös vanhuudessa mahdollistaa eettiset periaatteet, jotka on lueteltu sivuilla 6 ja 7. Nämä eivät saa olla vain kauniita sanoja paperilla vaan on valvottava, että periaatteet toteutuvat myös arjen käytännöissä.

Hämeenkyrössä huoltosuhteen ennustetaan nousevan nykyisestä 59.5 prosentista 80,2 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kysymys kuuluukin, että miten ihmeessä selviydymme ikääntyvien hoidosta paitsi arvokkaasti, myös em. eettisiä periaatteita noudattaen, kun jo tällä hetkellä hoiva-alan osaajista on pula ja sijaisia erittäin vaikea saada. Työhyvinvointiin on siksi panostettava entistä enemmän, jotta hoiva-aloilla jaksetaan paremmin ja ala tehdään jatkossakin kiinnostavaksi nuorille osaajille.

Ikäohjelman sivulla 13 mainitaan myös, että viimeisen kymmenen vuoden aikana asiakkaiden toimintakyky on huonontunut merkittävästi eikä palveluja voimassa olevilla resursseilla pystytä tarjoamaan kuin kaikkein eniten apua tarvitseville. Minusta tämä on hälyttävää ja asiaan olisi puututtava mitä pikemmin, koska puolikuntoisia, juuri ja juuri kotonaan selviytyviä vanhuksia on runsaasti ja määrät lisääntyvät koko ajan.

Lakisääteisessä vanhuspalvelusuunnitelmassa (sivulla 28) mainitaan, että suunnittelussa on painotettava ikäihmisen kotona asumista. Tämä suunnitelma on hyvä niin kauan, kun ikäihmisen muisti, kuulo, näkö ja kävely sujuu ongelmitta. Kun em. ongelmia tulee, oma koti saattaakin äkkiä muodostua vankilaksi: raput ovat korkeita, vessa liian pieni rollaattorille tai pyörätuolille, kynnyksiä kaikkialla, ovet liian kapeita, keittiön kaapit liian korkealla jne.

Äskettäin kuulin radiosta, miten aivan lähivuosina noin miljoonan ikäihmisen asuntoa on remontoitava, muutettava esteettömäksi, kerrostaloihin asennettava hissejä jne. jotta kotona voitaisiin asua mahdollisimman pitkään. On selvää, että aivan pikkurahalla ei näitäkään investointeja tehdä. Ei myöskään Hämeenkyrössä, sillä sama ongelma tulee väistämättä täälläkin: remontti/esteettömyysrakentaminen tulee ajankohtaiseksi aivan lähivuosina, jos pitäydymme tässä kohtaa ikäohjelmassa emmekä lisää palvelukotipaikkoja tai muita vanhusten asumismuotoja. Perhe- ja yhteisöasuminen Tanskan malliin olisi mielestäni ainakin kokeilemisen arvoinen.

Mielenkiintoista luettavaa puolestaan on kuntalaisten ajatukset vanhuspalveluiden järjestämisestä tulevina vuosina (sivulla 19 alkaen). Toivotaan enemmän kauppapalveluita, palveluseteliä jne. Palvelukeskusta toivotaan ja itse näkisin tässä kohtaan Seniorikeskuksen, jota on kaavailtu Siljankodin alakertaan, jota hanketta haluaisin kiirehtiä.

Olen aivan viime aikoina omin silmin havainnut asiakasmäärien nopean kasvun, ja valitettavasti tilanpuutteen vuoksi emme enää pysty vastaanottamaan uusia asiakkaita nykyisissä päivätoimintatiloissa Kurjenmäkikodin alakerrassa. On ikävää kertoa yksinäiselle vanhukselle ettei hän tällä hetkellä mahdu yhteenkään päivätoimintaryhmään. Siksi toivon Siljankodin alakerran valmiiksi saattamista mahdollisimman pian. Ymmärtääkseni siinä ei olisi kyse enää kovin suuresta taloudellisesta satsauksesta, ainakaan verrattuna muihin kunnan investointisuunnitelmiin.

Arvoisa puheenjohtaja!

Hyväksyn osaltani ja ryhmäni osalta ikäohjelman päivitysosan vuosille 2013 – 2016.

--------------------------------------- 

(5.3.2012) Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat

Tämä aloitteeni onkin saanut viime syksyn ja talven aikana kiitettävästi palstatilaa mediassa, joka kertoo siitä, että tiestön kunnosta ollaan kiinnostuneita, ja miksei oltaisi.

Tiestön ongelma on ollut tiedossa jo pitkään ja suurin ongelma on juuri itäisellä alueella, jossa yhä kiihtyvän uudisrakentamisen vuoksi liikennemäärät rasittavat tiestöä vuosi vuodelta entistä huonompaan kuntoon. Pentinmaalla tilanne lienee kaikista pahin. Eräs asukas sieltä suunnalta kertoikin, että talot ovat modernia 2000-lukua ja tiestö kuin suoraan 50-luvulta. Tämä varmasti pitää paikkansa ainakin joiltain osin.

Elinkeino- liikenne ja ympäristökeskuksen, ELYn vastaus aloitteeseeni on korutonta kertomaa: rahaa ei ole eikä tule ainakaan lähivuosina itäisen tiestön parannuksiin, hidasteisiin, valaistuksiin, kevytväylästöihin jne. Tämä on ikävää, mutta ainakaan tällä hetkellä en tiedä mihin seuraavaksi valittaisin – ja onko siitä hyötyä.

Mutta jotain toivoa tiestön parannuksiin on kuitenkin olemassa ennemmin tai myöhemmin, koska kunnanhallitus lupaa ottaa tieverkon kehittämistarpeet esille seuraavassa Pirkanmaan toiminta- ja taloussuunnitelmassa. Tämä on kuitenkin yksi askel parempaan suuntaan.

Aloitteeni vastauksista vielä tartun maarakennusmestarin lausuntoon, että kevytväylästö valaistuksineen voitaisiin tietyillä ehdoilla toteuttaa kunnan omalla rahoituksella. Niin kuntataloudessa kuin yksityisessäkin taloudessa keskeinen kysymys on, miten rahoitusta kohdennetaan järkevästi. Ainakaan minusta ei ole järkevää satsata esimerkiksi purkutuomion alaiseen kouluun sentin senttiä, jos ongelman voi hoitaa toisinkin, kuten täällä tänään esitettiin.

Rahoitusta kevytväylästön rakentamiseen lähivuosina uskonkin järjestyvän nimenomaan varojen järkevällä kohdentamisella ja hyvässä yhteistyön hengessä Hämeenkyrön parhaaksi tänään ja tulevaisuudessa. Tämän vuoksihan me kaikki valtuutetut työtä teemme.

Kevytväylästöstä Mahnala-Sasi- Mihari -Siurontien alkupää minulla onkin tässä uusi aloite, jota tukee 212 nimen adressi, joka on luovutettu kunnanhallitukselle viimeisimmässä hallituksen kokouksessa.

Arvoisa puheenjohtaja: Esitän kevytväylästön rakentamista alueelle Mahnala-Sasi-Mihari-Siurontien alkupää edellä mainituilla perusteilla mahdollisimman nopealla aikataululla niin, että väylästö olisi käyttövalmiina Mahnalan Ympäristökoulun saneeraus/laajentamisprojektin käynnistyessä vuonna 2014. 

-------------------------------

ALOITE KEVYENLIIKENTEENVÄYLÄSTÄ 5.3.2012

Valtuustoaloite kevytväylästön rakentamiseksi Mahnala-Sasi-Mihari-Siurontien alkupää käsittäen seuraavat tieosuudet:

Jyväpirtti – Miharin risteys (n. 2 km.)

Miharin risteys - Sasin kylä, 3-tien suuntaan (n. 2 km.)

Miharin risteys – Siuron suuntaan (n. 1,5 km.)

Kevyenliikenteenväylästä Mahnala-Sasi alueelle on puhuttu jo ainakin 20 vuotta. Asiasta on kirjoitettu lehdissä, tehty aloitteita, kerätty nimiä ja asiaa on käännetty milloin mihinkin suuntaan jo vuosien ajan. Tänä aikana - 1990-luvun alusta lähtien - Mahnalan koulun oppilasmäärä on kaksinkertaistunut ja lähivuosina varmasti kolminkertaistuu, jos alueen muuttoliike kasvaa samaan malliin kuin tähänkin asti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että muuttoliike lisääntyy entisestään.

Lisääntyvä väkiluku merkitsee tietysti lisääntyvää liikennettä, myös alakouluikäisten ja vähän isompienkin oppilaiden määrä kylätiellä on vuosi vuoden jälkeen suurempi. Siurontien varteen/läheisyyteen on viime vuosina ilmaantunut runsaasti uudisrakennuksia. Monet lapsiperheet ovat löytäneet kotinsa näistä jylhistä maisemista. Siksi on tärkeää, että kevytväylästöä rakennettaisiin jonkin matkaa nimenomaan myös Siuron suuntaan, sillä kyseinen tie on todella vaarallinen: pimeä, kapea ja vilkasliikenteinen. Myös ajonopeudet ovat 80–100 km/h välillä, oli kyseessä sitten kesä- tai talvikeli. Miharin risteyksestä Siuron suuntaan väylästö olisi vielä tällä kohdalla (n. 1,5 km:n matkalla) teknisesti suhteellisen helppo rakentaa, koska maasto on savi/hietapitoista eli kalliita louhintatöitä yms. ei tarvita. Tästä eteenpäin Siuron suuntaan maasto sitten muuttuukin louhikkoiseksi ja siten rakenteellisesti haastavaksi.

Esitän kevytväylästön rakentamista alueelle Mahnala-Sasi-Mihari-Siurontien alkupää edellä mainituilla perusteilla mahdollisimman nopealla aikataululla niin, että kevyenliikenteenväylä olisi käyttövalmiina Mahnalan Ympäristökoulun saneeraus/laajentamisprojektin käynnistyessä vuonna 2014.

Raija Westergård

Kunnanhallitukselle 20.2.2010 luovutettu 212 nimeä käsittävä adressi kevytväylästön puolesta.

---------------------------------

(2.12.2013) Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat!

Tämä on puheenvuoro kyläkoulujen säilyttämisen puolesta:

Tottakai ymmärrän, että taloustilanne on vaikea nyt, mutta meidän täytyy osata katsoa kauemmaksi kuin ensi vuoteen, viiden vuoden ja kymmenen vuoden päähän. Täytyy osata soveltaa vaikutusten arviointia ja miettiä miten Hämeenkyrö kehittyy lähivuosien aikana. Strategiselta yleiskaavalta ja sen vaikutuksilta ennen kaikkea itäisellä alueella odotan paljon: uutta yritystoimintaa, uusia asukkaita, paljon lapsiperheitä, jotka haluavat asua maaseutumaisessa ympäristössä toimivien kyläkoulujen liepeillä.

Sattumalta sekä Lavajärven koulu että Jumesniemen koulu sijaitsevat muuttovoittoisella itäisellä alueella. Minusta on erittäin lyhytnäköistä lakkauttaa juuri nämä koulut nyt, kun muutaman vuoden kuluttua todellinen muuttovirta vasta alkaa kaavoituksen valmistuttua.

Sivistyslautakunnassa emme edes tienneet Lavajärven koulun opetuksen lakkauttamisesta mitään, ennen kuin luimme siitä Hämeenkyrön sanomista. Kokousohjelman mukaan sivistyslautakunnan kokous piti olla sovitusti 14.11, mutta se peruttiin puheenjohtajan ja sivistysjohtajan tiedotteella: ei kuulemma ollut asioita. Lavajärven koulun opetuksen lopettaminen ei siis ollut tarpeeksi tärkeä asia, jotta se olisi tuotu lautakuntaan ennen valtuuston kokousta. Tätä ihmettelen suuresti!

Jumesniemen koulu on myös säilytettävä, onhan se osa koko Suomen kulttuurihistoriaa. Suomalaisuuden liitto myös on sitä mieltä, että lopetus olisi kulttuuriskandaali. Olen täysin samaa mieltä. Jumesniemen kyläyhdistyksen ponnisteluja koulunsa säilyttämiseksi ei voi mitenkään vähätellä.

Minusta on hieno idea yhdistää kylä, koulu ja kolmas sektori, ja tälle idealle täytyy antaa mahdollisuus jalostua edelleen. Kolmas sektori on vilahdellut jo vuosia juhlapuheissa tässäkin salissa, nyt olisi näytön paikka ja mahdollisuus tarttua toimeen.

Näkisin hedelmälliseksi Jumesniemen kirkkokoulun ja Hämeenkyrön seurakunnan tiiviimmän yhteistyön myös opetuksessa. Koska tämä aika on kovin kiireistä, pinnallista ja meluisaa, uskon, että tulevaisuudessa ihmiset etsivät elämäänsä syvempiä arvoja, luonnon hiljaisuutta ja mielenrauhaa. Näkisin, että Jumesniemen koulu voisi profiloitua juuri tälle osa-alueelle, historialliselle hengellisyydelle, josta koululla on olemassa erittäin pitkät perinteet Sasslinin ja Wareliuksen jalanjäljissä jo vuodesta 1847.

Arvoisa puheenjohtaja. Kannatan HN.n muutosesitystä kyläkoulujen säästämiseksi..

-------------------------------------

Poikkeava esitys (Raija Westergård):

Mahnalan ympäristökoulun ideologia (ympäristökasvatus) edellyttää, että koulussa on oma valmistuskeittiö ja ruoka valmistetaan paikan päällä myös tulevaisuudessa.  

Eriävä mielipide (Raija Westergård):

Suunnitellut ruokakuljetukset Kirkonkylän tulevasta kouluyksiköstä/keittiöstä ei palvele Ympäristökoulun tavoitteita ruokakasvatuksesta, jossa lähiruoka on avainasemassa.

Ruokakasvatus on osa tulevaa uutta valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jossa lähiruoka nousee esiin kestävän kehityksen tärkeänä osa-alueena. Tulevaisuuden kouluruoka ei saa olla pelkkää vatsantäytettä ja ruokakasvatus- ja kestävän kehityksen tutkijat kannustavatkin säästöjen sijaan tavoitteelliseen ruokakasvatukseen, jota on mielestäni erittäin tärkeää soveltaa Hämeenkyrössä ja tulevassa uudessa Mahnalan Ympäristökoulussa.  

Kouluruokailu itsessään tarjoaa luontevan tilaisuuden ohjata oppilaita ymmärtämään ruokailun laajempaa kulttuurista merkitystä. Kehityksessä ei kannata mennä taaksepäin, vaan pyrkiä tarjoamaan oppilaille (jotka ovat huomisen aikuisia) paikan päällä valmistettua hyvää ja maittavaa lähiruokaa.  

Hämeenkyrössä 14.3.2012

Raija Westergård

-------------------------------

(18.6.2012) Arvoisa puheenjohtaja, muut läsnäolijat!

Tämä on melkoista miljoonapilkkiä kaiken kaikkiaan etten muuta sano. Tulee väkisin mieleen Anna Puun laulu: Se pistää miettimään, kun jotain yrittää ja silti ulos jää, yhtenään.

Sinällään vastaus aloitteeseeni on ihan hyvä ja asiallinen, on laskettu väylästölle jopa metrihinta, jotta tällainen tavallinen tiinakin asian varmasti ymmärtää. Sitä jäin miettimään, että onkohan näihin kustannuksiin laskettu Miharinlammen yli rakennettava kevyenliikenteen silta, joka kaiketi nostaa melkoisesti rakennuskustannuksia?

Tällä erää tyydyn vastaukseen – korostan tällä erää – sillä asiaan on vielä palattava ja väylä rakennettava jossain vaiheessa ja jossain laajuudessa. Mahnalan ympäristökoulun rakennushankkeessa on kevytväylästön ohella monta muuta ns. liikkuvaa osaa, joihin tulisi löytää järkevä ratkaisu. Tällaisia on esimerkiksi koulun jätevesijärjestelmä ja oppilassiirrot/kuljetukset toiseen kouluun rakennusprojektin ajaksi. Työmaallahan ei voi koulua käydä turvallisesti ja siis pohdinnan paikka on sekin, mihin mahtuu Mahnalan koulun oppilaat evakkoon noin 2-3 lukuvuodeksi. Tämän lisäksi valmistuskeittiöstä varmasti vielä väännetään kättä, mutta siitä ei nyt tässä enempää.

Arvoisa puheenjohtaja

 Mahnala-Sasi-Siurontien kevytväylästöhanketta ei saa missään nimessä haudata. Vaikka tällä erää tyydyn ko. aloitteeni vastaukseen, se ei tarkoita sitä ettenkö palaisi vielä asiaan. Itäinen seutukunta on kasvava ja elinvoimainen alue, jonne monet lapsiperheet haluavat asettua kaupungin hälinästä. Mielestäni on tärkeää luoda alueelle olosuhteet, jossa lapsilla, huomispäivän aikuisilla, on turvalliset olosuhteet käydä koulua, harrastaa ja elää normaalia lapsen elämää ainutlaatuisessa kansallismaisemassa. Juuri tämä itäisen alueen ainutlaatuisuus luo haasteita niin rakennuksille kuin tiestöllekin, jotka siis pitää suunnitella ja rakentaa kestävän kehityksen ja eettisen ideologian hengessä. Töitä siis meillä valtuutetuilla ja virkamiehillä riittää tämän asian tiimoilta ja luulenpa, että todellinen vääntö on vasta alkamassa. Sitä odotellessa. 

---------------------------

(7.3.2011) Arvoisa puheenjohtaja, muut läsnäolijat!

Minusta tämä strategialuonnos on erittäin hyvin tehty ja näkee, että tätä todella on mietitty perusteellisesti. Eli kiitos työryhmälle jo tässä vaiheessa. Olette tehneet hyvää työtä.

Sivulla 1 lienee koko strategian eli toimintasuunnitelman ydinlause: ”Kunnan strategiassa kuvataan millainen kunta haluaa olla, sekä se, mitä arvoja kunta haluaa tuottaa asukkailleen ja sidosryhmilleen”. Juurikin tällaisia me halutaan tietysti olla, ja tällaisia arvoja tuottaa, mitä tässä koko vihkosessa on mainittu: hienoja visioita, kerta kaikkiaan.

Pari kysymystä, kuka vaan työryhmästä haluaa vastata: Tätä luonnosta selatessa en huomannut kertaakaan sanaa ”kulttuurikunta”. Onkohan se jätetty tietoisesti pois tästä luonnoksesta? Minusta Hämeenkyrö on edelleen voimakkaasti myös kulttuurikunta. Täällähän tehdään ja harrastetaan vaikka mitä, eri asia sitten, miten jokainen sen kokee ja miten hämeenkyröläinen kulttuuri tunnetaan valtakunnallisesti. Kysymys on siis pitkälle kulttuurin markkinoinnista, johon mielestäni pitäisi satsata enemmän kuin tähän asti.

Toinen kysymys sivulta 6: ”Kestävä tulevaisuus”. Tämä lause on kuin suoraan Vihreitten puoluepoliittisesta ohjelmasta. Jos avaisitte vähän, että mitä tämä kestävä kehitys tarkoittaa nimenomaan kuntastrategiassa? Mitä tai millaista ylipäätään on kestävä kehitys tai ”kestävän kehityksen vaatimukset”, kuten tässä sivulla 6 mainitaan?

---------------------------

Hämeenkyrössä 24.9.2011

Valtuustoaloite Hämeenkyrön itäisen alueen tiestön kunnostamiseksi

Hämeenkyrön itäinen alue on muodostumassa entisaikojen maalaiskylän sijasta vilkkaaksi taajamaksi, jossa myös liikennemäärät ovat lisääntyneet huomattavasti. Maisematie ja varsinkin Miharintie ja Siurontie alkaen 3-tien risteyksestä Myllykylään eli Nokian rajalle on nykyisiin liikennemääriin nähden paitsi kapea, myös kuoppainen ja mutkainen. Sama tilanne on Äkönmaassa, Pentinmaalla, Pinsiössä ja Metsäkulmalla eli kokonaisuudessaan Hämeenkyrön itäisen alueen tiestö on jäänyt pahasti jälkeen rakentamisen ja muuttoliikkeen yhä kiihtyvästä tahdista.

Siurontie kuten useimmat kylätiemme ovat muotoutuneet aikojen alussa muinaisista karjapoluista ja siis peräisin aikakaudelta, jolloin kuljettiin pääasiassa hevosvetoisilla kulkuneuvoilla eikä kiirettä ollut kenelläkään suuntaan jos toiseenkaan.

Tänään tilanne on toinen: esimerkiksi Siurontiellä arki-iltapäivisin klo. 14–16 välillä liikenne on vilkasta: moottoriajoneuvolla ajetaan jompaankumpaan suuntaan keskimäärin joka minuutti. Iltapäivisin liikenne myös paikoitellen jonoutuu, mutta vauhti (80 – 100 km/h) pysyy silti samana. Henkilöautojen lisäksi tiellä liikennöi tukkirekkoja ja muita raskaita ajoneuvoja, ja tämän kaiken liikenteen seassa pyöräilee koululaisia aamuin illoin. On selvää, että näin tilanne ei voi jatkua. Miksi pitäisi odottaa ensimmäistä liikennekuolemaa, ja vasta sitten ryhtyä toimeen?

Kevyen liikenteen väylästä Mahnala-Mihari-Sasin alueelle on kaiketi turha haaveilla ennen siirtoviemärirakennusprojektia. ELY:n mukaan nimittäin samalla vaivalla ja kaivamisella voidaan toteuttaa molemmat hankkeet samanaikaisesti. Hyvä näin, mutta arvatenkin tähän operaation kuitenkin hukkaantuu vielä vuosia. Alueen tiestön perusparantaminen ja erityisesti Siurontien leventäminen on tehtävä mahdollisimman nopeasti, sillä 3-tien (Hämeenkyrön ohitustien) tuleva rakennushanke tulee vielä lisäämään raskasta liikennettä Porin tieltä Siurontielle ja edelleen 3-tielle Sasin liittymään.

Esitän, että kunta reklamoi tielaitosta Hämeenkyrön itäisen alueen tiestön huonosta peruskunnosta sekä edellä mainituista epäkohdista kesä- ja erityisesti talviolosuhteissa. Siurontien liikenneturvallisuudesta on huolehdittava nopeasti. Tietä on perusparannettava ja levennettävä niin, että asfaltoitavaa osuutta tulee molemmille puolille tietä noin 1.5 m. lisää. Miharin risteyksen vaiheille on rakennettava hidasteita sekä lisättävä katuvalaistusta Mihari-Sasi välille. Toimeen on tartuttava mahdollisimman pian.  

Raija Westergård

------------------------------

(14.11.2011) Arvoisa puheenjohtaja, muut läsnäolijat!

Mielestäni täällä Hämeenkyrössä on liian kauan eletty tietynlaisessa pysähtyneisyyden tilassa, voisipa melkein sanoa impivaaralaisessa ajattelussa, eli esimerkiksi koulu- ja päiväkoti-investointeihin ei ole uskallettu tarttua ennenkuin on jo liian myöhäistä. Myös viimepäivien nimilistat kyläkoulujen säilyttämiseksi ovat valitettavasti ainakin 20 vuotta myöhässä, sillä fakta on se, että liian huonokuntoisiin koulukiinteistöihin ei enää tässä vaiheessa kannata suunnata mittavia taloudellisia resursseja. Toki arvostan suuresti kuntalaisten aktiivisuutta yhteisten asioiden hoitamiseksi, mutta täytyy muistaa, että päätösvalta asioissa on yksinomaan valtuustolla. Kuntalaki, pykälä 1: ”Kunnan päätösvaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto”.

Minusta tämä kunnanjohtajan esitys on parasta, mitä tässä kunnassa on kuultu vuosikausiin, vai pitäisikö sanoa vuosikymmeniin. Toki ymmärrän puheenvuorot täällä kyläkoulujen puolesta, mutta mielestäni nyt täytyy ajatella asiaa paljon laajemmalla näkemyksellä ja miettiä, millainen hintalappu näillä kyläkouluarvoilla ja periaatteilla on nyt ja tulevaisuudessa nimenomaan kuntatalouden kannalta. Täytyy muistaa myös, että näitä mainittuja kyläkouluja ei suljeta ensi keväänä, eikä varmaan sitä seuraavanakaan keväänä, riippuen uusien koulujen valmistumisaikataulusta.

Erityisen hyvää tässä kunnanjohtajan esittämässä kokonaissuunnitelmassa on paitsi investointisuunnitelmat Kirkonkylän ja Mahnalan Ympäristökoulun osalta, myös visio Hämeenkyrön itäisimmän alueen tulevaisuudesta eli yhteistyöhalukkuuden selvittämisestä Nokian ja Ylojärven kanssa tulevissa investoinneissa, ja näkisin hedelmälliseksi myös kaavoituksen yhteissuunnittelun niin yritystonttien kuin pientalotonttienkin osalta nimenomaan tällä mainitulla itäisellä rajaseudulla.

Näkisin, että koko itäinen alue muodostuu lähivuosina todelliseksi kasvualueeksi, ja koulu/varhaiskasvatusinvestoinnit Mahnalassa ja itäisellä rajaseudulla ovat siksi tärkeitä toteuttaa mahdollisimman nopealla aikataululla.

Arvoisa puheenjohtaja. Kannatan kunnanjohtajan esitystä palveluverkon kokonaisratkaisuksi vuosille 2012-2016.

(15.6.2009) Rouva puheenjohtaja

Kuten kaikki tiedämme, Hämeenkyrön taloudellinen tila on pahasti epätasapainossa ja leikkaukset tuottavat kipua monilla sektoreilla.

Me sivistyslautakunnassa käytimme leikkauksiin juustohöylän sijasta karkeita saksia, jos – rouva puheenjohtaja sallit tämän ilmauksen tässä yhteydessä.

Teimme epämiellyttävän ratkaisun heti ensi töiksemme lakkauttamalla Haukijärven koulun. Päätös oli kipeä, sen voitte uskoa.

Nyt tekninen lautakunta on myymässä Haukijärven koulua ja tuleva myyntivoittokin jo näkyy listattuna teknisen lautakunnan säästötavoitteissa.

Suoraan sanoen, kuten tapani on, tämä on sangen epäeettistä toimintaa näinä vaikeina aikoina. Minusta olisi oikeus ja kohtuus ja myös inhimillinen ratkaisu, että Haukijärven koulun myyntitulo siirrettäisiin sivistyslautakunnan kipeiden leikkausten laastariksi eli käytettäisiin lasten ja nuorten parhaaksi esimerkiksi perusopetuksen tuntikehyksen uudelleen tarkastamiseen.

Tämä olisi mielestäni vähintä, mitä voisimme yhdessä tehdä korvaamaan Haukijärven koulun kuolinisku. Toivon siis tekniseltä lautakunnalta inhimillisyyttä ja yhteistyötä huomisen hyväksi ja lastemme parhaaksi.

Täytyy muistaa, että tämän päivän koululaiset ovat huomispäivän päättäjiä ja heidän päätöksensä sanelevat mm. vanhuutemme olosuhteet. Tämä on ohittamaton tosiasia, joka pitää muistaa kaikenaikaa tämän päivän päätöksissä.

Jaa tämä sivu